Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandeltips vol gezoem

Op 23 en 24 april 2022 is de Nationale Bijentelling. Een initiatief van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN en LandschappenNL, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van de bijen in ons land en ze zo te helpen beschermen. Want dat het niet zo goed gaat met de bij, dat is al jaren bekend. Tel op deze dagen een half uurtje de bijen in de tuin en trek er vooral op uit om meer te weten te komen over de bij met één van onze wandeltips.

Afbeelding bij

Bijen vormen een belangrijke schakel in ons bestaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van stuifmeel en daarmee voor de bestuiving van 80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten. Van de bijna 360 bijensoorten is de helft in haar voortbestaan bedreigd. De oorzaak ligt in de intensieve landbouwmethoden, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en het groenbeheer in Nederland. Om de bijen te beschermen zijn al veel initiatieven ondernomen. Denk maar een de kleurrijke bloemenbermen die je langs akkers ziet en vergroening van tuinen.

Afbeelding honingbijen
Honingbijen hebben last van bestrijdingsmiddelen en parasieten. Vooral de wilde bij wordt bedreigd.

1. Bijenwandelroute in Linschoten

De imkers van ‘Linschoten Natuurlijk’ hebben een wandelroute gemaakt van vijf kilometer met allemaal leuke weetjes over bijen. Je kunt 'm volgen via je smartphone, incl. allemaal leuke bijenfeitjes. Neem je portemonnee mee om onderweg verse honing te kopen en bezoek de bijenstal van de imkers, wandel langs het insectenhotel en de pluktuin en neem een kijkje in de bijvriendelijke tuinen in de buurt.

Bekijk de route

2. BuurtBijenLint in Zoetermeer

Het BuurtBijenLint in Zoetermeer is het resultaat van een buurtproject en is een wandeling van 5 kilometer tussen boomgaard De Hof van Seghwaert en Buurttuin De Zoete Aarde. Via groene plekjes, parken en oude waterwegen in deze wijken kom je langs heel veel bijenhotels. Buurtbewoners zorgen gezamenlijk voor de aanplant en verzorging van bloemen en struiken die veel voedsel voor de bijen leveren.

Bekijk de route
Afbeelding bijen
Afbeelding bloemen

3. Bloemen en bijenwandeling in Geffen - Oss

Bijen zijn belangrijk. Daarom hebben diverse organisaties in Geffen en Oss de handen ineen geslagen en een wandelroute van 11 kilometer ontwikkeld, die volledig in teken staat van de bij. De wandeling voert je langs Imkerij Bijenmuseum Ecopoll Geffen, de landerijen van Landschapsbeheer Oss, de Heemtuin VanTosse, en Natuur- en Milieu-Educatie Centrum en kinderboerderij De Elzenhoek.

Bekijk de route

4. Gezoem op de heide

Bijen zijn gek op heidevelden. Helemaal als de heide paars is gekleurd is het een gezoem van jewelste. Imkers plaatsen hun bijenkasten in de bloeiperiode augustus en september op de heide, zodat de bijen nectar van de heidebloemen kunnen verzamelen. De honing wordt pas aan het einde van de zomer, begin van de herfst geoogst. Het is het wachten meer dan waard: deze honing heeft een unieke smaak! Staatsbosbeheer heeft meerdere mooie heidewandelingen uitgezet.

Bekijk de routes
Afbeelding heide

5. BeeOdiversity-wandeling in Knokke-Heist (BE)

Knokke-Heist is de eerste Belgische gemeente die bijen een rol toekent als hoeders van het milieu. In samenwerking met BeeOdiversity onder leiding van Dr. Bach Kim Nguyen, professor aan de Universiteit van Luik en wereldautoriteit op het vlak van de bijenproblematiek, heeft de gemeente een project ontwikkeld dat gericht is op een groot publiek.

Een bijen- en biodiversiteitscentrum, meer dan tien bijen- en diversiteitstuintjes in de gemeente, drie fietsroutes en een wandelroute vormen de elementen van BeeOdiversity.

Bekijk de wandelroute

Tel je mee?

Om inzicht te krijgen in de bijenstand vindt op 23 en 24 april 2022 alweer voor de vijfde keer de Nationale Bijentelling plaats. Tel je mee? Schrijf je in en leer met de bijles hoe je verschillende bijensoorten kunt herkennen in je tuin.

Schrijf je in