Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

5 tips om een jas voor alle weersomstandigheden uit te zoeken

In Nederland zijn de weersomstandigheden vaak wisselvallig. Het kan dan lastig zijn om een geschikte jas voor je wandelingen uit te zoeken. Wandel.nl geeft je tips om een geschikte jas voor alle weertypen te vinden.

Vrouw op punt van de berg met uitzicht op oranje/paars kleurige lucht

Als je een jas kiest om mee te wandelen, kies je het liefst voor een jas die tegen alle weersomstandigheden kan. Het is onmogelijk om een jas te vinden die je in alle seizoenen kunt dragen, want iedere jas heeft daarvoor zijn eigen eisen. Maar Nederland is een land met verschillende weersomstandigheden. Regenachtige herfst en winters, veel wind, hagel en het kan onverwacht best snel koud worden. Daarom hebben we een paar tips op een rijtje gezet.

 

Een donkergroene jas van jas.nl

Tips

Een jas die tegen alle weersomstandigheden kan, is dus niet hetzelfde als een combinatie van een winterjas en een zomerjas. Een winterjas laat immers de warmte juist binnen, terwijl je dat bij een zomerjas niet wilt. Met weersomstandigheden bedoelen we dus zaken als regen, wind, sneeuw, hagel en kou.

1. Zorg ervoor dat de jas kan ademen

Als je gaat wandelen, kies dan voor een jas die kan ademen. Zo’n jas is comfortabel en stoot zaken als regen en zweet af. Daardoor kun je de jas ook dragen als het iets warmer is buiten. Irritatie aan de huid wordt door de ademende jas voorkomen. Voorwaarde aan een ademende jas is dat deze alleen van binnen naar buiten vocht doorlaat. Als een jas ook omgekeerd vocht doorlaat, krijg je met een regenachtige herfst of winter een nat pak. Dat is iets wat je wilt voorkomen als je gaat wandelen.

Hoe weet je of een jas ademt? Dat weet je door te kijken naar de stoffen van de winterjas. Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten. Deze bewegen dan door de jas heen. Zo wordt het zweet afgevoerd.

2. De jas moet transpiratievocht af kunnen voeren

De jas moet transpiratievocht af kunnen voeren. Dat kan dus aan de hand van microporeuze en hydrofiele jassen. Microporeuze jassen zijn gemakkelijk te vinden. Veel jassen hebben kleine gaatjes om vocht af te voeren. Bij een hydrofiele jas gaan de moleculen altijd naar de kant van de jas met de laagste vochtigheidsgraad. De binnenkant van het jas wordt warm gehouden door het lichaam. De buitenkant is daardoor kouder. Het zweet komt zo wel buiten, maar de regendruppels komen niet naar binnen.

3. Let op de coating

De winter kan in Nederland best koud zijn. Als je gaat wandelen in de sneeuw, wil je het natuurlijk wel lekker warm hebben. Daarvoor kun je het beste kiezen voor een winterjas met een weerbestendige buitenlaag. Wil je een waterdichte jas hebben, dan kun je het best kiezen voor een jas met DWR-coating. Deze coating is bedoeld om waterafstotend te werken. Op die manier kun je in de koude, regenachtige of sneeuwachtige winters gewoon blijven wandelen. Gaat het niet sneeuwen maar juist regenen? Dan is ook een GORE-TEX jas heel geschikt. Zeker als er veel sneeuw valt, is dit een goede optie.

Een vrouw draagt jas met capuchon op haar hoofd tijdens regenbui

4. Het juiste isolatiemateriaal kiezen

Als je op zoek bent naar een jas die je lekker warm houdt in de winter, is een donsjas een verleidelijke keuze. Maar houd er wel rekening mee dat het niet goed beschermt tegen wisselende weersomstandigheden. Zeker niet als het nat wordt. Het dons zal gaan klonteren waardoor de jas minder luchtig wordt. Als het erg koud en droog is, dan is een donsjas wel weer geschikt.

Maar wij hebben vaak een vochtige winter met veel regen, hagel of sneeuw. Een jas met synthetisch isolatiemateriaal is dan een betere keuze. Dit materiaal is vaak wel iets zwaarder en voller. Maar deze jassen zijn vaak goedkoper en doen het goed in de nattere Nederlandse winters. Elk isolatiemateriaal heeft dus zijn eigen voor- en nadelen. Je zult dus moeten kiezen tussen een jas voor wintersport in de Alpen en voor wandelen in een nat Nederland.

5. Misschien is een technische jas iets voor jou

Wil je een lichtgewicht jas waarin je gemakkelijk kunt bewegen tijdens het wandelen? Dan kun je kiezen voor een technische jas. Zo’n jas is heel geschikt voor wandelen door de bergen op wintersport. Vaak zijn ook de ritsen ventilerend om zo de luchtstroom te verbeteren. Bovendien zijn technische jassen meestal lichter dan casual winterjassen. Daardoor neem je ze gemakkelijker mee.