Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Vergroot je afstand op deze uitdagende wandelevenementen

Heb jij flink wat kilometers in de benen? Dan kun je deze zomer terecht op een van deze wandelevenementen van 80 kilometer of meer. Voor wie net een meerdaagse tocht achter de rug heeft, is zo’n prestatie dichterbij dan je denkt. Het zijn ook toffe uitdagingen voor later!

wandelaars tijdens een wandeltocht.
(Foto: © Jan Berendsen, Flickr)

Een wandeltocht van 80 kilometer of meer loop je natuurlijk niet zomaar. Daarvoor is een goede training nodig. Maar heb jij bijvoorbeeld net een 4Daagse gelopen, dan heb je het meeste werk al gedaan. Een nieuwe uitdaging zoals een Kennedymars of een Long Distance Walk ligt dan eigenlijk aan je voeten. En het mooie is: een lange afstand in het vooruitzicht houdt je lekker in beweging. Je hebt een doel voor ogen. Misschien vind je in dit lijstje wel een mooie nieuwe uitdaging? Is het niet voor dit jaar, dan wel voor volgend jaar.

Van 4Daagse naar Kennedymars?

Mari Smits is een doorgewinterde langeafstandsloper. Hij kan dit jaar zijn dertigste 4Daagse Nijmegen afvinken en liep ook maar liefst 70 keer een Kennedymars van 80 km. “Ik kan niet zeggen wat zwaarder is: vier keer 50 kilometer tijdens de 4Daagse of 80 kilometer in een dag. Het is hoe dan ook een lichamelijke belasting die je ondergaat.” De Kennedymars in Someren is zijn favoriet: hij liep ‘m wel 20 keer en behaalde op deze mars zijn recordtijd van 14 uur en 20 minuten. “Het is een waar volksfeest, met muziek en gezelligheid aan de start. Ook in bijvoorbeeld Sittard en Waalwijk is ‘hun’ Kennedymars een regionale belevenis. Mensen weten vaak niet dat je in meerdere plaatsen in Nederland kunt deelnemen.” Op deze pagina vind je een overzicht van alle Kennedymarsen en Long Distance Walks (100+ km) in Nederland. Hieronder een selectie daarvan.

twee wandelaars met de zonsopgang.
(Foto: © 80 van de Langstraat)

Virtuele Kennedymars en Long Distance Walk ‘Je Grenzen Verleggen’

Wanneer? Vrijdag 11 t/m donderdag 17 augustus
Afstanden: 80 en 110 km

Loop jij graag een eigen route? Dan is deze virtuele editie van de Kennedymars of de Long Distance Walk Je Grenzen Verleggen een aanrader. Stippel je eigen route uit met een app en volbreng je wandelprestatie binnen het aangegeven aantal uren: 80 kilometer in 20 uur of 110 kilometer in 24 uur. Dit betekent wel dat je je eigen pauzes goed moet inrichten, met voldoende eten en drinken. Via de Strava-club van Stichting Je Grenzen Verleggen kun je je wandelprestaties delen.

Meer informatie en inschrijven

Omloop van Goeree-Overflakkee

Wanneer? Vrijdag 25 op zaterdag 26 augustus
Afstanden: 80 en 110 km

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is niet alleen een paradijs voor strand- en natuurliefhebbers, maar ook voor de sportieve wandelaar. Op 25 augustus klinkt in Ooltgensplaat het startschot voor de 31e editie van de Omloop van Goeree-Overflakkee. Je trotseert in 80 of 110 km alle bijzondere elementen van de streek, zoals het strand, de slikken van Flakkee en andere bijzondere natuurgebieden. Zowel de deelnemers als de eilandbewoners en andere bezoekers maken hier samen een feestje van.

Meer informatie en inschrijven
wandelaars tijdens de Omloop Goeree-Overflakkee.
Omloop Goeree-Overflakkee (Foto: © Pierre Verbakel, Flickr)

Kennedymars Vleuten-Tilburg en Long Distance Walk Amsterdam-Tilburg

Wanneer? Zaterdag 2 op zondag 3 september 2023
Afstanden: (25, 40) 80 en 125 km

Tilburg is in het weekend van 2 of 3 september de gezellige finishplek voor wandelaars die vanaf Vleuten (Kennedymars van 80 km) of helemaal vanaf Amsterdam (LDW 110 km) komen doorstuiven. Je start ’s avonds laat, om de volgende dag in Brabant de zon te zien opkomen. Terwijl bij veel wandeltochten de start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Zijn dit soort afstanden te groot voor je? Dan heeft W.S.V.  Hart van Brabant op 3 september ook nog routes van 25 en 40 kilometer voor je klaarstaan.

