Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Botassart, waar de rivier de Semois stroomt

Gebied / Regio
Botassart
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
 • Niet rolstoeltoegankelijk
 • Huisdieren toegestaan

Op 31 oktober is de nieuwe film ‘Onze Natuur, het Wilde België’ de openingsfilm van het Wildlife Filmfestival Rotterdam en daarna is de film vanaf 9 november te zien in de Nederlandse bioscopen. Voor wandeljournalist Eva Hopstaken een inspiratie om te gaan wandelen in het betoverende Botassart, nabij de stad Bouillon. Hier is de rivier de Semois je leidraad en spot je misschien wel everzwijnen.

Startpunt
Naam
Le Tombeau du Geant
Straat
Moulin du Rivage
Postcode
6830
Plaats
Bouillon
Wandelroute Botassart waar de rivier de Semois stroomt
Semois. (Foto: © Eva Hopstaken)

Door: Eva Hopstaken

Filmtip ‘Onze Natuur – Het Wilde België’

Wie zag, sinds de film in 2013 verscheen, ‘De Nieuwe Wildernis’ niet? Tien jaar later, vertoont de film ‘Onze Natuur, Het Wilde België’ de veelal ongeziene natuur van onze Zuiderburen. De schoonheid van Vlaanderen en Wallonië gevangen in een lange natuurdocumentaire, een waar visueel spektakel.

Ontdek de film
Wandelroute Botassart waar de rivier de Semois stroomt: Tombeau Du Géant
Wandelen vanaf Le Tombeau du Géant, de natuur in. (Foto: © Tim Tense)

De natuur in

We hadden het geluk in september al de film op het witte doek te mogen aanschouwen. Hoewel de makers de exacte filmlocaties niet verklappen, kriebelt het bij het verlaten van de zaal om zelf op pad te gaan in een van de vele boeiende plekken die België rijk is. Op basis van willekeur besluiten we de regio te kiezen die in beeld wordt gebracht als habitat van moeder everzwijn en haar jonge biggen, de natuur rondom de Waalse stad Bouillon. Hier is de natuur net zo spectaculair als in de film.

Tombeau du Géant, het graf van de reus

Dat Tombeau du Géant, in het Nederlands, het graf van de reus, een van de meest gefotografeerde plekken in de Ardennen is, snappen we direct wanneer we aan het beginpunt van onze wandeling staan. De uitlopers van de rivier Semois hebben een wonderlijke loop genomen en zo een soort eiland uitgesleten. Volgens locals omsluit de rivier de doodskist van de reus. Of jij het er wel of niet in ziet – wij in ieder geval niet – neemt niet weg dat je hier langer halthoudt dan gepland. Het uitzicht is simpelweg te fraai om direct de rug toe te keren.

Wandelroute Botassart waar de rivier de Semois stroomt: Tombeau du Géant
Tombeau du Géant. (Foto: © Eric Huybrechts, Flickr)
Wandelroute Botassart, waar de rivier de Semois stroomt: Everzwijn
Everzwijn. (Foto: © Ben_Kerckx, Pixabay)

Everzwijnen

De wit-rode markering op de route hebben we lange tijd niet nodig, de rivier is onze leidraad. Zij brengt ons tot aan de stad Bouillon. Langs oevers en bossen. Bossen waarvan we ons afvragen of hier de opnames plaats hebben gevonden. Bij elk geritsel in het stuikgewas verwachten we een luid knorrend everzwijn te treffen. Ook al weten we dat deze indrukwekkende beesten ver van de gebaande paden blijven, koesteren we stille hoop ergens een glimp van de beesten op te kunnen vangen.

Te doen in de stad Bouillon

Bouillon is de enige grote stad die door de Semois wordt doorsneden. Op ongeveer de helft van onze route, steken we Pont de Cordemois over en brengen een kort bezoek aan Bouillon. Bij de plaatselijke VVV schaffen we een ticket aan dat naast toegang tot het kasteel, het entrée tot Musée Ducal en het Archéoscope, dat je virtueel meeneemt op kruistocht naar het Heilige Land, verschaft. Na deze geschiedenislessen, duiken we opnieuw de natuur in, want daar kwamen we tenslotte voor.

Wandelroute Botassart waar de rivier de Semois stroomt, Bouillon
Bouillon. (Foto: © Eva Hopstaken)
Wandelroute Botassart waar de rivier de Semois stroomt, Bouillon
Bouillon. (Foto: © Eva Hopstaken)

Wandelroute Botassart, praktische informatie

 • Deze wandeling start en eindigt bij Le Tombeau du Géant' in Botassart
 • De totale lengte is 13 kilometer
 • De route is rood-wit gemarkeerd 
 • Je kunt de route downloaden op de site van Visit Wallonia
 • Breng een bezoek aan de stad Boullion en leer meer over zijn beroemdste inwoner Godfried.
 • Horecatip: aan de oevers van de rivier de Semois staat sinds 1730 Hotel La Poste. Op het terras is het goed toeven voor je aan de terugweg begint. Schuin tegenover deze landmark ligt La fromagerie de Bouillon, voor iedereen die een lekker stuk kaas wel kan bekoren.

Over de film ‘Onze Natuur – Het Wilde België’

 • De film gaat in Nederland in première als openingsfilm van het Wildlife Filmfestival (WFFR) op 31 oktober in Rotterdam. Ontdek het programma hier.
 • Vanaf 9 november is ‘Onze Natuur – Het Wilde België’ te zien in de Nederlandse bioscopen en de filmtheaters.
 • De film is opgenomen in Wallonië en Vlaanderen en volgt naast everzwijnen onder andere dassen, ratten, vliegende herten en meer dieren. Meer achtergrondinformatie vind je hier.
Wandelroute Botassart waar de rivier de Semois stroomt; film 'Onze natuur - Het wilde België'
Filmmakers aan het werk voor 'Onze natuur - Het wilde België'. (Foto: © Jeffrey van Houten)