Interessante tv-programma’s als je van wandelen houdt

donderdag 26 maart 2020

De komende tijd zitten we door de maatregelen rond het coronavirus vaker binnen. Weet je even niet wat je moet doen? Via Uitzending Gemist zijn tv-programma's te bekijken die interessant zijn voor wandelaars. Wandel.nl doet je een aantal suggesties.

De komende tijd zitten we door de maatregelen rond het coronavirus vaker binnen. Weet je even niet wat je moet doen? Via Uitzending Gemist kun je tv-programma’s terugkijken. Ook programma’s die interessant zijn als je van wandelen houdt. Wandel.nl tipt je programma’s waarmee je in de wandelstemming te komen.

Ga de natuur in met Vroege Vogels

Al ruim 35 jaar brengt Vroege Vogels natuur en milieu in Nederland in beeld. Het programma bezocht de afgelopen jaren diverse natuurgebieden. Van Waddeneilanden als Terschelling, Vlieland en Ameland tot Zuid-Limburg. Boswachters vertellen over de dieren en planten in deze gebieden. In maart van dit jaar startte er een nieuwe reeks afleveringen. In de aflevering van 20 maart 2020 ging Vroege Vogels op zoek naar de sporen die de ijstijden in ons land hebben achtergelaten.

Naar de afleveringen

Het Gevoel van de Vierdaagse

De Vierdaagse Nijmegen is het grootste wandelevenement ter wereld. Niet voor niets kan het evenement op veel media-aandacht rekenen. Jaarlijks dompelt Fons de Poel zich onder in Vierdaagsesferen. Hij interviewt mensen op en langs de route en bevraagt ze naar hun motivatie om de Via Gladiola te willen halen. Het programma is een goede manier om voor komende zomer alvast in de Vierdaagse-stemming te komen (in de hoop dat de editie van dit jaar gewoon kan doorgaan).

Naar de afleveringen

Langs de Rijn

Wandel je wel eens langs een rivier? Misschien heb je je dan wel eens afgevraagd waar deze begint. In Langs de Rijn volgen Martin Hendriksma en Huub Stapel de gehele loop van de Rijn. Van de geboorte in de Alpen tot Hoek van Holland waar het water de Noordzee in stroomt. Ze gaan in gesprek met verschillende mensen die om uiteenlopende redenen een band met de rivier hebben. Van goudzoekers in de bergen tot inwoners van de Betuwe die voor het water van de Rijn moesten vluchten. Wandel je de volgende keer langs de Rijn, dan kijk je waarschijnlijk met meer ontzag naar deze rivier.

Naar de afleveringen

Laat mij maar lopen

‘Laat mij maar lopen’ volgt zeven wandelaars die de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela maken. Ieder hebben ze hun eigen redenen om deze fysiek en mentaal zware tocht te maken. Mocht je zelf van plan zijn om ooit de tocht te gaan lopen, dan geeft het programma een goed beeld van de omgeving en de uitdagingen die je te wachten staan. Zouden de zeven wandelaars het allemaal redden?

Naar de afleveringen

Een tocht door de tijd

Hoe laat je bijna 50.000 mensen op een veilige manier door een stad lopen? En hoe stuur je een heel leger van vrijwilligers aan? Op deze vragen probeert deze documentaire een antwoord te krijgen. ‘Een tocht door de tijd’ werd in het kader van de 100ste Vierdaagse Nijmegen in 2016 gemaakt en geeft een mooi inzicht in de organisatie en logistiek van de Vierdaagse.

Naar deze documentaire

Mini-college Bewegen verbetert de stemming

Bewegen, zoals wandelen, is niet alleen goed voor ons lichaam. Ook ons brein heeft er baat bij. In dit MAX Minicollege van een kwartier legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit hoe bewegen een positief effect heeft op onze stemming. En hoe vaak en hoe lang moeten we eigenlijk bewegen voor een gezond brein? Heb je een stok achter de deur nodig om regelmatig te gaan wandelen? Dan helpt dit college je hopelijk.

Naar dit programma

Kan Klaas in maximaal 2,5 uur de Afsluitdijk over wandelen?

