Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wildplassen en -poepen, hoe doe je dat eigenlijk?

Wildplassen of wildpoepen in de natuur: soms kun je niet anders. Maar het achterlaten van afval, zoals je vers gedraaide drol of wc-papier, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wandel.nl geeft tips hoe je wildplassen en -poepen netjes kunt aanpakken, inclusief de vijf beste hulpmiddelen.

Header | Wildplassen, hoe doe je dat eigenlijk?

Dit kan iedereen overkomen: je wandelt in een natuurgebied waar niet of nauwelijks openbare toiletten aanwezig zijn. Plotseling krijg je last van diarree, je plast je suf vanwege een ziekte of zwangerschap, of je hebt gewoon de wc-planning even niet op orde. Kortom, je hebt een hele goede reden om nu te moeten plassen of poepen. Dit kan niet anders dan een beetje vies eindigen. Je moet ergens gaan wildplassen of wildpoepen! Maar hoe dan?

Wildplassen en -poepen, mag dat?

In principe is er in Nederland geen wettelijk verbod op wildplassen. Gemeenten en natuurgebieden hanteren zo hun eigen regels. Daarom is het altijd maar de vraag of je een bekeuring boven het hoofd hangt, wanneer jij je broek opent. Bij wildplassen en -poepen binnen de bebouwde kom is de kans op een boete groot, dus dat kun je beter uit je hoofd laten.

Leave no trace

Plassen en poepen in de natuur hoeft geen problemen op te leveren, mits je het legaal en netjes doet. Oftewel, zonder afvalsporen achter te laten. Wist je dat het meer dan een maand duurt tot wc-papier of papieren zakdoekjes volledig zijn afgebroken? Bij vochtige doekjes duurt dit nog langer. Niet alleen de natuur heeft hier last van, ook voor andere recreanten is het geen prettig aanzicht.

Florian Bijmold is Boswachter Ecologie bij Staatsbosbeheer en ziet het gebeuren op zijn geliefde Veluwe. “Soms moet je nu eenmaal, maar neem dan bijvoorbeeld een schepje mee of draai een kuiltje met je hak en graaf het in. Maak er geen kermis van. Doe het netjes, want je bent te gast in de natuur.”

Wildplassen en poepen - leave no trace
Foto: © Irving Sandoval, Getty Images

Gevolgen natuur

De boswachter geeft nog wat belangrijke redenen om met name je ontlasting op te ruimen: “Mensen slikken allerhande medicijnen en laten met hun ontlasting giftige afvalstoffen of hormonen achter in de natuur. Dat kan op de langere termijn iets doen met planten en dieren.” Dit geldt net zo goed voor de ontlasting van honden of paarden. “Bepaalde ontwormingsmiddelen of antivlooienmiddelen hebben gevolgen voor het bodemleven. Die stoffen worden door planten opgenomen of komen op een andere manier in aanraking met insecten.”

Florian wijst ook op het risico voor het aquatisch leven, oftewel voor vissen en ander leven in het water. Daarom nog een extra tip: plas of poep niet direct nabij een rivier, beekje of een meer.

Must-haves bij het wildplassen en -poepen

Wil jij het wildplassen en wildpoepen voortaan goed aanpakken? Wij zetten een paar must-haves op een rijtje. Sommige accessoires hebben we eigenhandig getest.

1. Plastuit

Wildplassen is voor mannen geen probleem: gulp open en plassen maar. Vrouwen kunnen een plastuit gebruiken. Vaak zijn deze plastuiten van waterafstotend materiaal gemaakt waardoor je de tuit niet hoeft af te vegen met een wc-papiertje.

Mevrouw met Liberpee Plastuit
Mevrouw met Liberpee Plastuit (Foto: © Instagram @Liberpee_nl)
Liberpee Plastuit
Liberpee plastuit

Getest: Liberpee plastuit

Suze Vermeer: “De Liberpee plastuit was voor mij niet geheel onbekend. Tijdens wandelingen gebruikt mijn moeder deze plastuit, omdat ze na een enkelbreuk niet meer kan squatten. Door haar enthousiasme wilde ik hem ook proberen. Je krijgt er een handig zakje bij, zodat je 'm in je tas kunt opbergen. De plastuit is gemakkelijk te gebruiken en de hydrofobe stof zorgt ervoor dat je hem niet hoeft af te drogen. Ook ideaal voor festivals zoals de Vierdaagsefeesten, waar toiletten voor dames schaars zijn.”

