Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Overpronatie en supinatie: wat is dat?

Het ene paar voeten is het andere niet. Daarom is het belangrijk bij de aanschaf van je wandelschoenen te letten op de afwikkeling van jouw voeten tijdens het wandelen. Want de afwikkeling van jouw voeten bepaalt jouw manier van lopen.

Header | /overpronatie

De stand van de enkel ten opzichte van de voet is belangrijk bij het afwikkelen van je voet tijdens het wandelen. In de ideale situatie zou de enkel verticaal in lijn blijven staan onder de kniegewrichten. Bij veel mensen spelen voetproblemen echter een belangrijke rol in de afwikkeling van de voet. De enkel blijft niet recht, maar ‘knikt’ te veel naar binnen of naar buiten en de enkel komt hierdoor scheef onder het kniegewricht te staan. Dit kan verschillende klachten tot gevolg hebben, zoals scheenbeenvliesontsteking, hielspoor, Achillespeesontsteking, last van enkels, knieën, heupen, je rug en zelfs je schouders en nek.

Oorzaken

De oorzaak van een scheefstand van de voet ligt vaak in een voetafwijking, zoals platvoeten of holvoeten. Ook verzwakte spieren en pezen in de voeten kunnen voor problemen zorgen. Denk maar aan een eerdere blessure waarbij je je door de pijn een ander looppatroon hebt aangemeten om te compenseren. Maar ook het dragen van verkeerde (te strakke) schoenen kunnen ervoor zorgen dat de spieren in je voeten en enkels verzwakt zijn.

Een voorbeeld van overpronatie
Een voorbeeld van overpronatie
Een neutrale stand van de voeten
Een neutrale stand van de voeten

Verschil overpronatie en supinatie

We spreken van overpronatie als je gewicht tijdens het wandelen op de buitenkant van de voet komt en dan wat naar binnen rolt. Je voetzolen komen dan (bijna) plat op de grond en je enkels knikken naar binnen.
Bij supinatie gebeurt het tegenovergestelde. Je loopt dan te veel op de buitenzijde van de enkel en middenvoet, waardoor de binnenkant van de voet, je holte, omhoog wordt getrokken.

Hoe weet ik of ik overproneer of supineer?

Het is best lastig om bij jezelf te zien of je in de voetafwikkeling overproneert of supineert. Meestal kom je er pas achter als je klachten krijgt. Toch is er een paar manieren om bij jezelf de voetafwikkeling te checken. Kijk allereerst eens naar de schoenzolen van je wandel- of sportschoenen, sneakers of andere schoenen (zonder hakken!). Aan de slijtage op de zool kun je zien waar jouw voeten de grond het eerste raken en dus slijten. Bij overpronatie zul je eerder slijtage aan de buitenzijde hak en binnenzijde van de voorvoet zien, terwijl bij supinatie de schoenzolen meer aan de buitenzijde zullen slijten. Je kunt jezelf ook filmen, door je telefoon op de grond te zetten en recht weg te lopen van de camera. Door het beeld te ‘freezen’ kun je zelf onderzoeken of je enkel naar binnen of buiten knikt, of keurig recht blijft staan.

Een voorbeeld van supinatie
Een voorbeeld van supinatie
Een voetmeting is een goede manier om de juiste schoenen voor je voeten te vinden
Een voetmeting met loopanalyse is een goede manier om de juiste schoenen voor je voeten te vinden

Nieuwe schoenen aanschaffen

Als je nieuwe wandelschoenen wilt aanschaffen is het verstandig om dit in een gespecialiseerde winkel te doen. Zij weten waar ze op moeten letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen. Neem ook je oude wandelschoenen mee, zodat ze kunnen zien hoe jouw slijtagepatroon is. Tevens kun je eens een loopanalyse laten doen. Niet iedere wandelschoenenzaak heeft die mogelijkheid, maar een bezoekje aan de podoloog kan dan uitkomst bieden.
Voor wandelaars die te maken hebben met overpronatie of supinatie is de demping in de schoen erg belangrijk. Voor overproneerders geldt tevens dat reguliere wandelschoenen waarschijnlijk te weinig steun zullen bieden. Het is belangrijk dat je een schoen met een overpronatie-zool kiest. Dit kan ook een losse inlegzool of steunzool zijn. Laat dit wel eerst goed aanmeten.