Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De beste tips om warm te blijven tijdens je wandelingen

De overgang van zomer naar herfst biedt volop mooie wandelmogelijkheden. De natuur toont zich van een geheel andere kant: bossen kleuren prachtig in warme herfsttinten en verspreiden een heerlijke geur, terwijl de heide schittert in bruin- en bronstinten. Op het strand kun je nu in alle rust uitwaaien, nu de ligbedden zijn verdwenen. Heerlijk, die frisse buitenlucht! Maar tegelijkertijd worden de dagen nu ook weer korter en kouder. Om in alle comfort en warmte te genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft, geven wij je de beste tips tegen de kou.

Heat Performance Handschoenen
Verwarmde handschoenen (©HeatPerformance)

Tip 1. Ga warm de deur uit

Ongeveer 10% tot 15% van de bevolking heeft snel last van de kou. Behoor jij ook tot deze groep mensen? Dan is het belangrijk dat je warm de deur uit gaat. De gedachte dat je tijdens het wandelen vanzelf wel opwarmt, gaat namelijk niet voor iedereen op. En als je eenmaal afgekoeld bent, is het vaak lastig om weer op temperatuur te komen.

Heb je een lange autorit voor de boeg voordat je gaat wandelen? Zorg er dan voor dat je niet al afkoelt in de auto. Veel mensen denken dat je je jas binnen uit moet doen om buiten sneller op te warmen, maar dat is een fabel. Houd gerust je jas en handschoenen aan in de auto, zodat je lichaamswarmte niet verloren gaat. Je kunt ook kiezen voor verwarmde handschoenen op batterijen. Dit geldt ook voor je kleding: met een verwarmde jas of verwarmde onderkleding blijf je eenvoudig warm, zelfs bij lage temperaturen. 

Heat Performance (3)
Verwarmde handschoenen (©HeatPerformance)
Een vrouw dat een jack draagt als buitenste laag van het drielagensysteem
Een jack is de buitenste laag van het drielagensysteem

Tip 2. Kleed je aan in lagen

Het lagensysteem is je vast wel bekend. Maar wat veel mensen niet weten is dat het niet gaat om veel lagen en om dikke lagen. Met het dragen van meerdere lagen wil je het volgende bereiken:

Luchtlagen creëren

Een vochtig lichaam is veel lastiger op te warmen en warm te houden dan een droog lichaam. Je wilt er dus alles aan doen om transpiratievocht af te voeren. Luchtlagen zijn dus minstens zo belangrijk als de kledinglagen zelf. Het transpiratievocht heeft enkel de mogelijkheid om te verdampen als er een goede luchtlaag aanwezig is. Het is daarom belangrijk dat je kleding niet te strak zit.

Profiteren van de voordelen van verschillende materialen

Je wilt kleding dragen die in staat is warmte maximaal te isoleren en vocht optimaal af te voeren. Dit bereik je door op je huid thermokleding van polyester te dragen. Zeker als je zweet tijdens het wandelen is polyester uitstekend in staat vocht af te voeren. Katoen en in iets mindere mate wol hebben de eigenschap vocht juist vast te houden.

Tweede en buitenste laag

Voor de tweede laag kun je kiezen voor een fleece vest van polyester of een wollen trui. Wol is in staat warmte goed te isoleren. Vermijd in alle gevallen een katoenen trui. Als buitenste laag draag je een wind- en waterdichte jas. Verwacht je regen? Kies dan voor een hardshell jas. Voor extra warmte kun je een softshell jas combineren met regenkleding.

Tip 3.  Verspreid je energie

In de zomer is het heerlijk om tijdens een pittige wandeling een welverdiende lange pauze te nemen. Fijn het terras op en je laten verwennen door de zon en een lekker drankje. Op koude dagen echter is het niet verstandig om te kiezen voor lange pauzes. Doordat je hartslag rustiger wordt, wordt je bloed minder snel rondgepompt en koel je snel af. Doordat je minder beweegt komt je energieverbranding op een lager pitje te staan en komt er minder warmte vrij. En tot slot koel je door afgekoeld transpiratievocht nog eens extra snel af.

In plaats van een lange pauzes kun je op koude dagen dus beter kiezen voor meerdere korte pauzes. Zelfs in de pauze zou je nog een beetje in beweging kunnen blijven door wat te rekken en te strekken. Stilzitten op een bankje in de prachtige natuur is natuurlijk uitnodigend, maar hou deze momenten kort.

Tip 4. Voeding en hydratie

Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht. Om je lichaamsprocessen optimaal op gang te houden is hydratie onontbeerlijk. Tijdens gure najaarswandelingen heb je misschien de neiging om minder te drinken. Maar ongemerkt verlies je meer vocht dan je denkt. Ook al is het tegen je gevoel in, neem toch die paar slokken extra. Hoe beter je lichaam gehydrateerd is, hoe beter je metabolisme zal functioneren. Water is natuurlijk altijd goed, maar met een thermosfles warme thee bij de hand wordt je lichaam van binnen lekker warm.

Thermosfles
Vergeet niet een thermosfles mee te nemen tijdens je wandelingen (©Pixabay)

Iets lekkers tijdens het wandelen? 

Wil je jezelf trakteren op een lekker gebakje of een gevulde appelkoek? Doe dat dan vooral na je wandeling. Een schommelende bloedsuikerspiegel heeft namelijk invloed op de regulatie van de lichaamstemperatuur. Voor en tijdens je wandeling kies je beter voor langzame koolhydraten en eiwitrijke voeding om je verbranding op peil te houden. Havermout, banaan of een volkoren boterham met eiwitrijk beleg zijn goede brandstoffen voor je lichaam. Ben je uitgewandeld en op een warme plek aangekomen? Dan is dit moment om voor die chocolademelk met slagroom te gaan.

Heat Performance (1)
Verwarmde wandelsokken (©HeatPerformance)

Tip 5. Extra tips

  • Vergeet je muts niet, via je hoofd gaat ongemerkt veel warmte verloren.
  • Kies wandelschoenen die niet te strak zitten zodat er ruimte rondom je sokken aanwezig is waarin het vocht kan verdampen. Heb je snel last van koude voeten, dan kun je kiezen voor verwarmde wandelsokken met oplaadbare batterijen.
  • Is het ijzig koud buiten, smeer dan je gezicht in met vaseline. Vet bevriest een stuk minder snel dan vocht en zo bescherm je je gezichtshuid ook nog eens tegen de weersinvloeden.
  • Waait het veel? Zoek dan beschutte wandelpaden op. Schijnt de zon hier en daar? In de schaduw is het een paar graden kouder dan in de zon, pas je wandelroute hierop aan.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HeatPerformance. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.