Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Last van hoofdpijn tijdens of na het wandelen? Dit kun je ertegen doen!

Heb jij wel eens last van hoofdpijn tijdens of na het wandelen? Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Wandel.nl zet een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rijtje en geeft je tips om er iets tegen te doen .

Header | /hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn kan onderverdeeld worden in verschillende soorten hoofdpijn. De bekendste is waarschijnlijk migraine, waarbij een bonzende hoofdpijn in matige tot heftige aanvallen komt. Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid en kan erger worden bij lichamelijke inspanning.
De meest pijnlijke hoofdpijn is clusterhoofdpijn, waarbij de pijn zich aan één zijde van het hoofd, meestal rondom het oog, bevindt. De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn, waarbij je het gevoel hebt dat een strakke band om het hoofd gespannen is. Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor hoofdpijn die niet onder migraine of clusterhoofdpijn valt.

Bij hoofdpijn worden de zenuwen op de hersenvliezen geprikkeld. Zenuwen geven pijnsignalen aan de hersenen af. De hersenen zelf kunnen geen pijn voelen. Bij hoofdpijn kunnen de zenuwen door verschillende oorzaken getriggerd worden. Herken jij jouw hoofdpijn in één van de onderstaande situaties? Dan geven we je tips hoe de hoofdpijn te voorkomen of te verminderen.

/hoofdpijn-drinken

Te weinig gedronken

Een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn tijdens en vooral na het wandelen, vooral als het warm is, is uitdroging. Als je niet voldoende drinkt verliest je lichaam te veel vocht door transpireren, waarmee ook veel mineralen verloren gaan. Bij hoofdpijn door uitdroging krimpt het hersenvolume. Hierdoor trekken de hersenen weg van de schedel en worden de pijnreceptoren in de hersenvliezen geactiveerd. Bij uitdroging treden er ook andere symptomen op, zoals minder plassen, donkere urine, verwardheid, duizeligheid, vermoeidheid, lage bloeddruk en hoge hartslag.
Zorg er dan ook voor dat je voor, tijdens en na je wandeling goed gehydrateerd blijft. Drink niet alleen water, maar ook isotone sportdrank om mineralen en vitaminen aan te vullen.

Iets onder de leden

Koorts, een flinke verkoudheid of verstopte holtes kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Bij koorts is het verstandig om de wandeling voor die dag maar even over te slaan. Je lichaam heeft het al druk genoeg met het bestrijden van een virus en heeft daar alle energie voor nodig.
Met een verkoudheid kun je prima wandelen. De frisse buitenlucht kan er zelfs voor zorgen dat de druk op de holtes door een grote hoeveelheid snot verminderd. Laat die neus maar lopen!
Hoofdpijn kan ook een symptoom van Covid-19 zijn. Hou je bij een besmetting met Covid-19 aan de geldende richtlijnen.

Oogproblemen

Knijpen met de ogen, turen naar de televisie, scheel kijken, hoofdpijn: het kunnen tekenen zijn dat je eens even bij een opticien langs moet. Hoofdpijn door oogklachten ontstaat doordat de hersenen moeten compenseren. Met name mensen die verziend zijn en moeite moeten doen om van dichtbij goed te zien, belasten de ogen extra. Zo kun je tijdens het wandelen hoofdpijnvrij zijn, maar als je thuis weer achter de laptop aan het werk gaat, opnieuw last krijgen.

Vergeet je pet niet als de zon fel schijnt. De klep houdt de zon uit je ogen, waardoor je minder met je ogen hoeft te knijpen met kans op hoofdpijn. Je pet zo nu en dan nat maken met water werkt ook nog eens verkoelend.

Drukkende rugzak

Hoe is jouw rugzak afgesteld? Een niet goed afgestelde rugzak kan namelijk naast ander fysiek ongemak hoofdpijn veroorzaken. Een dagrugzak mag niet te zwaar beladen zijn. Omdat het gewicht van de rugzak vooral door de schouderbanden wordt gedragen, kunnen de spieren in de nek en schouders overbelast worden. Bij een rugzak die je voor meerdaagse trektochten kunt gebruiken is de pasvorm en het afstellen van de rugzak op jouw lichaam heel belangrijk. Het gewicht dient grotendeels op de heupen te rusten en licht op de schouders. Ervaar jij hoofdpijn door het dragen van een rugzak, dan kun je waarschijnlijk door het anders afstellen van de rugzak of anders inpakken de klachten voorkomen.

/hoofdpijn2-rugzak

Verkeerde houding

Krijg je tijdens het wandelen last van hoofdpijn zonder dat er een duidelijke aanwijzing voor is? Neem dan eens je eigen (loop)houding onder de loep. Een verkeerde houding kan leiden tot een verkeerde spanning op je nek en schouders, met hoofdpijn als gevolg. Als het hoofd te ver naar voren wordt gehouden kunnen de bovenste nekwervels en korte spieren overbelast raken. Maar ook een gekanteld bekken kan zorgen voor compensatie van spieren in de nek, rug en schouders. Laat je loophouding eens analyseren door een wandelcoach of fysiotherapeut. Mogelijk ben je met wat oefeningen die je thuis kunt doen snel van de klachten af.

Hormoonschommelingen

Bij vrouwen kunnen hormoonschommelingen, zoals de menstruatiecyclus, pilgebruik of de overgang, zorgen voor hoofdpijnklachten. Migraine bij vrouwen schijnt zelfs in 60% van de gevallen gerelateerd te zijn aan de menstruatiecyclus en de veranderende oestrogeenniveaus in het lichaam. Misschien is wandelen bij deze klachten niet fijn, maar kan het wel verlichting geven bij hoofdpijn als je niet meteen naar een pijnstiller wilt grijpen.

Blijf je ondanks deze tips hoofdpijn houden tijdens het wandelen? Ga dan even langs de huisarts.