Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelschoenen weer als nieuw: 5 tips voor het schoonmaken van jouw wandelschoenen

Nieuwe wandelschoenen kopen omdat je oude paar vuil en niet meer waterdicht is? Zonde! Met de tips van onze partner Nikwax worden jouw golden oldies weer als nieuw!

Wandelschoenen Weer Als Nieuw 5 Tips Voor Het Schoonmaken Van Jouw Wandelschoenen: Wandelschoenen gras
(Foto: © Nikwax)

Het schoonmaken en waterdicht maken van je wandelschoenen lijkt misschien een beetje ontmoedigend, maar de inspanning op de korte termijn is zeker de moeite waard voor de beloning op de lange termijn.  Zonder een beetje liefde en aandacht verliezen de meeste wandelschoenen helaas binnen een jaar hun waterdichtheid en prestaties. Met deze tips gaan je fijne wandelschoenen veel langer mee! 

Wandelschoenen niet meer waterdicht?

Het is vooral achtergebleven vuil dat problemen veroorzaakt. Het kan materialen uitdrogen en stiksels en naden aantasten, vooral bij wandelschoenen met een waterdichte voering. Behandel je schoenen dus goed. Daardoor hoef je niet elk jaar, of zelfs elke vijf jaar of langer, een nieuw paar te kopen.  

Wandelschoenen Weer Als Nieuw 5 Tips Voor Het Schoonmaken Van Jouw Wandelschoenen: Wandelschoen nat
Blijf je wandelschoenen goed behandelen. (Foto: © Nikwax)

Waarom je schoenen schoonhouden belangrijk is voor je voeten

Het schoonmaken van je wandelschoenen is ook cruciaal voor je voeten. Onderschat het verschil niet dat een goed gereinigd en verzorgd paar schoenen kan maken voor het comfort en het klimaat binnenin. Een goed onderhouden paar wandelschoenen betekent een veel kleinere kans op blaren. 

Blaarvorming

Als de materialen van niet-waterdichte wandelschoenen vuil en vochtig worden, veroorzaakt dat duidelijke problemen voor je voeten. Bij waterdichte wandelschoenen ontstaan de problemen door vuil van binnenuit. Dat komt omdat het de warme, vochtige lucht in de schoen kan blokkeren, waardoor de perfecte omstandigheden ontstaan voor blaarvorming. 

Wandelschoenen Weer Als Nieuw 5 Tips Voor Het Schoonmaken Van Jouw Wandelschoenen; wandelschoen water
Vuil en vochtigheid zorgen voor problemen aan je voeten. (Foto: © Nikwax)
Wandelschoenen Weer Als Nieuw 5 Tips Voor Het Schoonmaken Van Jouw Wandelschoenen; wandelschoen nat
(Foto: © Nikwax)

Hoe maak je je wandelschoenen schoon?

Het eerste wat je moet weten: gooi je wandelschoenen niet in de wasmachine, want dat is een gegarandeerde manier om de waterbestendigheid van het materiaal te verliezen. Het kan ook schade veroorzaken aan stiksels, lijm en het waterdichte membraan (als dat er is). Wat wel helpt: de producten van Nikwax gebruiken.  

Wat is Nikwax?

Nikwax biedt een reeks snelle, efficiënte en effectieve oplossingen voor het reinigen en opnieuw waterdicht maken van je synthetische en leren wandelschoenen, allemaal op een milieuvriendelijke manier. De producten zijn niet alleen gemaakt van schone chemicaliën en milieuvriendelijk, maar de flessen waar ze in zitten zijn gemaakt van gerecycled materiaal dat weer gerecycled kan worden als het leeg is. 

Stappenplan wandelschoenen schoonmaken

1. Verwijder de veters 

Voor een grondige schoonmaakbeurt is het de moeite waard om de veters los te maken voordat je begint. Misschien wil je er een foto van maken terwijl ze nog aan je wandelschoenen zitten, zodat je weet hoe je ze weer goed vastmaakt. Wil je weten wat de ideale manier is voor het strikken van je veters voor jouw voeten? Bekijk dan dit artikel. 

2. Modder en vuil verwijderen 

Hiervoor zijn borstels handig, maar je kunt ook gewoon een oude tandenborstel of een nagelborstel gebruiken. Een beetje warm water zou genoeg moeten zijn om het meeste vuil te verwijderen. Als je toch een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het een heel milde oplossing is

3. Breng Nikwax Footwear Cleaning Gel aan 

Nadat je het oppervlak van je wandelschoenen nat hebt gemaakt, breng je royaal Nikwax Footwear Cleaning Gel aan. Dit reinigt leer of synthetische stoffen veilig en herstelt de ademende en waterafstotende eigenschappen. Vervolgens grondig afspoelen of afnemen met een vochtige doek.

Koop hier jouw Nikwax Footwear Cleaning Gel
Wandelschoenen Weer Als Nieuw 5 Tips Voor Het Schoonmaken Van Jouw Wandelschoenen; Nikwax gel
(Foto: © Nikwax)
Wandelschoenen Weer Als Nieuw 5 Tips Voor Het Schoonmaken Van Jouw Wandelschoenen: Leather proof
(Foto: © Nikwax)

4. Breng Nikwax Fabric and Leather Proof aan 

Nikwax Fabric And Leather Proof voegt een nieuwe waterbestendige laag toe aan je wandelschoenen en helpt vuil en vocht af te stoten zodat het waterdichte membraan eronder kan ademen. Druk de spons op de stof, dep het op en breng het royaal aan op het bovenwerk terwijl het nog vochtig is na het reinigingsproces. Veeg na twee minuten de overtollige oplossing weg met een vochtige doek. Klaar! 

Koop hier jouw Nikwax Fabric and Leather Proof

5. De kracht van herhaling 

Vergeet niet dat vuil ervoor zorgt dat je schoenen minder waterafstotend zijn. Door regelmatig je wandelschoenen schoon te maken met het juiste product van Nikwax, verbeter je de prestaties en levensduur van je schoenen. En dat is echt de moeite waard! 

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Nikwax. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.  

Dit artikel bevat affiliate links.