Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Waar kun je wisenten spotten?

Rondom Dierendag zetten wij elk jaar een prachtig dier in de schijnwerpers, die we tijdens onze wandelingen tegen kunnen komen. Mits je weet waar ze zich bevinden! Wandel met ons mee op zoek naar wisenten.

Wisenten.
Wisenten. (Foto's: © Shutterstock)

Europese bizon

Hij was bijna uitgestorven, maar mede dankzij fokprogramma’s en de beschermde status heeft de wisent weer kans op overleven. De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd. Hij ziet er precies uit als zijn Amerikaanse naamgenoot. Hij heeft een indrukwekkend uiterlijk: hij is groot, zwaar en heeft een woeste brede kop met korte hoorns. Doordat de haren op de voorhand langer zijn en door zijn hoge schoft, lijkt het alsof het voorste deel van het lichaam het zwaarst is. Met een schofthoogte van bijna twee meter en een lengte van drie meter is de wisent Europa’s grootste landzoogdier.

In Nederland leven op meerdere plekken kuddes in beschermd gebied. Ze hebben een belangrijke functie als het aankomt op het ecosysteem in diverse natuurgebieden, doordat ze door het grazen gebieden open houden.

Wisent in De Maashorst.
Wisent in De Maashorst. (Foto: © Shutterstock)

Tip 1: Wisenten in De Maashorst

Tussen Oss en Uden ligt natuurgebied De Maashorst. Hier leven verschillende grote grazers, zoals de Tauros, de Exmoor pony en sinds 2016 de wisent in verschillende begrazingsgebieden. Momenteel lopen de wisenten nog in een gewenningsgebied, dat niet vrij toegankelijk is. Om kennis te maken met de wisent organiseert Natuurcentrum De Maashorst regelmatig wisentexcursies. Je gaat dan onder begeleiding van een gids het gebied in. Nog niet uitgewandeld? Dan starten er vanaf het Natuurcentrum meerdere gemarkeerde wandelingen.

Tip 2: Wisenten in Natuurpark Lelystad

Op een steenworp afstand van Lelystad bevindt zich het unieke Natuurpark Lelystad. Het is geen dierentuin, maar is ontstaan omdat Artis graag een aantal grote hoefdieren in hun natuurlijke leefgebied wilde houden. In Amsterdam was hier alleen niet de ruimte voor. Op deze locatie was die ruimte er wel. Naast wisenten, die hier al sinds 1975 rondlopen, tref je hier nog veel meer soorten dieren aan, zoals elanden en Przewalskipaarden. Je kunt met behulp van de plattegrond zelf je weg bepalen over de vele wandelpaden in het Natuurpark. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen.

Lees ook deze blog over Natuurpark Lelystad
Wisenten in Natuurpark Lelystad.
Uit de blog van Ellen Luijks: dochter Agnes en wisenten in Natuurpark Lelystad. (Foto: © Ellen Luijks)
Wisent in Het Kraansvlak in Zandvoort.
Wisent in Het Kraansvlak in Zandvoort. (Foto: © Shutterstock)

Tip 3: Wistenten in Het Kraansvlak, Zandvoort

Het Kraansvlak valt onder Nationaal Park Kennemerland en is een gebied van 300 hectare, gelegen ten noorden van Zandvoort. Hier graast sinds 2007 een kudde wisenten. Hun begrazingsgebied is gesloten in het broedseizoen, maar van 1 september tot 1 maart kun je hier Wandelroute Wisentpad volgen. Deze geel gemarkeerde wandeling van drie kilometer start vanaf de Duinpieperweg en voert dwars door het begrazingsgebied.
Een andere optie om wisenten te spotten is vanaf het wisent uitzichtpunt. Vanaf het Bezoekerscentrum Kennemerduinen (Zeeweg 12, 2051 EC Overveen) kun je er naartoe wandelen. Ook is het mogelijk om een excursie te boeken.

Tip 4: Wisenten in Boswachterij Kootwijkerbroek

Ook op de Veluwe leeft een kudde wisenten. In Boswachterij Kootwijkerbroek leven de wisenten in een gebied van 400 hectare, dat voor publiek afgesloten is. Voor een echte wildernisbeleving is het wel mogelijk om onder begeleiding van en een gids aan een excursie deel te nemen. De gids neemt je te voet of deels met de fiets mee naar het leefgebied en samen wordt met het zoeken naar sporen getracht de kudde op te sporen.

Wisent aan de bosrand.
Wisent (Foto: © Shutterstock)
Wisenten.
Wisenten. (Foto: © Shutterstock)

Let op, als je wisenten gaat spotten

Wisenten zijn groot en hun gedrag is onvoorspelbaar. Daarom moet je wel even wat regels in acht nemen, om het voor jezelf veilig te houden en de wisenten niet te storen.

  • Houd 50 meter afstand.
  • Doorkruis een kudde niet.
  • Laat de dieren met rust, dat geldt zeker als ze kalfjes hebben.
  • Als honden in het gebied toegestaan zijn: houd deze aan de lijn.
  • Praat niet te hard.
  • Voeren is verboden.
  • Wisent op het pad? Wacht tot de kudde voorbij is, of loop met een grote boog om ze heen.
  • Sta je onverwachts oog in oog met een wisent? Neem dan rustig weer afstand.