Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs de Zonnestraal en Hoorneboegse Heide

Gebied / Regio
Hilversum
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
5.2km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Deze wandeling combineert het bezichtigen van een iconisch rijksmonument met een prachtig stuk heide. In augustus en september kun je hier genieten van een glooiend, paars tapijt. Wandel mee langs de Zonnestraal en de Hoorneboegse Heide, twee hoogtepunten in Hilversum.

Startpunt
Naam
Zonnestraal
Straat
Loosdrechtse Bos 19
Postcode
1213 RH
Plaats
Hilversum
het monumentale gebouw Zonnestraal en de heide.
Zonnestraal. (Foto: © Samantha Hoornweg - Instagram @wanders.sam)

Zonnestraal

De Zonnestraal is een iconisch, modernistisch ontwerp van de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet in Hilversum. Eind 1920 tot medio 1950 was dit rijksmonument een sanatorium, oftewel een hersteloord voor tuberculosepatiënten. Het vele glas en licht zullen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het herstel van de bewoners. Vanuit de patiëntenkamers kon je zo het balkon op, waar het uitzicht op het landgoed ongetwijfeld veel troost bracht in moeilijke tijden. Echt een plek om even een diepe teug frisse lucht in te ademen. Ook nu nog.

het gebouw de Zonnestraal.
Zonnestraal. (Foto: © Lizanne Croonen)
detail van het gebouw de Zonnestraal.
Zijvleugel van de Zonnestraal. (Foto: © Lizanne Croonen)

Opvallend

Neem zeker even de tijd voor dit gebouw met haar opvallende, witte beton en vele lichtblauwe kozijnen, ook wel ‘Duiker-blauw’ genoemd. Tegenwoordig is het een verzamelgebouw voor allerlei gezondheidsinstellingen. In het bos zijn ook nog resten van een theater terug te zien. Dat werd vroeger gebruikt  door de patiënten en het verplegend personeel. In Brasserie de Zonnestraal kun je prima een wandelpauze inlassen met een kopje koffie en wat lekkers.

Op slechts een paar honderd meter afstand van het gebouw sta je op een plek waar je oneindig ver van je af kunt kijken over een magisch paars heideveld: de Hoorneboegse Heide.

het gebouw de Zonnestraal, gelegen in de heide.
Landgoed Zonnestraal. (Foto: © Samantha Hoornweg - Instagram @wanders.sam)

Heidepracht

Het heidegebied heeft een heleboel wandelpaadjes maar omdat het gebied zo uitgestrekt is, blijft de rust gewaarborgd. Hier en daar staat een wandelbankje en dat is maar goed ook, want hier wil je niet al te snel doorheen. Geniet vooral van de bloeiende heide en de indrukwekkende zandverstuivingen. Het oogt hier en daar wat buitenaards, dankzij alle heuveltjes en vergezichten. Het is soms best even zwoegen door het mulle zand. Je kunt hier makkelijk een dagdeel zoet zijn.

paarse heide en blauwe lucht met wolken.
Hoorneboegse Heide. (Foto: © Samantha Hoornweg - Instagram @wanders.sam)
Charolais runderen liggend op de paarse heide.
Charolais runderen. (Foto: © Samantha Hoornweg - Instagram @wanders.sam)

Charolais runderen

De Hoorneboegse Heide wordt begraasd door Charolais runderen. Ze liggen vaak een beetje beschut aan de randen of onder een boom, en lijken zich niets aan te trekken van wandelaars. Ze werpen zich lustig op het gras, zodat de heide haar open karakter houdt. De runderen zorgen bovendien voor een romantisch plaatje tijdens je wandeling.

Paarse heide met een zandpad.
Hoorneboegse Heide. (Foto: © Samantha Hoornweg - Instagram @wanders.sam)

Praktische informatie

  • Op de Ome Janroute (groen) loop je in 5,2 km vanaf de Zonnestraal door een bosrijk landgoed naar een mooi stuk van de Hoorneboegse Heide en weer terug naar de Zonnestraal. Bekijk de route hier.
  • Bij de start of het einde van je wandeling kun je voor een hapje en drankje terecht bij Brasserie Zonnestraal (dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur). Hier is ook een wandelgids te koop over het omliggende landgoed.
  • Op het historische Landgoed Zonnestraal ligt ook een wijngaard. De openingstijden en activiteiten (zoals een proeverij, picknick of diner) zijn te vinden op deze site.
  • Kom je met de auto? Dan kun je vrij parkeren bij Brasserie Zonnestraal. In de weekenden kan de parkeerplaats vol zijn, dus probeer doordeweeks te gaan.
  • Kom je met het openbaar vervoer? Bus 104 vertrekt vanaf Hilversum CS. Stap uit bij halte Zonnestraal.
  • Op deze site vind je meer informatie over rijksmonument Zonnestraal en het omliggende landgoed.
Download de route
Zandpad over de Hoorneboegse Heide in Hilversum.
Hoorneboegse Heide. (Foto: © Samantha Hoornweg - Instagram @wanders.sam)