Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Vrijheidspad: de weg naar onze vrijheid

Van 10 tot en met 20 september vond de 11-daagse estafettewandeling het Vrijheidspad plaats. De route markeert het begin van de vieringen van 80 jaar vrijheid en volgt de Market Garden Liberation Route. Onze Wandelaar des Vaderlands, Lana, en wandelredacteur Eva Hopstaken liepen allebei een etappe mee in de voetsporen van onze bevrijders.

Vrijheidspad: de weg naar onze vrijheid; 9th Troop Carrier Command monument
9th Troop Carrier Command monument (Foto © Eva Hopstaken)

Het Vrijheidspad is een wandelestafette van in totaal 22 etappes en volgt de Market Garden Liberation Route, oftewel het Airbornepad. De route die de militairen, die Nederland exact 80 jaar geleden kwamen bevrijden, aflegden. Een operatie die veel militairen het leven heeft gekost.

Het Vrijheidspad

Gedurende 11 dagen liepen de wandelaars letterlijk in de voetsporen van de militairen. De estafette stond dan ook in teken van herdenken en vieren. Persoonlijke verhalen langs de route en de vele monumenten en herdenkingsplekken gaven een diepere betekenis aan wat men in die tijd heeft doorstaan. Tegelijkertijd was de operatie het begin van de bevrijding. En dat mag, nee, moet gevierd worden. De impact die de Tweede Wereldoorlog in onze maatschappij heeft achtergelaten is nog steeds voelbaar. Opdat wij nooit vergeten.

Wandelestafette het Vrijheidspad startte op 10 september in het Belgische Leopoldburg en liep door Noord-Brabant en Gelderland richting de John Frostbrug in Arnhem, waar de wandelaars op 20 september arriveerden.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Op woensdag 11 september wandelde Lana, Wandelaar de Vaderlands de etappe van Bergeijk naar Valkenswaard. Ze maakte deze mooie vlog van haar wandelervaring. Niet zo maar een wandeling, maar ook een ontdekkingstocht naar wat vrijheid voor een ieder betekent.

Geschiedenis komt tot leven

Vrijdag de 13e is het de beurt aan Eva om de wandelschoenen te strikken. Ze wandelt de zevende etappe van Museum Bevrijdende Vleugels in Best naar Vlagheide nabij Schijndel.

Vrijheidspad: de weg naar onze vrijheid; Amerikaanse vlaggen in het straatbeeld
Vlaggen in Sint-Oedenrode (Foto © Eva Hopstaken)

80 jaar later

Het is vrijdag de dertiende, net als op die ene septemberdag in 1944 een stralende dag. Echter hing er op 17 september van dat jaar iets in de lucht. Geen wolken. Geen onweer, zelfs geen regenbui. Tachtig jaar geleden sprongen honderden Amerikaanse parachutisten uit hun vliegtuigen on Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Naar die plek zijn we onderweg, de Vlagheide in Eerde. Vandaag wandelen we de etappe van Best naar Schijndel op het Vrijheidspad.

Het verhaal van een ooggetuige

Niet geheel toevallig is het startpunt het Museum Bevrijdende Vleugels. Vanuit deze plek, die in het teken staat van de 101e Airborne Divisie, stappen we via de paarsgekleurde Sonse Heide en het Oud Meer richting boerderij Paulushoef. Langs de doorgaande weg houden we even halt en rusten uit op een bankje. Het bankje behoort tot een gedenksteen waarop het verhaal van de 15-jarige Paul Overveld valt te lezen. Hij was ooggetuige van de vele para’s die uit de lucht kwamen vallen.

Vrijheidspad: de weg naar onze vrijheid; Monument bij boerderij Paulushoef
Monument bij boerderij Paulushoef (Foto © Eva Hopstaken)
Vrijheidspad: de weg naar onze vrijheid; Monument to the Dutch
Monument to the Dutch (Foto © Eva Hopstaken)

Opluchting en verdriet

Vanzelfsprekend houden we eveneens even halt bij het Monument voor 9th Troop Carrier Command. Het informatiebord is aan de randen wat verweerd, maar dat maakt het verhaal er niet minder indrukwekkend op. Geluk en verdriet liggen nimmer ver van elkaar vandaan. Opluchting omdat de bevrijding (voor Brabant) nabij is, treurnis om de militairen die tijdens deze operatie het leven laten.

Bewustwording

Dit zijn precies de momenten waarop je je bewust wordt wat vrijheid betekent. Toen. Nu. Voor ons. Voor jullie. Al pratend over wat vrijheid voor ons betekent, bereiken we Sint Oedenrode. In het Brabantse dorp sieren vlaggen van de geallieerden de straten. De lokale Oranjevereniging heeft ook parachutes geplaatst, waar deze symbool voor staan, laat zich raden. Met het Monument to the Dutch in de rug bereiken we stilletjes het einde van etappe, Basecamp DZA Vlagheide, dat tevens de locatie is waar Brabant Herinnert het Bevrijdingsjaar aftrapt.

Wij vleien ons neer op een van de aanwezige picknickbanken, pakken en kop koffie en kijken elkaar aan. Wat een tocht. Prachtige natuur, indrukwekkende geschiedenis, die kilometer na kilometer meer en meer tot leven is gekomen.

Vrijheidspad: de weg naar onze vrijheid; Sonse Heide en het Oud Meer
Sonse Heide en het Oud Meer (Foto © Eva Hopstaken)

Zelf wandelen

Het Vrijheidspad volgt de Market Garden Liberation Route; het Airbornepad van Wandelvereniging Olat met etappes van 15km. De totale lengte bedraagt 225 kilometer. De route is te wandelen met de wandelgids van OLAT.

Meer informatie