Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wildplassen, hoe doe je dat eigenlijk?

Ben je het weleens tegengekomen tijdens je wandeling, witte hoopjes papier achter een boom of tussen de struiken. Het plaats delict van iemand die even een plasje moest doen. Wandel.nl vertelt hoe je verantwoord kunt wildplassen zonder afval achter te laten.

Header | Wildplassen, hoe doe je dat eigenlijk?

Plassen in de natuur wanneer het even niet anders kan, hoeft geen probleem te zijn. Buiten de bebouwde kom is het in principe legaal. Maar het achterlaten van wc-papier of ander afval is natuurlijk niet de bedoeling. Wist je dat het meer dan een maand duurt tot wc-papier, keukenrol of papieren zakdoeken volledig zijn afgebroken? Bij vochtige doekjes duurt dit nog langer. Niet alleen de natuur heeft hier last van, ook voor andere recreanten is het geen prettig aanzicht. NRC schreef er laatst nog een artikel over waarin ze hebben getest hoe verschillende soorten papier worden afgebroken.

Maar wat kan ik wél doen wanneer de nood hoog is?

  • Vrouwen kunnen een plastuit gebruiken. Vaak zijn deze plastuiten van waterafstotend materiaal gemaakt waardoor je de tuit niet hoeft af te vegen met een wc-papiertje.  
  • Neem een zakje mee om je gebruikte papiertje in te stoppen. Dit zakje kan je vervolgens gemakkelijk meenemen (bijvoorbeeld in je broekzak) en weggooien in de prullenbak.
  • Wil je helemaal geen afval produceren? Dan kan je ervoor kiezen om een ouderwetse zakdoek mee te nemen. Doe je behoefte, veeg het droog en berg de doek weer op om thuis in de wasmachine te gooien.