Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen over de vroongronden van Renesse

Renesse is een populaire vakantiebestemming voor jongeren en gezinnen, vanwege de fijne stranden en de vele campings. Maar ook voor wandelaars is er genoeg te ontdekken! Je kunt er uitwaaien op het strand, een hoog uitzichtduin beklimmen en ontdekken wat vroongronden zijn. Wandel je mee?

afbeelding van de kust in Renesse
Foto: © Harry Bunk

Geniet jij ook zo van lekker uitwaaien op het strand, met de wind door je haren, zingende meeuwen boven je hoofd en strandlopertjes die meerennen met de branding? De Nederlandse kust heeft wandelaars nog veel meer te bieden, zoals klimduinen, bossen en landgoederen. De wandelgids ‘Wandelen langs de Nederlandse kust’ neemt je mee van de Noordzeekust tussen Den Helder in het noorden tot Het Zwin in het zuiden, met in totaal 30 wandelroutes tussen de 5 en 20 kilometer.
Een van de routes voert je in 12 kilometer langs de hoogtepunten van Renesse, met als start- en eindpunt de grote parkeerplaats van het Transferium/P+R Renesse. Wij omschrijven alvast een paar bijzonderheden onderweg.

Kerkring

Renesse is een kerkringdorp, zoals die vooral op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden voorkomen. De benaming zegt het eigenlijk al: de kerk pronkt pontificaal in het midden. In de ringstraat daaromheen stonden vroeger de belangrijkste huizen, boerderijen en werkplaatsen. Inmiddels vullen terrassen een groot deel van de ring. De eerste badgasten verschenen ruim honderd jaar geleden, toen nog met de tram en de veerboot. Na de Watersnoodramp van 1953 veranderde alles: door een hele serie dammen en dijken werd het eiland Schouwen-Duiveland ineens met de auto bereikbaar. Aanvankelijk werd Renesse vooral populair bij jonge vakantiegangers, nu profileert het dorp zich als internationale familiebadplaats. Met succes, want in de zomer lijkt Duits wel de voertaal.

afbeelding van zeehonden in Renesse
Foto: © Shutterstock

Zeehonden

Vanaf de duintoppen zie je waar in de zomer al die toeristen op afkomen: een lang strand met een hele serie strandpaviljoens. En die verrekijker staat er niet voor niets! Vooral in de uren rond eb maak je kans op het spotten van zeehonden. Dan trekt de zee zich terug en ontstaan er zandbanken voor de kust – ideaal voor rustende zeehonden. Het strand zelf is misschien wel op zijn mooist buiten het zomerseizoen, als je hier heerlijk kunt uitwaaien. Let dan op de vele vogels die langs de vloedlijn speuren naar wormen, schelpdiertjes, krabbetjes en garnalen.

Uitzichtduin

Vanaf het uitzichtduin heb je prachtig zicht over de zee, het strand, de duinen en het achterland van Schouwen-Duiveland. Achter het strand zie je een duinenrij liggen. Nu is de zeewering hoog genoeg om een stevige storm te weerstaan, maar eeuwenlang lag hier een smalle, kwetsbare duinenrij. Daarom werd in 1833 een serie dijken achter de duinen aangelegd. Sindsdien is de duinenrij een flink stuk hoger geworden en zijn de dijken grotendeels onder het stuivende zand verdwenen. Je herkent ze alleen als je weet dat ze er liggen.

afbeelding van het strand van Renesse
Foto: © Harry Bunk

Grazende pony’s

De Maire is een weidse duinvlakte waar shetlandpony’s en runderen grazen. Zij zorgen ervoor dat dit open duinlandschap niet dichtgroeit met struiken en bomen. In de natte valleitjes groeien zeldzame soorten als parnassia en moeraswespenorchis. Ook kunnen amfibieën als rugstreeppad, heien boomkikker zich hier voortplanten. Op een zwoele lenteavond is het gekwaak en geratel al van verre te horen.

