Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tapes en braces voor wandelaars

Niet alleen topsporters gebruiken tapes en braces, ook als wandelaar kun je baat hebben bij deze hulpmiddelen. Tapes en braces kunnen de kans op blessures verkleinen. Je kunt ze onder meer gebruiken als je ooit bijvoorbeeld een knie- of enkelblessure hebt gehad en dit een zwakke plek blijft. Wat zijn de verschillen tussen braces en tapes en hoe moet je ze gebruiken? Wandel.nl legt het je uit.

Header Tapes En Braces Voor Wandelaars

Wat zijn braces en tapes?

Tape is kleefverband dat niet-elastisch is en wat op een rol zit. Het is verkrijgbaar onder de naam sporttape, medical tape of kinesiotape. Je hebt tapes van verschillende breedtes. Welke breedte het meest geschikt is, hangt onder meer af van het lichaamsdeel dat je met tape wilt ondersteunen. Een brace is al voorgevormd en hoef je alleen maar aan te trekken. Je hebt verschillen soorten braces: van knie- tot enkel- en polsbraces. Braces kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen: van zacht of hard kunststof, maar ook van metaal.

Welke functie hebben ze?

Zowel tapes als braces hebben als doel om een gewricht te ondersteunen tijdens het bewegen. Ook zorgen ze ervoor dat je geen verkeerde beweging met een gewricht kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van je enkel. Ze houden het gewricht op zijn plaats. Braces en tapes kunnen ook een mentaal effect hebben. Dankzij een tape of brace kun je met een veiliger gevoel op pad gaan, zeker als je in het verleden vaker blessures hebt gehad.

Kinesiotape
Kinesiotape

Wanneer een brace en wanneer tape?

Zowel tapes als braces hebben voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. Een brace trek je makkelijker aan, want een tape moet je (laten) aanleggen. Dit laatste vereist oefening, want een tape heeft alleen effect als deze op de juiste manier is aangelegd. Tapes kunnen bovendien tijdens je wandeling los gaan zitten en dan verliezen ze hun effect. Een brace blijft over het algemeen beter zitten en kun je onderweg nog wat strakker doen (vaak kan dit met klittenband). Anderzijds kan een brace oncomfortabel zitten en weegt deze meer dan tape, zeker als het om een brace van hard kunststof of om een brace met metalen onderdelen gaat.

Belangrijk voor het gebruik

De belangrijkste tip bij het gebruik van braces en tips: raadpleeg eerst een deskundige, zoals een fysiotherapeut of sportarts. Heb je klachten en/of denk je dat een tape of brace je tijdens het wandelen kan helpen? Laat je adviseren. Een fysiotherapeut kan bepalen welk hulpmiddel voor jou geschikt is. Ook kan deze bekijken of een brace/tape voldoende is om een blessure te voorkomen of te laten herstellen. Misschien is het verstandig om ook spierversterkende oefeningen te doen. Bovendien kan een deskundige je laten zien hoe je tape het beste kunt aanbrengen. Ga niet zelf experimenteren, want bij verkeerd gebruik van tapes en braces kunnen je klachten zelfs toenemen.