Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De ideale voorbereiding voor een mooie winterwandeling!

Wandelen in winterwonderland is een mooie ervaring. Het winterse landschap biedt vele mooie kiekjes. Wandelen in winterse omstandigheden vraagt doorgaans meer van je lichaam. Samen met Buchrnhornen (Voet- en Bewegingsspecialist) geven we je tips!

De Sint Pietersberg in Zuid-Limburg
De Sint Pietersberg in Zuid-Limburg

Wandel.nl in samenwerking met Buchrnhornen

Zorg voor een goede conditie

Lopen in de sneeuw en modder is lastiger dan op een sneeuwvrij pad. Daarnaast heb je misschien meer, of wat zwaardere, spullen in de rugzak. Zorg dan ook dat je conditie op peil is voordat je een langere tocht gaat maken. Om te wennen aan het heuvelachtige terrein zou je als training een lange tocht kunnen maken op het strand. Het ongelijke zand zorgt voor een vergelijkbare ondergrond.

Check het weer vóór en tijdens je wandeling

Bekijk vóór dat je op pad gaat en tijdens je winterwandeling regelmatig de weersvoorspellingen. Let niet alleen op de temperatuur en neerslag, maar ook op de hoeveelheid wind. De wind zorgt er namelijk voor dat de gevoelstemperatuur veel lager is. Komt er een (sneeuw)storm aan of gaat het heel hard regenen? Stem hier je kleding op af. Wees voorbereid op onverwachte weersveranderingen. Zorg dat je alternatieven en omkeerpunten inplant vooraf aan je wandeling, voor het geval er tijdens je tocht onverwachte obstakels zijn.  

Wandelaar met hond in de sneeuw

Neem de juiste uitrusting mee

Je wilt niet te zwaar bepakt op pad, maar er zijn een aantal spullen die zeker niet mogen ontbreken. Denk aan handschoenen, een muts, een opgeladen hoofdzaklamp, droge sokken, een opgeladen telefoon, energierijk voedsel, een thermofles en niet te vergeten warme isolerende kleding. Het is verstandig om meerdere laagjes kleding over elkaar te dragen. Dit werkt beter tegen de kou. Je kunt namelijk gemakkelijk een laagje meer of minder dragen afhankelijk van de temperatuur.

Kies voor het juiste schoeisel

Draag stevige, waterdichte wandel/bergschoenen waarbij de zolen voldoende grip bieden. Wandelschoenen met een hoge schacht geven je voeten en enkels meer stabiliteit. Een wollen binnenvoering zorgt voor extra warmte.

Wandelschoenen in de sneeuw

Geef aandacht aan je voeten

Het is belangrijk om je voeten in de winter goed te verzorgen. Juist in de winter kan de huid erg droog worden, wat kan leiden tot kloofvorming. Regelmatig gebruik van een goede crème kan dit voorkomen. Bezoek regelmatig een pedicure voor passend advies. Gebruik WandelWol antidruk-wol om ontstane blaren te verzachten en blaarvorming te voorkomen. Het werkt druk-ontlastend en helpt bij de preventie van vele voetongemakken. Ook bij wintertenen is het gebruik van WandelWol heilzaam en klachten verminderend.