Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Rode vlekken op je benen tijdens het wandelen

Vooral wandelaars die lange afstanden lopen, kunnen er last van hebben: rode, jeukende en brandende vlekken op de onderbenen. Hoe komt dit en wat kun je ertegen doen?

Rode vlekken tijdens het wandelen

Ga op een warme dag tijdens de Vierdaagse Nijmegen langs de route staat en je ziet diverse benen met rode vlekken aan je voorbij trekken. Of misschien heb je er zelf wel last van tijdens een lange wandeling. Voor dit verschijnsel zijn meerdere benamingen in omloop: golfersbenen, asfaltbrand of Vierdaagsebenen. De vlekken ontstaan vaak in warme, zonnige omstandigheden, maar er hoeft geen sprake te zijn van zonnebrand. Wat is de oorzaak van dit vervelende verschijnsel? En nog belangrijker, wat kun je ertegen doen?

Oorzaken

Warmte-uitslag

Eén van de oorzaken van rode, jeukende vlekken is warmte-uitslag. Tijdens het wandelen raak je je lichaamswarmte kwijt door te zweten. Door onder meer vuil en zweet kunnen de poriën in je huid verstopt raken en daardoor kan de warmte op deze plaatsen niet goed weg. Als gevolg hiervan worden de benen rood en gaat de huid op deze plaatsen jeuken.

Allergie

Ook allergie kan een rol spelen, bijvoorbeeld een zonne-allergie of allergie voor bepaalde textielsoorten. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor het materiaal van je sokken.

Was nieuwe sokken altijd een keer voordat je er een lange wandeling mee gaat maken. En zorg ervoor dat je een wasmiddel gebruikt waar je niet allergisch voor bent. Denk je dat de huiduitslag te maken heeft met je sokken, experimenteer dan met verschillende textielsoorten (katoen, wol etc.). 

Asfaltbrand

De warmte van het asfalt waar je op loopt, kan ook rode vlekken op je onderbenen veroorzaken. Als op een warme dag de felle zon op het asfalt schijnt, kan het asfalt zeer heet worden. De hitte van het asfalt zorgt ervoor dat je huid steeds warmer wordt en na verloop van tijd verbrandt je huid. Je onderbenen zijn het dichtst bij het asfalt, vandaar dat je op je onderbenen rode vlekken krijgt. Dit noemen we asfaltbrand.

Deze verbranding is niet hetzelfde als zonnebrand. De rode vlekken worden door de hitte veroorzaakt, niet door UV-stralen zoals bij zonnebrand. Insmeren met een zonnebrandmiddel zal dus ook weinig helpen. Beter is om een lange broek te dragen als je op warme dagen een lange wandeltocht gaat maken en veel op asfalt loopt. De huid van je onderbenen is dan bedekt en minder gevoelig voor de hitte van het asfalt.

Bloedvaten

Een andere oorzaak van rode vlekken kan irritatie van de kleine bloedvaten in de benen zijn. Dit komt met name bij oudere wandelaars en golfers voor, vandaar de term ‘golfersbenen’. Door stuwing is de druk bij wandelen en golfen in de aderen van de onderbenen het hoogst. Door de druk neemt de doorlaatbaarheid van de bloedvaten toe en dat zorgt voor rode vlekken. Deze ontstaan vaak boven de rand van de sok. De sok veroorzaakt een tegendruk op de huid, waardoor op deze plaats vaak geen rode vlekken ontstaan. Hoge compressiekousen (deze zorgen voor extra tegendruk) kunnen een goede oplossing zijn.  

Een tip: Gebruik zonneblaasjesgel

Tegen rode vlekken zijn, afhankelijk van de oorzaak, meerdere oplossingen: een lange broek dragen, compressiekousen dragen of eventueel wandelsokken dragen van een ander materiaal. Veel wandelaars hebben goede ervaringen met zonneblaasjesgel (verkrijgbaar bij de drogist). Smeer hier voordat je op pad gaat je enkels en onderbenen mee in. Neem bij lange wandelingen de tube mee, zodat je de gel tijdens je wandeling nog een keer kunt aanbrengen. En verder:

  • Drink voldoende tijdens je wandeling, zeker als het warm weer is.
  • Zorg ervoor dat sokken en schoenen niet te strak zitten.
  • Raadpleeg een arts als de rode vlekken niet binnen een week verdwijnen.
Wandelaars Via Vierdaagse

Tips van wandelaars

Aart: 'De oplossing is voor mij een homeopathisch middel genaamd 'Urtizon'. Ik heb hierover advies bij de huisarts gevraagd. Hij heeft gezegd dat als het werkt, ik het gewoon kan gebruiken. Het bezwaar vind ik dat ik een paar maanden van tevoren moet beginnen. Maar het werkt. Het blijft voor mij wonderlijk dat ik tijdens de trainingstochten in mei en juni last heb en na een paar maanden slikken geen centje pijn meer heb.'

Morac: 'Tijdens de training voor de Vierdaagse en ook tijdens de Vierdaagse zelf heb ik veel last gehad van rode vlekken op mijn benen. Ik heb goede ervaringen met het smeren van een dikke laag zinkzalf. Het werkt tegen de zon en de benen blijven vet, waardoor de huid niet schuurt. En het voelt lekker aan, met een koude natte doek om de benen.'

Jolanda: 'Ik heb goede ervaringen met het regelmatig insmeren van rode/jeukende vlekken met aftersun gel. Dit houdt de huid koel en heeft een verzachtende werking. Hierdoor heb je geen jeuk meer.'

Hans: 'Op mijn tocht naar Santiago kreeg ik rode vlekken op mijn onderbenen. Ik kreeg de tip van een militair dat soldaten tijdens lange tochten een vergelijkbaar probleem hebben. Het advies: elke dag een tabletje met de werkzame stof Loratadine nemen. Deze stof zit vaak in hooikoortstabletten.'

Weet jij nog een andere manier om jeukende rode vlekken op je onderbenen tijdens het wandelen te voorkomen? Mail je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit artikel.