Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Maak jouw donzen winterjas weer waterdicht

Donzen jassen zijn ideaal in de winter: ze zijn lichtgewicht en door de uitstekende isolatie blijf je lekker warm. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw donzen (winter)jas nog seizoenen meegaat? Dons heeft speciale aandacht nodig. Wandel.nl vertelt je er alles over.

Maak Jouw Donzen Winterjas Weer Waterdicht
Maak jouw donzen winterjas weer waterdicht met Nikwax. (Foto: © Nikwax)

Veel lichtgewicht jassen hebben een donzen wattering. Hoe meer dons er in een winterjas zit (vulkracht), hoe warmer je blijft in de kou. Maar als dons niet goed wordt behandeld, gaat het klonteren en verliest het zijn isolatiecapaciteit. Zeker als het nat wordt, want water leidt warmte tot wel 25 keer sneller weg van je lichaam dan lucht. Daarom is het belangrijk om de duurzame waterafstotende laag (DWR) van dons goed te onderhouden. Dat doe je met de speciale producten van Nikwax. We vertellen je precies hoe je dit moet doen.

Wat heb je nodig?

Voor het wassen en impregneren van je donzen winterjas heb je een speciaal wasmiddel en impregneermiddel nodig. Begin met het gebruik van Nikwax Down Wash.Direct om de winterjas te reinigen. Daarna gebruik je Nikwax Down Proof om de waterafstotendheid van je winterjas te herstellen.

Video: zo maak je je donzen winterjas weer waterdicht

Of je nu je donzen winterjas wil wassen of je donzen slaapzak: een goede reiniging zorgt ervoor dat je er langer plezier van hebt en de unieke eigenschappen van dons optimaal blijft. Als je dit doet met de juiste middelen, gaat je outdoorkleding veel langer mee. Gebruik beslist geen reguliere wasmiddelen: deze beschadigen juist je waterdichte outdoorkleding. In onderstaande voorbeelden gebruiken we de producten van Nikwax. Nikwax is marktleider in het impregneren en waterproof maken van allerlei outdoorkleding. Van jassen tot schoenen en slaapzakken.

Stap 1: voorbereiden

Voordat je kunt beginnen met het wassen van jouw donzen winterjas met Nikwax Down Wash.Direct, controleer je de jas op vlekken. Bij hardnekkige vlekken breng je de Nikwax Down Wash.Direct onverdund aan met een spons of zachte borstel. Rits daarna alle ritsen dicht, de hoofdrits en ook alle ritsen van de (binnen)zakken.

Maak daarna het zeep- en wasverzachterbakje van je wasmachine grondig schoon met water. Achtergebleven zeepresten van reguliere wasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de waterafstotende werking wordt aangetast.

Maak Jouw Donzen Winterjas Weer Waterdicht Nikwax
Het schoonmaken van het wasmachinebakje. (Foto: © Nikwax)

Tip: reinigen van het zeepbakje

Om het zeepbakje van de wasmachine schoon te maken, trek je deze zo ver mogelijk naar voren. Aan het einde van het zeepbakje vind je vaak een plastic lipje, ongeveer in het midden. Druk deze in, daarmee haal je het bakje los. Maak het zeepbakje schoon onder de kraan.

Stap 2: wassen van je jas met Nikwax Down Wash.Direct

Als je je wasmachine hebt schoongemaakt, kun je beginnen aan het wassen van je donzen winterjas met Nikwax Down Wash.Direct. Was niet meer dan twee kledingstukken per keer en gebruik daarvoor 100 ml Nikwax Down Wash.Direct. In gebieden met hard water gebruik je 150 ml.

Welk type water in jouw regio wordt gebruikt, vind je terug op de website van het drinkwaterbedrijf. Volg het waslabel van je donzen winterjas, vaak wordt geadviseerd om je winterjas niet warmer te wassen dan 30° Celsius. Centrifugeer daarna op een lage snelheid.

> Koop hier jouw Nikwax Down Wash.Direct

Maak Jouw Donzen Winterjas Weer Waterdicht Nikwax (2)
Nikwax Down Wash Direct & Nikwax Down Proof. (Foto: © Nikwax)
Maak Jouw Donzen Winterjas Weer Waterdicht Nikwax (3)
Nikwax Down Proof. (Foto: © Nikwax)

Stap 3: impregneren van je jas met Nikwax Down Proof

Om te zorgen dat je jas weer helemaal waterdicht wordt, impregneer je deze met de Nikwax Down Proof. Haal je jas uit de wasmachine, schud deze voorzichtig uit en stop hem daarna weer in de wasmachine. Je jas hoeft niet tussentijds te drogen.

Gebruik weer maximaal twee kledingstukken, per kledingstuk gebruik je maximaal 100 ml Nikwax Down Proof. Kies voor het fijnste wasprogramma op je wasmachine, vaak is dat niet warmer dan 30° Celsius. Centrifugeer drie keer op lage snelheid.

> Koop hier jouw Nikwax Down Proof

Stap 4: drogen van je jas

Nadat je je donzen winter twee keer hebt gewassen, één keer met Nikwax Down Wash.Direct en één keer met Nikwax Down Proof, is het tijd om je waterdichte wandeljas te laten drogen. Idealiter laat je je donzen winterjas drogen in de wasdroger op een lage temperatuur. Heb je geen wasdroger? Laat je jas dan drogen op een droogrek in een goed geventileerde omgeving.

Na het wassen kan het dons aan elkaar zijn geklonterd. Dit is niet erg, door met je handen over het dons te wrijven en het dons te ‘masseren’, haal je de samengeplakte dons uit elkaar. Dit proces herhaal je tijdens het hele droogproces. Op deze manier droogt het dons geleidelijk en verspreid het zich gelijkmatig.

Maak Jouw Donzen Winterjas Weer Waterdicht Nikwax (4)
Je donzen winterjas laten drogen in de droogmachine. (Foto: © Nikwax)

Tip: voeg tennisballen aan je droogwas toe

Het klinkt misschien gek, maar tennisballen zijn een goede combinatie met donzen items. Doe je donzen jas (of een ander donzen item) met tennisballen in de droogmachine. Als dons nat wordt, gaat het samenklonteren. Door tennisballen – of eventueel speciale wasbollen – toe te voegen, wordt het dons losgeklopt. Zo voorkom je dat je dons plat en aan elkaar geplakt uit de droger komt.

Extra tips voor je donzen winterjas

Kijk altijd goed op je waslabel, of je donzen winterjas het toelaat om te drogen in de droogmachine. Dit geldt ook voor je donzen slaapzak of andere donzen items. De experts van Nikwax helpen je graag op hun website met praktische tips om jouw donzen kledingstukken weer waterdicht te maken.

Meer over Nikwax

Nikwax is marktleider op het gebied van wassen, onderhouden en impregneren van outdoorkleding. Dit varieert van jassen tot schoenen en donzen slaapzakken. De producten van Nikwax zijn veilig en eenvoudig. Nikwax gebruikt geen drijfgassen, is vrij van schadelijke stoffen zoals PFC en PFAS, de producten zijn niet getest op dieren en het is milieuvriendelijk. De producten van Nikwax werken zelfs op kleding die niet in de wasmachine mogen.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Nikwax. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.