Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zes herfstwandelingen door het Utrechtse rivierengebied

Voor een mooie herfstwandeling hoef je niet perse het bos in. Het is ook genieten in uiterwaarden of struinend over jaagpaden langs rivieren om daarna heerlijk op te warmen in een gezellig café. Dat kan goed in het prachtige Nationaal Landschap Rivierengebied. Wij tippen je zes wandelroutes.

Uiterwaarden Utrecht
Uiterwaarden (Afbeelding: © Manja Herrebrugh)

Het Nationaal Landschap Rivierengebied ligt deels in de Gelderse Betuwe en deels in het Utrechtse Kromme Rijngebied ligt. Hier vind je rivieren, dijken en uiterwaarden die eeuwenoude strijd tussen mens en water tastbaar maken. Een prima plek voor een mooie wandeling.

In samenwerking met Routebureau Utrecht

Het Kromme Rijnpad, 29 km

Het Kromme Rijnpad is een van de mooiste wandelroutes van Utrecht! Je volgt de loop van de Kromme Rijn, die al zo’n 3.000 jaar door het Utrechtse landschap slingert. De route loopt van Utrecht naar Wijk bij Duurstede, of andersom, en heeft een eigen, herkenbare bewegwijzering. Onderweg geniet je van prachtige natuur en statige landgoederen én gezellige dorpen zoals Werkhoven en Cothen. Deze lange wandeling kun je natuurlijk ook in etappes lopen.

Bekijk het Kromme Rijnpad
Kromme Rijn bij Odijk
Kromme Rijn bij Odijk
Kasteel Sandenburg
Kasteel Sandenburg

Kastelen rondom Langbroek

Houd je van kastelen? Dan zijn de korte gemarkeerde kastelenroutes rondom Langbroek iets voor jou. Zoals die door het gebied Langbroekerwetering. Tijdens deze 6,5 kilometer lange route kom je langs het vroegere molenaarshuis van de afgebroken korenmolen Windlust, kasteel Lunenburg, voormalig buitenplaats Rhodesteyn en de landgoederen Weerdesteyn en Hindersteyn. 

Een andere kastelenroute van 6,3 kilometer is die langs kasteel Walenburg, een dertiende-eeuwse woontoren. Tijdens deze groene wandeling over onverharde paden kom je ook langs kasteel Noortwijck, waarvan alleen vage contouren van de gracht zijn overgebleven. Op een afstand zie je kasteel Rhynesteyn.

Een derde aanrader is de mooie wandeling langs kasteel Groenesteyn van 5,5 kilometer. Van dit kasteel is alleen het zeventiende-eeuwse poortgebouw overgebleven. Het is waarschijnlijk in 1862 gesloopt. Verder wandel je langs Sandenburg, een opvallend wit kasteel met het grootste landgoed in Langbroek.

Wandelroute Werkhoven (5,8 km)

Tijdens deze aangename, landelijke route loop je vanuit het dorp Werkhoven langs de Kromme Rijn door rustige natuur en weilanden. Je komt langs het monumentale sluisje in Werkhoven, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Vervolgens passeer je landgoed en kasteel Beverweerd. Dit prachtige witte kasteel is met zijn massale torens indrukwekkend te noemen! Het is niet te bezichtigen, maar ook het bekijken van buitenaf is zeker de moeite waard. Je loopt de route door de aangegeven knooppunten te volgen. 

Bekijk de wandelroute Werkhoven
Kasteel Beverweerd
Kasteel Beverweerd (Afbeelding: © Marijke van Eijkeren)
Klompenpad Lint en Liniepad
Klompenpad Lint en Liniepad (Afbeelding: © Manja Herrebrugh)

Klompenpad Lint en Liniepad (9,7 km)

Zin om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdekken? Maak dan deze Klompenpadwandeling door het mooie buitengebied van Schalkwijk. De route leidt je over onverharde paden, boerenland en historische tracés langs een lint van boerderijen en de forten van de Waterlinie. Zoals Werk aan de Groeneweg en Fort Honswijk. Dat is gegarandeerd genieten van rust en weidse uitzichten!

Tip 1: Iedere zondag kun je om 14.00 uur mee met een rondleiding door Fort Honswijk. Ook is er een leuke spoortocht beschikbaar voor kinderen.

Tip 2: Bekijk de online tentoonstelling ‘Forten van boven’. Hier zie je alle 33 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie van bovenaf. Het unieke, door de mens ingerichte landschap wordt zo pas echt goed zichtbaar en zal je verrassen!

Bekijk het Klompenpad

Nog niet uitgewandeld? Kijk op RoutesinUtrecht.nl voor nog meer mooie wandelroutes door de Utrechtse natuur.