Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Klachten van de berenklauw

De berenklauw groeit langs wegen en paden en kan bij aanraking voor vervelende klachten zorgen. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling met de plant in contact bent gekomen?

Bereklauw

Hoe herken je de berenklauw?

Je ziet de berenklauw onder meer in bermen langs autowegen, fietspaden en wandelpaden en in parken en bossen. De plant staat tussen juli en september in bloei. Er komen in Nederland twee soorten berenklauw voor: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De reuzenberenklauw kan wel een hoogte van 5 meter bereiken. De plant is vooral te herkennen aan de stevige stelen en witte bloemen die de vorm van een paraplu hebben.

Een bloeiende reuzenberenklauw
Een bloeiende reuzenberenklauw, foto: Wikimedia

Symptomen na contact

Wat veel mensen niet weten, is dat contact met de berenklauw vervelende gevolgen kan hebben. Als je in aanraking komt met de plant, kun je last krijgen van jeukende rode vlekken of blaasjes. Er kunnen zelfs grote blaren ontstaan. De eerste klachten krijg je vaak pas na 24 uur. Er zijn verhalen bekend van spelende kinderen die tweedegraads brandwonden opliepen na contact met de plant. De klachten worden veroorzaakt door de sappen in de haartjes van de berenklauw. Zonlicht activeert deze stoffen.

Wat moet je doen als je in contact bent geweest met de berenklauw?

  • Was de huid na contact met de plant direct grondig met water en zeep. Op deze manier spoel je de sappen van de plant van je huid af.
  • Als je ogen in aanraking zijn geweest met de plant: spoel je ogen uit met veel water en neem direct contact op met een arts.
  • Neem als je het sap van de berenklauw in je mond hebt gekregen direct contact op met een arts.
  • Blaarvorming ontstaat als de zon op de geïrriteerde huid komt. Zorg er na contact met de berenklauw voor dat je huid een week lang niet aan de zon wordt blootgesteld.
  • Neem bij uitgebreide blaarvorming/huidletsel contact op met de huisarts.

Hoe voorkom je contact met de berenklauw?

  • Herken de plant en vermijd contact.
  • Ga niet van de wandelpaden af.
  • Draag een lange broek als je over dichtbegroeide paden gaat lopen (ook vanwege teken).
  • Als je met je hond gaat wandelen, zorg er dan voor dat ook je hond niet in aanraking komt met de berenklauw. Ook bij honden kan de plant blaren veroorzaken.