Getest: WoPeeH plastuit

Suze Vermeer: “De WoPeeh plastuit lijkt op het eerste gezicht wat ingewikkelder dan die van Liberpee. Dit model is echter een stuk kleiner, waardoor het gemakkelijker in je rugzak of zelfs in je broekzak past! Zodra je doorhebt hoe de plastuit werkt, is het een handig hulpmiddel. Hij schuift ook gemakkelijk in elkaar, zodat je geen extra zakje nodig hebt; de plastuit sluit zichzelf af nadat je hem hebt gebruikt. Het tuitje waar je in moet plassen is vrij klein, dus het is aan te raden om een keer te oefenen in de douche, zodat je onderweg precies weet hoe je de plastuit moet gebruiken."

Wildplassen en -poepen, hoe doe je dat eigenlijk? - Wopeeh Plastuit
Wopeeh Plastuit

2. Zak

Stop je gebruikte wc-papier en evt. ontlasting in een vuilniszakje en neem dit mee. Dit zakje kun je vervolgens weggooien in de prullenbak. Gebruik bijvoorbeeld een hondenpoepzakje, want dat is steviger. Voor het plassen bestaan ook speciale plasflessen en zakken met gelkorrels.

Peebol Pocket, Toilet Op Zakformaat
Peebol Pocket, Toilet Op Zakformaat (Foto: © Wandelgemak.nl)

Getest: Peebol pocket plaszak

Lizanne Croonen: “Voor noodgevallen is dit handig, vooral als je in een gebied bent waar wildplassen verboden is. Ik kon ‘m moeiteloos zonder plastuit gebruiken. Vouw de zak goed open, dan is mikken geen probleem. Het vocht wordt in enkele seconden geabsorbeerd door de gelkorrels. Wat overblijft is een vaste gelmassa. Met de dubbele afsluitbare strip durf ik de Peebol prima in mijn rugzak mee te nemen, zonder last te hebben van geurtjes of lekken. Er kan wel een liter in.” Verkrijgbaar bij wandelgemak.nl

3. Doek

Wil je helemaal geen afval produceren? Dan kun je ervoor kiezen om een ouderwetse zakdoek mee te nemen. Doe je behoefte, veeg jezelf droog en berg de doek weer op om thuis in de wasmachine te gooien. Tegenwoordig bestaan er herbruikbare plasdoeken, als duurzaam alternatief voor toiletpapier.

Wildplassen, hoe doe je dat eigenlijk? - Kula Cloth
Kula Cloth bevestigd aan de rugzak (Foto: © Lizanne Croonen)

Getest: Kula Cloth plasdoek

Lizanne Croonen: “Waarom heb ik dit nu pas ontdekt? Nooit meer rondzwervend toiletpapier in mijn rugzak, laat staan dat het in de natuur achterblijft! De Kula Cloth heeft een waterproof kant met een vrolijk printje en een effen kant die absorberend en antibacterieel is. De effen kant kun je gerust een paar keer na het plassen als afveegdoek gebruiken. Daarna hang je ‘m uit aan de buitenkant van je backpack. Met een drukknop vouw je de gebruikte kant naar binnen. O ja, en het doekje heeft een reflecterende bies zodat je ‘m gemakkelijk kunt herkennen met je zaklamp in de nacht, als je bijvoorbeeld aan het kamperen bent.” Verkrijgbaar bij wandelgemak.nl.

4. Schep

Simpel en doeltreffend: graaf een gat wanneer de grote boodschap nadert. Maak met een schep een kuil van zo’n 20 centimeter diep. Klaar met poepen? Gooi er dan wat aarde overheen en meng dit met een takje, zodat de afbraak wordt bevorderd. Doe de kuil dicht met meer aarde. Dat is niet alleen netjes, maar voorkomt ook dat andere dieren de ontlasting opeten.

Tip: een tuinschep is te zwaar voor in je rugzak. Kies voor een lichtgewicht en opvouwbaar schepje van staal, zoals verkrijgbaar bij o.a. Bushcraftshop.nl.

5. Menstruatiecup

Deze tip is voor vrouwen die ongesteld zijn tijdens een lange wandeling. Een menstruatiecup kun je wel zes tot twaalf uur gebruiken en kun je schoonmaken met wat water. Het levert dus geen afval op, zoals tampons of maandverband. Verkrijgbaar bij o.a. menstruatiecup.nl

Menstruatiecup
Menstruatiecup (Foto: © Anna Shvets, Pexels)

Meer lezen?

Wil je nog meer leren over toiletteren in de natuur? Er bestaat zelfs een boek over: How to shit in the woods van Kathleen Meyer. Dankzij dit Engelstalige boek wordt het je tweede natuur om je grote boodschap achter te laten tijdens het wandelen.