Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De ene koolhydraat is de andere niet

Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Alleen: de ene koolhydraat is de andere niet! Je hebt ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Wat is precies het verschil?

koolhydraten

Meteen even een misverstand wegwerken: van koolhydraten word je niet dik. Behalve als je meer koolhydraten eet dan je energieverbruik is. Ofwel: als je meer eet dan je beweegt. Wel is het goed te kijken naar wat je eet en wat voor koolhydraten daarin zitten.

Meteen energie

Koolhydraten zijn onder te verdelen in ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn veelal eenvoudige suikers of lange ketens die snel in eenvoudige suikers te knippen zijn. Je lichaam neemt ze snel op. Handig als je meteen energie nodig hebt. Bijvoorbeeld na een lange stevige dagwandeling. De snelle koolhydraten zitten in bijvoorbeeld: koek, frisdrank, bier, snoep, chips, witbrood, witte rijst, witte pasta en cornflakes. Ongemerkt zitten ze ook in veel producten die aangezoet zijn.

Afbeelding 1 | Voeding Eiwitten Voor Wandelaars

Bloedsuikerspiegel

Je bloed zorgt ervoor dat die suikers (in de vorm van glucose) overal in je lichaam komen. Eenmaal in je lichaamscellen, wordt de glucose verbrand en krijg je energie. De hoeveelheid glucose in je bloed wordt de ‘bloedsuikerspiegel’ genoemd. Hoe sneller koolhydraten verteren, des te sneller stijgt de bloedsuikerspiegel. En dus ook de hoeveelheid beschikbare energie. Alleen, wat als je niet zoveel energie nodig hebt? Dan worden de suikers opgeslagen. Uiteindelijk kan dit leiden tot meer vet, vooral rondom je middel en in de buikstreek.

Hongergevoel

Snelle koolhydraten verhogen dus in rap tempo de bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert daarop snel met aanmaak van insuline om je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Het voert de grote hoeveelheid suikers af naar je spieren en andere delen van je lijf waar energie nodig kan zijn. Het gevolg is dat je al gauw weer een hongergevoel krijgt. Je verlangt naar iets lekkers, naar nieuwe energie, vaak iets zoets. Zo begint het hele proces weer opnieuw. Je gaat snaaien, je bloedsuikerspiegel stijgt, de insuline brengt je bloedsuikerspiegel in een steile lijn naar beneden en je krijgt weer trek.

brood

Langzaam verterende koolhydraten

Het is dus de kunst om je bloedsuikerspiegel zo gelijkmatig mogelijk te houden, zonder pieken en dalen. Daarvoor kun je beter ‘langzame’ koolhydraten eten. Het verteren hiervan kost meer tijd. Je lichaam moet er moeite voor doen. En daarmee kan het langduriger en gelijkmatiger je energievoorraad aanvullen. Langzame koolhydraten zitten vooral in bijvoorbeeld: volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en peulvruchten. En deze producten bevatten meer vitamines, mineralen en voedingsmiddelen.

Koolhydraten nemen een belangrijke plaats in op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volg je de huidige Schijf van Vijf dan ben je heel gezond bezig. Klik hier om naar de Schijf van Vijf te gaan.