Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

UV-beschermende kleding voor je wandeling: kooptips

Welke kleding kan je beschermen tijdens UV-straling tijdens het wandelen? En welke kleding doet dit minder? Wandel.nl geeft je tips voor het kopen van UV-beschermende wandelkleding.

Vrouw spuit zonnebrand op voor UV-bescherming tijdens wandelen

Dat we ons tegen de zon moeten beschermen met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is ons wel bekend. Maar hoe zit dat nu met kleding? Welke kleding beschermt nu eigenlijk tegen de schadelijke UV-straling van de zon en welke kleding doet dat minder? Wandel.nl vertelt je meer over UV-beschermende wandelkleding.

 

Wanneer beschermt kleding tegen UV?

Je zou denken dat iedere laag kleding beschermt tegen UV-straling. Deels klopt dit wel, maar de mate van bescherming is afhankelijk van het materiaal, de dikte van het materiaal en de eventuele behandeling met een UV-filter. Natuurlijke stoffen als katoen, zijde en wol beschermen minder goed tegen UV dan synthetische materialen (elastaan, polyamide en polyester). Bij de aanschaf van je wandeloutfit kun je dan ook het beste kiezen voor synthetische materialen. Nog beter is om te kiezen voor kleding met UV-bescherming.

 

Man en vrouw rennen bij zonnige wandeling van een zandberg af

UV-beschermende kleding

Er zijn veel outdoor kledingmerken die UV-beschermende kleding ontwikkelen voor de actieve buitensporter. De stof wordt behandeld met kleurstoffen of UV-filters en biedt zo extra bescherming tegen de schadelijke UV-straling van de zon. 

UV-beschermende kleding moet voldoen aan Europese wetgeving en de Warenwet. Zo dient de kleding voorzien te zijn van een label waarop de textielvezel vermeld staat. Hier staat ook de beschermingsfactor op vermeld, bijvoorbeeld ‘SPF 30’ of ‘UV Protection 30+’. De SPF/UPF geeft net als bij een zonnebrandcrème de beschermingsfactor aan. Bij een shirt met UPF 30 kun je dus 30 keer langer in de zon verblijven zonder te verbranden.

Kies je wandeloutfit

Hoe meer huid je bedekt, hoe minder kans je hebt om te verbranden in de zon. Kies bij de aanschaf van je wandelbroek en -shirt voor stoffen met UV-bescherming (check het label) of anders voor synthetische stoffen die dicht geweven zijn en liefst voor donkere kleuren. Dit beschermt beter tegen schadelijke straling van de zon.

Man houdt zonnebril in zijn hand en wijst ermee naar de zon

Ook het dragen van de juiste maat is belangrijk. Kleding die strak zit rekt op en wordt daardoor dunner. Dit komt de beschermingsfactor niet ten goede. Kies dus de juiste maat en nog beter: kies voor los vallende kleding.

Ben je iemand die snel zweet? Neem dan een extra shirtje mee om onderweg te wisselen. Natte kleding beschermt namelijk minder goed. Dat geldt dus ook voor kleding die je nat hebt gemaakt onder een kraan of in een beekje. Het is lekker verkoelend, maar uiteindelijk is de kans om te verbranden groter. Een wandeloutfit bestaat uit meer dan een wandelbroek en -shirt. Bescherm je hoofd met een pet of hoed en je ogen met een goede zonnebril. Onbedekte huid smeer je het liefst in met een water- en transpiratiebestendige zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Deze tips gelden niet alleen voor als de zon ongenadig schijnt. Ook op een bewolkte zomerdag is er schadelijke UV-straling en kun je verbranden.

Vrouw juichend met haar handen omhoog bij bereiken van bergtop

Tips

Met deze laatste tips weet je zeker dat je het meeste profijt haalt uit jouw UV-beschermende kleding:

  • Was je nieuwe kleding met UV-bescherming altijd voordat je het gaat dragen. Er kunnen chemische middelen in de stof zijn achtergebleven. Was je kleding altijd volgens de aanwijzingen op het label.
  • De beschermende werking kan op den duur verminderen. Je kunt je kleding dan wassen met een wasmiddel waar UV-filters aan zijn toegevoegd. Let wel even op of het wasmiddel geschikt is voor de stof van jouw kleding.
  • Koop je UV-beschermende kleding online? Bij Nederlandse en Europese webshops koop je veilige producten die voldoen aan de Europese wetgeving. Bij online shops buiten Europa heb je die zekerheid niet.