Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tapes en braces voor wandelaars

Niet alleen topsporters gebruiken tapes en braces, ook als wandelaar kun je baat hebben bij deze hulpmiddelen. Ze kunnen de kans op blessures verkleinen en ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld als je ooit een knie- of enkelblessure hebt gehad en dit een zwakke plek blijft. Wat zijn precies de verschillen tussen tapes en braces en hoe kun je ze gebruiken?

Header Tapes En Braces Voor Wandelaars

Wat zijn braces en tapes?


Tape is kleefverband op rol en is verkrijgbaar onder de namen sporttape (niet-elastisch) of medical tape/kinesiologietape (elastisch). Beide soorten zijn beschikbaar in verschillende breedtes. Welke breedte het meest geschikt is, hangt af van het lichaamsdeel dat je met tape wilt ondersteunen.

Braces zijn al voorgevormd en kun je direct aantrekken/omdoen. Je hebt verschillende soorten braces: van knie- tot enkel- en polsbraces. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen: van zacht of hard kunststof, maar ook van metaal.

Welke functie hebben ze?


Kinesiologietape zorgt vooral voor ontspanning van de spieren en voor een betere uitwisseling van bouw- en afvalstoffen. Sporttape en braces hebben als doel om een spiergroep of gewricht te ondersteunen tijdens het bewegen. Ze zorgen ervoor dat je minder snel een 'verkeerde' beweging kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van je enkel, waarbij je banden en spieren overrekt raken. Ter preventie kun je dan een brace dragen of je enkel laten tapen met sporttape. In beide gevallen ga je tijdens je wandeling minder gemakkelijk door je enkel, omdat zowel de sporttape als braces het gewricht stabiliseren. Hierdoor krijgen omliggende banden en spieren minder kans te overrekken. Het gebruik heeft ook een mentale uitwerking: de tapes en braces geven je het vertrouwen dat je je minder gemakkelijk zult verzwikken. Hierdoor loop je vrijer, veiliger en meer ontspannen.

Kinesiologietape
Kinesiologietape

Wanneer een brace en wanneer tape?


Zowel sporttape als braces worden gebruikt voor het fixeren en stabiliseren van een gewricht. Tape heeft alleen effect als deze op de juiste manier is aangelegd, en dat vergt natuurlijk wel enige kennis en precisie. Een brace trek je over het algemeen gemakkelijk zelf aan en is meestal via klittenband naar de gewenste stevigheid aan te passen.

Tapes kunnen tijdens je wandeling los gaan zitten en dan verliezen ze hun effect. Een brace blijft over het algemeen beter zitten en kun je onderweg nog wat strakker doen. Anderzijds weegt een brace meer dan tape. Tape zal dus vaak iets comfortabeler aanvoelen.

Verschil tussen kinesiologietape en sporttape

Tapen kan met verschillende soorten tape: de niet elastische sporttape of de elastische kinesiologietape. Maar wat is eigenlijk het verschil? Sporttape wordt over het algemeen gebruikt om een beweging te beperken, waardoor je tijdens de activiteit minder of geen last hebt van het pijnlijke gewricht. Sporttape moet na de inspanning worden verwijderd, om bloedcirculatieproblemen en bewegingsbeperking te voorkomen.

Kinesiologietape is een meer flexibele tape en wordt gebruikt bij het herstel en de opbouw na een blessure. Het bevordert de uitwisseling van bouw- en afvalstoffen, waardoor een sneller herstel mogelijk is. Deze tape is als een tweede huid, ademt en is rekbaar waardoor deze ook langer kan blijven zitten. Je bewegingsvrijheid is dus ook groter.

Belangrijk voor het gebruik


De belangrijkste tip bij het gebruik van tapes en braces: raadpleeg eerst een deskundige, zoals een sportmasseur, fysiotherapeut, huisarts of sportarts. Heb je klachten of denk je dat een tape of brace je tijdens het wandelen en sporten kan helpen? Zij kunnen je adviseren, zodat je weer onbezorgd op pad kunt. Ga niet zelf experimenteren, want bij verkeerd gebruik van tapes en braces kunnen je klachten zelfs toenemen.

Het is altijd verstandig om regelmatig spierversterkende oefeningen te doen. Ook hier kan de deskundige je over informeren.

Over Emdee Tapes & Braces

Al meer dan 10 jaar is Emdee een erkend merk op het gebied van tapes en braces. Zij bieden een breed assortiment van kwaliteitsbraces en sport- en kinesiologietapes die je ondersteunen bij blessures, kneuzingen, ontstekingen in spieren en gewrichten. Ze verlichten pijn en kunnen helpen om nieuwe blessures te voorkomen. De producten zijn ontwikkeld in samenwerking met orthopedische artsen en specialisten van Dr. Med. en waarborgen goede kwaliteit, comfort, anatomisch design en huidvriendelijkheid. Neem via onderstaande knop een kijkje in de webshop van Emdee.

Kortingsactie

Voor alle Wandel.nl-lezers heeft Emdee een leuke kortingsactie klaarstaan. Bestel voor 30 september 2022 en ontvang 10% korting met de kortingscode EMDEE10.

Emdee Tapes & Braces
Emdee Tapes & Braces