Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoe ga je om met een verrekijker?

Als wandelaar wil je natuurlijk volop van de natuur kunnen genieten. Een verrekijker mag dan niet ontbreken. Hoe kun je een verrekijker zo goed mogelijk gebruiken? Op deze pagina geven we je tips om meer plezier uit je verrekijker te halen.

man met verrekijker

In de lente gaan veel vogels op zoek naar een partner en een plek om te nestelen. Een geweldig tafereel dat gepaard gaat met een prachtig verenpak en veel gezang. De lente is dus het ideale seizoen om er op uit te trekken met je verrekijker.

compacte, lichte verrekijker

Blijf je liever in je tuin om daar van te natuur te genieten? Dat kan natuurlijk ook. Wist je dat Eden-verrekijkers scherp zijn te stellen op zeer nabije objecten, tot ca. 1,2 meter? Ideaal om insecten, vlinders en vogels mee te bestuderen. Kortom: met een verrekijker verveel je je geen moment!

Als je gaat wandelen, is een compacte, lichte verrekijker aan te raden. Geschikt voor wandelaars is bijvoorbeeld de Eden XP 8x32. Deze past gemakkelijk in je jaszak en is zo licht dat je nauwelijks merk dat hij om je nek hangt.

Omgaan met een verrekijker, waar moet je op letten?

Ben jij van plan om lekker met je verrekijker op pad te gaan, of ga je vogels spotten in je tuin? Dan is het belangrijk dat je op de juiste manier met je kijker omgaat. Zo wordt het niet alleen fijner om je verrekijker te gebruiken, maar heb je er ook langer plezier van. Wij geven je vijf handige tips voor het omgaan met een verrekijker.

Tip 1: Kijk niet rechtstreeks in de zon

Om meteen met de belangrijkste tip te beginnen: kijk nooit rechtstreeks door je verrekijker naar de zon! Je kunt je ogen hiermee onherstelbaar beschadigen en zelfs blind worden.

Tip 2: Laat je verrekijker niet vallen

Verrekijkers zijn stevig gebouwd, maar het blijven draagbare precisie-instrumenten die de nodige voorzichtigheid verdienen. Berg hem daarom veilig op. Zo kun je hem bijvoorbeeld beter niet op de passagiersstoel of het dashboard leggen tijdens de autorit naar je outdoor avontuur, daar kan hij vanaf glijden.

Verrekijker vasthouden

Overigens is het ook niet aan te raden om je verrekijker op je dashboard te laten liggen zodra je op je bestemming bent gearriveerd. In de zomer kan het achter glas wel 50 graden worden, en dan zijn (haar)scheurtjes in de rubberen behuizing van je verrekijker helaas niet uit te sluiten.

Tip 3: Let op met vocht

De meeste verrekijkers zijn spatwaterdicht. Dat wil zeggen dat je kijker ook op een regenachtige dag prima mee mag tijdens jouw wandeling. Een flinke plensbui overleeft hij wel, en een onfortuinlijke duik in het water ook. Toch is het niet aan te raden om het lot te tarten en jouw verrekijker langere tijd onder water te houden.

Tip 4: Gebruik een statief

In deze tijd van het jaar is er ontzettend veel moois te zien in de natuur. Wanneer je langere tijd door je verrekijker kijkt, zul je echter merken dat je armen snel vermoeid raken en je de kijker moeilijker stil kunt houden. Met een statief heb je meer dan genoeg tijd om dat dier dat je tijdens je wandeling hebt gespot uitgebreid te bestuderen zonder dat je armen gaan trillen. Bij een kijker met een hogere vergrotingsfactor is een statief sowieso onmisbaar om trillingen in het beeld tegen te gaan.

Hoe ga je om met een verrekijker

Tip 5: Kijk tijdens het lopen niet door je verrekijker

Wanneer je door je verrekijker kijkt dan is het moeilijker om afstanden in te schatten en loop je het risico om over obstakels te struikelen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Kijk daarom alleen door je verrekijker wanneer je stilstaat.

Kijkers uit de subtop met een bijzonder hoge prestatie/prijsverhouding

Kooptip

Wil jij graag een verrekijker kopen? Dan zijn de kijkers van Eden zeker een aanrader! De verrekijkers uit de Eden XP-serie kenmerken zich door een zeer helder en scherp beeld en hun hoge randscherpte. Ze zijn eenvoudig scherp te stellen, lichtgewicht en geven perfect zicht in de schemer. Dat maken het “… kijkers uit de subtop met een bijzonder hoge prestatie/prijsverhouding”, aldus J.A. Meijerink van de Twentse Vogelwerkgroep, die de kijkers uitgebreid testte.