Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tien verrassende winterbloeiers op je pad

De winter. Denk je dan aan een grijze, grauwe en koude omgeving? Wij weten wel beter. In dit artikel vertellen we je meer over tien winterbloeiers die voor meer dan genoeg kleur zorgen. En we delen wandelroutes waar je ze kunt vinden.

afbeelding van sneeuwklokjes langs het wandelpad.
Sneeuwklokjes. (Foto: © Fabio Bruna, via Flickr)

Gaspeldoorn

De gaspeldoorn lijkt op de brem. Beiden hebben gele bloemen, stekels en na de bloei zwarte peulen. Maar anders dan de brem, bloeit de gaspeldoorn ook in de winter. En later in het jaar staat de plant zomaar voor de tweede keer in bloei. De gaspeldoorn groeit vooral goed op voedselarme zandgronde, heide of in de duinen. Heb je de Bronstroute Veluwezoom (8,4 km) in Rheden/Nationaal Park Veluwezoom weleens gelopen? Dan kom je de gaspeldoorn ongetwijfeld tegen!

afbeelding van bloeiende gele gaspeldoorn in de winterzon.
Gaspeldoorn. (Foto: © Marianne, via Flickr)

Winterakoniet

Stengels met daarop telkens één gele bloem, die omringd worden door een krans van ongeveer zes ongesteelde bladeren. Dat is het belangrijkste kenmerk van de winterakoniet, die bloeit in de periode van januari tot en met maart. De winterakoniet komt, behalve op oude landgoederen en parken, zelden voor in Nederland. Natuurgebied Boekensteyn, gelegen in de buurt van Hilversum, is een uitzondering. Hier kun je heerlijk wandelen in de prachtige parkbossen met het oude landhuis op de achtergrond, waarbij je onderweg de winterakoniet spot.

afbeelding van winterakoniet, gele bloemen bij een kasteel.
Winterakoniet.

Sneeuwklokje

Een echte winterbloeier! Voor velen hét symbool voor de naderende lente. Want ook al is het koud, het sneeuwklokje laat je weer dromen van de lente. De witte bloemetjes van het sneeuwklokje hebben ieder een eigen bloemstengel. Je herkent ze doordat ze vanaf de top van de stengel weemoedig omlaag hangen. Vlakbij Apeldoorn ligt Wandelroute Woudhuizen (3,9 km). Grote kans dat je tijdens deze wandeling het sneeuwklokje ziet!

afbeelding van het witte sneeuwklokje in het bos.
Sneeuwklokje.

Wilgen

Wilgen komen in Nederland voor langs sloten en plassen. Dat heeft te maken met de vochtige bodem, waar ze snel op groeien. We zien de wilg vaak als één bloem, maar eigenlijk is een wilgenkatje een verzameling van honderden bloempjes. Als de zon zich in het vroege voorjaar regelmatig laat zien, dan kun je de wilg in februari zien bloeien. Waar? Onder andere tijdens een wandeling op riviereiland Eiland IJsselmonde, tussen Rotterdam en Dordrecht.

afbeelding van wandelaars tussen de wilgen.
Wilgen in de Rhoonse Grienden. (Foto: © Frans Blok)

Krokus

De krokus kent zo’n negentig verschillende soorten, waarvan een deel in de herfst en winter bloeit. Krokussen zijn vooral afkomstig uit bergen rond de Middellandse Zee. Maar ook in Nederland tref je ze aan. Onder meer tijdens een wandeling door het Rijsterbos (6,6 km) in Friesland. Op deze route zie je overigens veel meer, zoals de witte tulp, longkruid en holwortel. Al moet je bij sommige planten toch écht even wachten tot het voorjaar is aangebroken, voordat ze in bloei staan.

afbeelding van heel veel krokusjes bij een boom en wandelpad.
Krokus op Landgoed Ockenburgh in Den Haag. (Foto: © Elisa Goudriaan, via Flickr)

Winterkamperfoelie

Deze plant bloeit van december tot en met april. Het is een relatief lage struik van maximaal 2 meter hoog. De bladeren zijn donkergroen en in de winterperiode vormt de plant paarsrode scheuten, waaruit roomwitte bloempjes met gele meeldraden tevoorschijn komen. Ook opvallend: de geur die ze verspreiden. Die blijft niet onopgemerkt. Tijdens een winterbloeiers-wandeling door de Botanische Tuin van TU Delft kom je in aanraking met de winterkamperfoelie.

afbeelding van bloeiende winterkamperfoelie, een geel, wit, roze bloem.
Winterkamperfoelie. (Foto: © Dirk de Vries, via Flickr)

Speenkruid

Vaak komt de speenkruid in februari al tot bloei. Je herkent het als groen tapijt van gewoon speenkruid waar goudgele bloemen uitsteken. Als het slecht weer is, blijven de gele bloemen gesloten. Die ontvouwen zich later in de lentezon. Waar de naam vandaan komt? De bolvormige wortels lijken op speentjes. De wandelroute over landgoed Nijenburg (4,1 km), vlak bij Alkmaar en Heiloo, laat zien hoe mooi de speenkruid in deze periode van het jaar kan zijn.

afbeelding van de gele bloempjes van speenkruid bij de stam van een boom.
Speenkruid.

Toverhazelaar

De toverhazelaar komt in januari tot bloei. Het is een struik die dichtbij de grond groeit en kenmerkende gele bloemen heeft. De Japanse toverhazelaar, Chinese toverhazelaar en hamamelis virginian zijn de bekendste varianten. Wil je de toverhazelaar in januari zien tijdens een lekkere wandeling? Het arboretum in het Belgische Kalmthout staat wereldwijd bekend om haar collectie van toverhazelaars die in de winter bloeien. Ideaal om te combineren met een weekendje Antwerpen.

afbeelding van de gele bloempjes van toverhazelaar.
Toverhazelaar.

Sleedoorn

De sleedoorn is een struik van ongeveer 3 meter hoog. Het is een van de eerste struiken die in ons land tot bloei komt. En juist daarom vallen de witte bloemen extra op. De andere soorten zijn namelijk nog kaal. In het heuvellandschap van Zuid-Limburg komt de sleedoorn relatief veel voor. Wil je deze struik in de winter spotten? Loop dan een van de vele wandelroutes in Zuid-Limburg.

afbeelding van bloeiende sleedoorn.
Sleedoorn. (Foto: © Joeke Pieters, via Flickr)

Klein hoefblad

Nog tijdens de winter komen de goudgele bloemhoofdjes van klein hoefblad tevoorschijn. Dat gebeurt zelfs nog voordat er bladeren van de plant te zien zijn. Samen met speenkruid zijn het de eerste geel bloeiende planten die na de jaarwisseling te zien zijn. Je vindt klein hoefblad op vochtige, voedselrijke grond. In deze pittige wandeling in en rondom het Zuid-Limburgse Eygelshoven kom je de plant zeker tegen.

afbeelding van gele bloempjes: het klein hoefblad.
Klein hoefblad (Foto: © Joeke Pieters, via Flickr)

Welke winterbloeiers heb jij gespot?

Welke winterbloeiers kom jij tegen tijdens jouw wandeling? Deel de mooiste plaatjes van winterbloeiers op Instagram en Facebook en tag Wandel.nl, zodat ook wij ze kunnen delen. Zo verspreiden we wat kleur en vrolijkheid op koude winterdagen!