Gadrabos

Tot 1950 zou je hier door de weilanden en akkertjes van duinboerderij Gadra hebben gewandeld. Daarna werd dit bos aangeplant. Er staan vooral eiken: let op de ruwe stam, de gelobde bladeren en natuurlijk de eikels. Aan het einde van het bospad zie je rechts de oude duinboerderij, die nu bij Staatsbosbeheer in gebruik is. En de naam Gadra? Die is ooit verzonnen door een ongetwijfeld hardwerkende maar iets minder taalvaardige boer: ‘Geluk Aanwezig Door Rijke Arbeid’.

Haaimannen en Elzemeten

De duinboeren hadden het niet gemakkelijk. De grond was arm en de akkertjes en weidegronden verdwenen regelmatig onder het stuivende zand. De boeren bedachten hier handige oplossingen voor: aanvankelijk legden ze rond de percelen zandwalletjes aan, die ze haaimannen noemden. Later plantten ze struiken en bomen op de wallen. Die beschermden de akkers tegen het vee en het stuivende zand, en ze leverden gebruikshout voor de boerderij. Vooral de zwarte els was hiervoor zeer geschikt – vandaar dat de percelen ook wel elzenmeten werden genoemd. De zwarte els kun je eenvoudig herkennen: aan de boom groeien zowel vrouwelijk vruchten (eivormige, verhoute katjes) als mannelijke vruchten (hangende, langwerpige katjes).

afbeelding van Exmoor pony's in Renesse
Exmoor pony's in Renesse. (Foto: © Shutterstock)

Vroongronden

Ook de vroongronden herinneren aan de tijd dat er nog geen badgasten kwamen op Schouwen-Duiveland. In dit open stuifzandlandschap lieten de boeren hun vee grazen. Nu doen natuurbeschermers hetzelfde: zij zetten exmoorpony’s en shetlanders in om het gebied open te houden. Hier lag vroeger ook de rails van een stoomtram. Vanaf 1915 doorkruiste deze tram het hele eiland. Eindpunten waren Burgh-Haamstede en Zijpe, waar je kon overstappen op de veerboot. In de buurt bouwden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een schijnvliegveld, compleet met houten vliegtuigen en baanverlichting. Dit moest de geallieerde bommenwerpers weglokken van een echt vliegveld bij Haamstede, een stukje verderop. De Engelsen wisten van het bestaan van zulke nepvliegvelden. Volgens de overlevering zouden ze zelfs, geheel in stijl, houten nepbommen boven het veld hebben afgeworpen. Bewijzen hiervoor zijn – helaas – nooit gevonden.

Over de route

  • Lengte: 12 km
  • Adres startpunt: Transferium/P+R, Roelandsweg 11, 4325 CS Renesse
  • Gps-code startpunt: 51.729002, 3.773269
  • Toegankelijkheid mindervaliden: ongeschikt
  • Honden: niet toegestaan.
  • Paden: een groot deel van de route bestaat uit (half)verharde paden van schelpen, beton of asfalt. Ook wandel je 3 km over het strand.
  • De volledige routebeschrijving vind je op de website van de ANWB.
Bekijk de route
afbeelding van het strand met palen.
Foto: © Harry Bunk
Afbeelding van het boek 'Wandelen langs de Nederlandse kust'

Boekentip: ‘Wandelen langs de Nederlandse kust’

Wil je meer lezen over wandelen langs de Noordzeekust? Dan is het boek ‘Wandelen langs de Nederlandse kust’, samengesteld door de ANWB, misschien wel wat voor jou. Beklim de hoogste en breedste duinen bij Schoorl, ga vogels spotten bij het Zwanenwater, speur naar haaientanden op het strand van Cadzand-Bad, ontdek de oorlogsschade bij Westkapelle en leer hoe een zandmotor werkt. Prijs: € 21,99

 

Hier stond een winactie met dit boek, maar helaas... deze is inmiddels afgesloten. De prijswinnaars hebben persoonlijk bericht gekregen. Houd Wandel.nl in de gaten voor nieuwe winacties!