Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Scholtenpad, dagwandeling F

Gebied / Regio
Winterswijk
Karakteristiek
Natuur
Afstand
22.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Scholtenpad laat je de Achterhoek op zijn mooist zien. Wandel mee en ontdek het eeuwenoude landschap rondom Winterswijk met dagwandeling F van het Scholtenpad. De akkers, weides, oude watermolen, boerderijen, beekjes en sfeervolle dorpjes maken indruk.

Startpunt
Naam
Camping Vreehorst
Straat
Vreehorstweg 43
Postcode
7102 EK
Plaats
Winterswijk
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F; Berenschot's Watermolen
Berenschot's Watermolen op het Scholtenpad.

Tekst & foto's: Simone Vos

Deze afwisselende dagwandeling start in Winterswijk, een mooi dorp met meer dan voldoende cafeetjes om je wandeling rustig te beginnen. De route brengt je van Winterswijk via de binnenlanden naar boekenstad Bredevoort, naar het dorp Lievelde (bekend van de Zwarte Cross) en door bossen, langs akkers en over onverharde paden weer terug naar Winterswijk.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F; boerenschuur
Boerenschuur bij Berenschot's Watermolen.

Scholten

Het Scholtenpad dankt zijn naam aan het begrip ‘Scholte’, uit de vroege middeleeuwen. In die tijd noemde men de boeren die aangesteld waren om belasting in geld en natura te innen van de boerenhoeves die ze bezaten, ‘Scholten’. Na 1795 werden die bezittingen eigendom van de staat, maar de boeren bleven zich ‘Scholten’ noemen. Uiteindelijk kwamen de boerenhoeves weer in hun bezit en lieten ze grote herenhuizen voor hun oude boerderijen bouwen. Sommige van die bouwwerken zijn nog altijd te zien in de omgeving van Winterswijk.

Historische plekken

Op het Scholtenpad doe je verschillende historische plekken aan. Bij Berenschots Watermolen in ’t Woold, op de eerste etappe van het pad, bewonder je meteen een historisch monument en het is een fijne plek voor een koffiepauze. Ook bijzonder op deze wandelroute: de steengroeve. Op etappe 4 van het Scholtenpad heb je vanaf een uitkijkpunt mooi uitzicht over deze plek die miljoenen jaren aan aarde laat zien.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F; Berenschot's Watermolen
Uitzicht bij Berenschot's Watermolen.
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F
Startpunt Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F.

Scholtenpad dagwandeling F

Het Scholtenpad is zo’n tachtig kilometer lang. Daarnaast zijn er acht dagwandelingen die bij het Scholtenpad horen; dit zijn allemaal rondwandelingen in de omgeving. Een daarvan is dagwandeling F. Om bij het beginpunt van deze tocht te komen, parkeer je de auto bij Camping Vreehorst in Winterswijk. Dit is ook het TOP (Toeristisch overstappunt) waar je meer informatie over de omgeving vindt.

De dagwandeling is zo’n 22,7 kilometer lang en voert van het buitengebied van Winterswijk, door de Bekendelle en het stadje Bredevoort, langs de Slingeplas weer terug richting het beginpunt, net voorbij Camping Vreehorst.

Bekendelle

Stap vanaf de camping vrijwel meteen het onverharde pad op en wandel langzaamaan verder de bossen in. De Bekendelle is een van de weinige moerasbossen in Nederland en de omgeving waarin het ligt, is een Natura-2000 gebied. Daarmee is het een extra beschermd natuurgebied. Vroeger stroomde hier de Boven-Slinge en inmiddels is daar een vochtig elzenbos voor in de plaats gekomen. Het blijft een drassig gebied, dus als het heeft geregend, kun je het beste laarzen aantrekken. 

Je vindt hier veel verschillende plant- en diersoorten. Een bosgeelster, slanke sleutelbloem en spatelmos kun je zomaar zien in dit natuurgebied. Net als de gele kwikstaart, de bonte specht, de bosbeekjuffer en de ijsvogel.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F; Bredevoort
Bredevoort op Scholtenpad Dagwandeling F. (Foto: © Pixabay, Iwhmarneth)

Vestingstadje Bredevoort

Onderweg passeer je regelmatig kleine beekjes en wandel je veelal met uitzicht over het Winterswijkse platteland. Historische boerderijen in de verte, schapen in de weides; de wandeling omringt je met natuur. In het boekenstadje Bredevoort wandel je langs de molen ‘Prins van Oranje’ waar nog altijd meel gemalen wordt. In Bredevoort zijn ook voldoende restaurants om even bij te pauzeren. Bredevoort is een leuk vestingstadje dat bekend staat om de vele boeken- en antiekwinkels. Er is hier vijf keer per jaar een grote internationale boekenmarkt.

Historische boerderijen in de verte, schapen in de weides; de wandeling omringt je met natuur
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F

Achterhoekse natuur

Vervolg de tocht richting de Slingeplas en ga daarna verder langs de rivier Boven-Slinge. Door de bossen en langs landbouwgebieden wandel je uiteindelijk weer naar de camping. Bij de foodcorner die hier zit, kun je nog even bijkomen van de wandeling door de Achterhoekse natuur.

Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F
Wandelroute Scholtenpad dagwandeling F; molen Bredevoort
Molen 'Prins van Oranje' in Bredevoort, een mooie pauzeplek.

Praktische informatie over de route

  • Simone liep dagwandeling F van het Scholtenpad, een rondwandeling van 22,7 km van en naar Camping Vreehorst in Winterswijk.

  • Reis je met het openbaar vervoer? Vanaf station Winterswijk kun je met de OV-fiets naar de camping fietsen. Het is 3,5 kilometer wandelen vanaf het station naar het beginpunt.

  • Onderweg kom je langs diverse restaurants en cafeetjes. Restaurant Berenschot's Watermolen is een leuke plek om te stoppen, 't Grachthuys in Bredevoort is ook een goede pauzeplaats. In de zomer ga je in Winterswijk zeker naar Talamini voor goed, Italiaans ijs.
Download de dagwandeling

Meer over het Scholtenpad

De etappes en losse dagwandelingen van het Scholtenpad zijn te volgen via een geel-rode markering. Op Wandelnet vind je meer informatie over de wandelroute. Ook de .GPX-bestanden en gedetailleerde routekaarten van alle etappes zijn te vinden op de website van Wandelnet.

Let op: er vindt eind 2023, begin 2024 een reconstructie plaats van delen van het Scholtenpad. De markering kan afwijken. Er verschijnt binnenkort een nieuwe gids met aangepaste route. Het is aan te raden om de route met een digitale kaart te lopen.

Download de routes van het Scholtenpad