Meer informatie en inschrijven
wandelaars in de mist tijdens de 80 van de Langstraat.
(Foto: © 80 van de Langstraat)

80 van de Langstraat, Waalwijk

Wanneer? Zaterdag 9 op zondag 10 september
Afstanden: (6, 40 en) 80 km

Begin september barst Waalwijk weer uit zijn voegen vanwege het volksfeest genaamd ‘Den Tachetig’. De Rabobank 80 van de Langstraat loopt door diverse Brabantse dorpen zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussendoor kom je langs weilanden en bossen. De Langstraat is een streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

Meer informatie en inschrijven

Int. Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Wanneer? Vrijdag 15 op zaterdag 16 september
Afstanden: (10, 21, 42 en) 80 km

Ook in de Twentse gemeente Haaksbergen kun je ieder jaar weer een leuk, sportief en uitdagend wandelevenement lopen. Met verschillende afstanden overdag en in de nacht, is dit voor jong en oud een wandelfeest. De Kennedymars van 80 km start om 22.00 uur en finisht de volgende dag om 18.00 uur. Je loopt in 2 lussen van 80 km over grotendeels verharde wegen de nacht in. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen, een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland.

Meer informatie en inschrijven
groep wandelaars in de ochtendzon.
(Foto: © Shutterstock)

Z.. tot Z.. tocht Zeewolde

Wanneer? Vrijdag 15 op zaterdag 16 september
Afstanden: (25, 27.5x4, 55) 80 en 110 km

Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, bossen en hopelijk een prachtige zonsopkomst. De Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen. Dit jaar is er niet alleen een Kennedymars en een Long Distance Walk, er worden ook extra dag- en nachtroutes aangeboden van 55 km en voor de liefhebbers is er ook nog een estafetteloop van viermaal 27,5 km en een wandeltocht van 25 km. Overal geldt dat de pauzes goed verzorgd worden, want rusten is ook belangrijk.

Meer informatie en inschrijven

80 van de Glasstad, Leerdam

Wanneer? Vrijdag 22 op zaterdag 23 september
Afstand: 80 km

Al sinds de 18e eeuw wordt Leerdam de Glasstad van Nederland genoemd. De meeste mensen kennen het vestingstadje wel van de Leerdammer kaas en het glaswerk. Maar voor wandelaars is hier nog zoveel meer te zien, zoals het riviertje de Linge met rietwallen en veel plantensoorten, uitgestrekte polders en historische pandjes. Tijdens jouw 80 wandelkilometers in september heb je alle tijd om de hoogtepunten in je op te nemen.

Meer informatie en inschrijven

Tips op de lange afstand:

  • Tijdens een langeafstandstocht wandel je deels in de nacht. Neem reflecterende kleding (hesje, bandjes) en een zaklamp mee.
  • Hoe fit en gezond je ook bent, je lichaam is niet gewend aan zo'n lange wandeling. Er is een risico op blessures. Train dus goed. Oefen in alle weersomstandigheden en check hoeveel water jij eigenlijk nodig hebt om niet uit te drogen, want dat verschilt per persoon.
  • Vergeet niet om voor de wandeltocht een goede warming-up te doen. Ook een cooling-down is een goed idee voor je herstel.
  • In dit artikel lees je hoe andere wandelaars dit soort lange afstanden ervaren en hoe zij nachtelijke dips (zowel fysiek als mentaal) te boven komen.
  • Wil je verantwoord opbouwen naar 80 kilometer? Dan vind je hier een handig trainingsschema van een wandeltrainer. Meer tips om je afstand te vergroten, vind je in dit artikel.
benen van een wandelaar.
(Foto: © Shutterstock)

Meer wandelevenementen

In onze Wandelagenda vind je nog veel meer evenementen met wandelafstanden van 5 tot 125 kilometer. Je kunt de tochten handig filteren op afstand.

Ga naar de Wandelagenda