Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wat zijn dé trends rond wandelschoenen in 2020?

Wat zijn momenteel de trends op het gebied van wandelschoenen? Wandel.nl vroeg het aan Yordan van Hoegee, specialist en inkoper bij het LoopCentrum.

Wandelschoenen trends: hoog of laag

Goede wandelschoenen zijn het halve werk. Die maken jouw wandelervaring comfortabeler en voorkomen vervelende blessures. Naast goede kwaliteit, willen we natuurlijk ook hip blijven. Daarom vroeg Wandel.nl aan Yordan van Hoegee, specialist en inkoper bij het LoopCentrum, wat in 2020 dé ontwikkelingen en trends op het gebied van wandelschoenen zijn.

1. Wandelschoen wordt bijna hardloopschoen

In de afgelopen jaren zijn wandelschoenen lichter en soepeler geworden. De stugge, bergschoenen lijken steeds meer verleden tijd te worden. Volgens Yordan lijkt het erop dat de wandelschoenenmarkt steeds meer richting de hardloopschoenenmarkt gaat nijgen, vooral als je kijkt naar de stugheid en demping van de schoen. Vooral voor wandelaars die veel door vlakke gebieden in Nederland lopen, is deze ontwikkeling voordelig. “Zo kunnen deze mensen met meer plezier wandelen, omdat ze niet meer zo’n zware schoen aan hun voet hebben. Niet alleen de ‘gewone’ wandelaar, maar ook mensen die lange afstanden lopen zijn juist op zoek naar een lichtere schoen.” In de toekomst zullen wandelschoenen misschien nog een fractie meer op hardloopschoenen lijken. Bijvoorbeeld door de toevoeging van een snelvetersluiting.

2. Van leer naar veganistische stoffen

“Ik verwacht dat deze trend de komende jaren zal doorzetten. De materialen waarmee de fabrikanten werken, worden natuurlijk doorontwikkeld. In het verleden zag je dat wandelschoenen altijd van leer gemaakt werden. Hoe dikker het leer, hoe steviger en hoe meer waterdicht de schoen was. Sinds de komst van waterdichte stoffen als Gore-Tex en andere synthetische materialen, kunnen fabrikanten de schoenen lichter maken zonder in te leveren op andere aspecten.”

3. Hippe kleurtjes

Door het gebruik van deze veganistische stoffen, kunnen producenten ook meer inspelen op het modieuze aspect. Yordan: “Er worden, in combinatie met lichter materiaal met beter ademend vermogen, ook meer kleurtjes gebruikt. Ik zie dat de wandelaars wat jonger worden en die groep wil toch liever een hip schoentje aan hun voet.”