In het programma ‘Klaas kan alles’ gaat presentator Klaas iedere aflevering op het oog onmogelijke uitdagingen aan. Eén van de uitdagingen in deze aflevering luidt: loop in maximaal 2,5 uur over de hele Afsluitdijk. Met een afstand van 30 kilometer moet Klaas dus gemiddeld 12 kilometer per uur wandelen. Hij gaat onder meer in de leer bij Nederlands kampioen snelwandelen Rob Tersteeg en gaat langs de Universiteit Twente. We verklappen hier natuurlijk niet of Klaas het haalt.

Naar deze aflevering

Roderick Zoekt Licht: Lopen voor het goede doel

In deze aflevering van ‘Roderick Zoekt Licht’ gaat presentator Roderick Vonhögen op zoek naar het persoonlijke verhaal van sponsorlopers: wandelaars die voor een goed doel lopen. Zelf liep Roderick voor de eerste keer de Vierdaagse Nijmegen om geld in te zamelen voor hulp in El Salvador. Tijdens zijn Vierdaagse ontmoet hij andere wandelaars die eveneens voor een goed doel hun wandelschoenen hebben aangetrokken.

Naar deze aflevering

Floortje Blijft Hier

Floortje Dessing reist normaal gesproken naar alle uithoeken van de wereld, maar vanwege de coronacrisis blijft ze in eigen land. Voor Floortje Blijft Hier gaat ze langs bijzondere mensen en plekken, op zoek naar inspirerende verhalen. Ze ontmoet (op afstand uiteraard) onder meer een schaapherder, wildplukker en kluizenaar. Doel van het programma is om de kijker inspiratie en optimisme te geven en om te laten zien dat we ook in moeilijke tijden meer kunnen dan we zelf denken.

Naar de afleveringen

Baardmannetjes

Kijk jij tijdens je wandeling graag vogels? In Baardmannetjes gingen vogelkenner Nico de Haan en schrijver Hans Dorrestijn een paar jaar geleden op zoek naar vogels. Ze bezochten diverse natuurgebieden in Nederland: van De Wieden tot Texel. In De Wieden gingen ze op zoek naar de purperreiger en langs de IJssel hoopten ze de roerdomp aan te treffen. De afleveringen geven een goed beeld van de natuurgebieden en bovendien kom je meer te weten over de verschillende vogelsoorten.

Naar de afleveringen

Hier zijn de Van Rossems

Wandel je graag door steden? Op dit moment is het beter om drukke plekken te mijden en bovendien zijn bezienswaardigheden als musea gesloten. Met 'Hier zijn de Van Rossems' kun je op de bank toch genieten van mooie steden. De familie Van Rossem neemt je onder meer mee door Leeuwarden, Leiden en Eindhoven. Ondertussen vertellen Maarten, Vincent en Sis over de geschiedenis en architectuur van plaatsen en gebouwen die ze tegenkomen. Mooi als inspiratie als je later dit jaar zelf een stadswandeling wilt gaan maken.

Naar de afleveringen

Vlaamse thrillersie GR5

Op de Vlaamse zender EEN is op dit moment de thrillerserie GR5 te zien. De Grande Randonnée (GR) 5 is een lange afstands wandelroute van Hoek van Holland naar Nice. De thrillerserie vertelt het verhaal van Lisa, die op de route spoorloos verdween. Een groep vrienden gaat jaren later op de route op zoek naar Lisa. De serie werd op de route opgenomen, waardoor het een goede indruk geeft van de in totaal 2280 kilometer lange route. De route is de komende weken op zondag om 21.00 uur op EEN te zien.

Meer informatie over deze serie

Mijn pelgrimspad

Bij pelgrimstochten denk je misschien vooral aan Santiago de Compostella, maar ook in Nederland kun je pelgrimeren. In de serie Mijn pelgrimspad trekt Annemiek Schrijver langs religieus erfgoed in de provincie. Ze gaat bijvoorbeed naar het oudste wegkruis in Limburg, het graf van Karel de Grote en naar diverse kerken en kloosters. Via Uitzending gemist kun je verschillende seizoenen van het programma terugkijken, waardoor je verschillende provincies te zien krijgt: van Limburg tot Friesland.

Naar de afleveringen

Oproep

Ken jij nog andere tv-programma’s die interessant zijn voor wandelaars? Mail je tip naar redactie@wandel.nl zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?