Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Eten en drinken tijdens de inspanning: tips

Als je een flinke wandeling gaat maken of meedoet aan een wandeltocht, dan is het belangrijk om onderweg voldoende te eten en te drinken. Maar wat kun je het beste eten en drinken? En misschien nog belangrijker, hoeveel? Met onderstaande tips zet Wandel.nl je op het goede spoor.

afbeelding van 2 wandelaars die een pauze nemen met een boterham.

In onze maatschappij ligt overeten op de loer. Het is makkelijk om voorverpakte snacks voor tijdens het wandelen mee te nemen. Maar heb je die wel nodig? Je lichaam is prima in staat om een paar uur te wandelen als je je normale eetpatroon hanteert en geen extra snacks tot je neemt. Sterker nog, je kunt je lichaam leren om gebruik te maken van de opgeslagen vetreserve. Suikerhoudende producten zijn sowieso af te raden, omdat deze zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel met de bekende dip er op volgend, die de trek in zoetigheid alleen maar aanwakkert.

Tip 1: Wacht niet totdat je honger krijgt

Misschien ben je hem wel eens tegengekomen: 'de man met de hamer'. Niets is vervelender dan tijdens je tocht een hongerklop te krijgen. Je benen voelen zwaar aan en je komt nauwelijks nog vooruit. Om dit te voorkomen, moet je tijdens je tocht op tijd eten. Ook als je geen honger hebt.

bananen

Tip 2: Eet regelmatig kleine hoeveelheden

Van een grote hoeveelheid voedsel in één keer kun je last van je maag of darmen krijgen. Eet ieder uur dat je aan het wandelen bent iets kleins. Zo blijft je energieniveau op peil.

Tip 3: Neem koolhydraten

Koolhydraten zijn tijdens een inspanning, zoals een wandeltocht, de belangrijkste leverancier van energie. Kies voor licht verteerbare, niet al te vetrijke producten. Geschikte koolhydraatrijke voedingsmiddelen tijdens wandeltochten zijn:

  • banaan
  • ontbijtkoek
  • krentenbol
  • mueslireep
  • brood met zoet beleg (jam of appelstroop)
  • je eigen energiereep

Tip 4: Drink voldoende, ook bij lagere temperaturen

Vocht is enorm belangrijk, ook als je wandelt. Vocht zorgt voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen. Ook reguleert het je lichaamstemperatuur. Als je te weinig drinkt, kun je klachten als spierkramp en hoofdpijn krijgen. Drink je echt veel te weinig, dan kun je zelfs last krijgen van uitdrogingsverschijnselen, zoals duizeligheid en misselijkheid. Voldoende drinken is, zeker bij warm weer, van levensbelang. Maar ook bij lage temperaturen verlies je vocht, vooral via je adem. 

Hoeveel je moet drinken, verschilt per persoon. Drink tijdens het wandelen in ieder geval regelmatig, ieder kwartier enkele flinke slokken. Neem dus een fles of bidon mee. Als je pas gaat drinken als je dorst hebt, ben je te laat.

Drink niet in één keer een hele bidon of fles leeg, want dan kun je last van je maag krijgen. Geschikte dranken tijdens het wandelen zijn water, thee, limonade of sportdrank. Drink geen alcohol, want dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.

drinkende man

Tip 5: Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt

Neem voldoende eten en drinken mee tijdens je wandeling, omdat je nooit zeker weet of je onderweg plekken tegenkomt om iets te kopen. Je kunt beter iets te veel dan te weinig meenemen. Op die manier kun je 'die man met de hamer' bij je uit de buurt houden. Heb je toch een hongerklop? Lees dan in dit artikel wat je moet doen.