Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Natuurpark Meinweg: OV-stapper Meinweg (dag 1)

Gebied / Regio
Natuurpark Meinweg
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
16.4km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Deze route is er echt een voor op je wensenlijstje. Je loopt 90% van de tijd over onverharde paden terwijl je geniet van de heide, het bos, uitzicht over kleine meren en de rivier én een Duits stadje met oude burcht en goede bakker. De route loopt van het Nederlandse Herkenbosch naar het duits Brüggen.

Startpunt
Naam
Nationaal Park de Meinweg
Straat
Melickerbosweg
Postcode
6075 NA
Plaats
Herkenbosch
Eindpunt
Naam
Brüggen
Straat
Klosterstraße 7
Postcode
41379
Plaats
Brüggen, Duitsland
OV-stapper Meinweg (Dag 1)
OV-stapper Meinweg (Foto: © Lydia Bax)

Tekst & foto’s: Lydia Bax

Lekker een weekendje ertussenuit? Overnacht dan in een hotel of op de camping in het stadje Brüggen en loop de volgende dag deel 2 van deze route. Langs rivier de Swalm de grens over terug naar Nederland.

Natuurpark de Meinweg

Vanaf het startpunt van de route loop je gelijk het prachtige Natuurpark de Meinweg in. Heide, varens, verschillende soorten grassen en bomen wisselen elkaar hier af. Een aantal jaar geleden is er in dit park een grote natuurbrand geweest. Dit zie je nog steeds in de vorm van boomskeletten die her en der verspreid staan en afsteken tegen de lucht. Er is een bezoekerscentrum en er zijn meerdere gemarkeerde wandelroutes.

OV Stapper Meinweg (Dag 1) Natuurpark Meinweg
OV-stapper Meinweg (Foto: © Lydia Bax)
OV Stapper Meinweg (Dag 1) Brüggen
Duitse stad Brüggen (Foto: © Lydia Bax)

OV-stapper Meinweg, de Duitse stad Brüggen

Aan het einde van de wandeling bereik je het Duitse stadje Brüggen. Hier staat nog een Middeleeuwse burcht uit 1289 en een historische watermolen. Er zijn hier genoeg mogelijkheden om te overnachten. Er zijn meerdere hotels, en ongeveer een kilometer buiten het stadje ligt de camping Laarer See, waar je met je trekkerstentje een nachtje kunt staan. Vergeet de volgende ochtend geen verse broodjes te halen bij bakkerij Oomen!

Rivieren, meren en vennen op dag twee van OV-stapper Meinweg

Op dag twee is water nooit ver weg. Je volgt grotendeels de rivier de Swalm terug naar Nederland, maar loopt ook langs een aantal meren in Duitsland, waaronder de Venekotensee. Volg vooral niet klakkeloos de aangewezen route, maar wandel over de kleine paadjes parallel aan de route voor het mooiste uitzicht over het water. Ook loop je op deze dag door natuurreservaat Elmpter Schwalmbruch. Dit gebied bestaat uit veenmoeras en natte heide. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het reservaat.

Bekijk deel 2 van OV-stapper Meinweg
OV Stapper Meinweg (Dag 2) Venekotensee
Venekotensee (Foto: © Lydia Bax)

Praktische informatie en tips

  • Je kunt het startpunt van de route weer gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Plan voor je wandeling de reis.
  • De route is gemarkeerd met de geel-rode streekpadmarkering van het Maas-Niederrheinpad.
  • Onderweg is er geen horeca te vinden, neem dus zelf wat te eten mee.
  • Bij het startpunt kun je gratis parkeren
  • Bij Burgcafé Oomen (Klosterstraße 50, Brüggen) vind je heerlijke taart en broodjes.
  • Houd je ogen open voor de kleine, slingerende paadjes tussen het hoofdpad en het water. Hiervandaan heb je veel mooier uitzicht tijdens het wandelen!
  • In de zomer kun je in Brüggen openluchtconcerten bezoeken.

Bekijk de route

Dit is een wandelroute uitgezet door Wandelnet. Wil je de route op een kaartje zien? Ga dan naar de website van Wandelnet.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.