Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandel in en om de A.Vogel tuinen: 6 routetips

Op de Veluwe kun je prachtig wandelen. Maar ken je ook de Tuinen van A.Vogel? Aan de rand van veluwe, nabij ’t Harde, ligt landgoed Zwaluwenburg. Hier kweekt A.Vogel kruiden en planten die in de A.Vogel producten verwerkt worden. De tuinen en de omliggende omgeving lenen zich bij uitstek voor een zomerse wandeling.

Wandel in en om de A.Vogel tuinen; jong koppel wandelt tussen de kruidenbedden
© A.Vogel

Een bezoek aan de Tuinen van A.Vogel kan het hele jaar door. Maar vooral in juni, juli en augustus is het een grote kleurenpracht. Dan staan veel van de kruiden en planten in volle bloei. Er wordt uitsluitend ecologisch gekweekt, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Goed voor de natuur, want de ingrediënten die door A.Vogel gebruikt worden in de producten worden op deze manier zo zuiver mogelijk gehouden. Bovendien worden de tuinen goed bezocht door vogels, vlinders en insecten. Kom genieten van 14 hectare bloemenpracht.

De zomermaanden zijn dan ook bij uitstek de favoriete periode van veel bezoekers. Je kunt struinen tussen de plantenbedden, een blotevoetenpad lopen, of de tuinen en het omliggende landgoed verkennen met een gemarkeerde wandeling. Ook de directe omgeving is een bezoekje waard. Wandel.nl zet een zestal mooie wandelingen in en om de tuinen voor je op een rijtje.

Wandel In En Om De A.Vogel Tuinen; gezin proeft kruiden
© A.Vogel

Wandeling 1 kilometer

Deze korte wandelroute voert je vanaf het vernieuwde bezoekerscentrum langs de mooiste plekjes van de Tuinen van A.Vogel. Slenter tussen de verschillende soorten kruiden, proef van de kruiden in de pluk- en smultuin of pluk kruiden voor je eigen kruidenmelangethee.
Volg de gele paaltjes.

Wandeling 4 kilometer

Wil je wat langer genieten van de tuinen en ook om het omliggende landgoed bekijken? Kies dan voor de wandeling van vier kilometer. Naast de hoogtepunten uit de tuinen wandel je via lommerrijke lanen door het bosrijke park over het landgoed. Wil je onderweg iets eten en drinken? Neem dan een eigen picknick mee en plof lekker in het gras. In het bezoekerscentrum kun je wel terecht voor koffie, thee en een snack erbij.
Volg de rode paaltjes.

Wandel In En Om De A.Vogel Tuinen 2
Wandel In En Om De A.Vogel Tuinen 4

Blotevoetenpad

Zet je zintuigen aan het werk op het blotevoetenpad. Naast het zien van de vele kruiden en planten, het proeven ervan en het ruiken van de heerlijke geuren zul je ook de vele vogels horen fluiten. En voelen? Dat doe je niet alleen met je handen, maar ook met je voeten. Het blotevoetenpad laat je kennismaken met verschillende ondergronden. Gras kietelt tussen de tenen, je zoekt je weg door het moeras en glibbert door leem. Na afloop kun je je voeten schoenspoelen aan de pomp.

Klompenpad Thornspiccerpad

Op een steenworp afstand kun je opstappen op het klompenpad Thornspiccerpad. Ontdek het buitengebied van Elburg en het historische stadje zelf, wandel langs beken en over eeuwenoude kerkenpaden, door weilanden, heidevelden en zandverstuivingen. De route is ruim 21 kilometer, maar je kunt hem verkorten tot 9 kilometer.
De route is via de app te lopen, of de markeringen in het veld. Een brochure is bij het bezoekerscentrum van de A.Vogel Tuinen verkrijgbaar.

Meer informatie
Wandel in en om de A.Vogel tuinen; landgoed Thornspiccerpad
© Titia Dauven

Klompenpad Vrijheijtpad

Dit klompenpad kun je starten vanaf de A.Vogel Tuinen en voert je noordwaarts van de tuinen om Elburg en door het oude stadje heen. Het buitengebied kenmerkt zich door een grote afwisseling. Bijzonder aan deze route zijn de verdedigingswerken, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw. De route is 9 kilometer en te verlengen naar 14 kilometer.
De route is via de app te lopen, of de markeringen in het veld. Een brochure is bij het bezoekerscentrum van de A.Vogel Tuinen verkrijgbaar.

Meer informatie

Wandeling landgoederen ’t Harde

Combineer de schoonheid van de landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg met de ruige natuur van de Veluwe. De route voert grotendeels door de beschutting van het bos, met slingerende paadjes en imposante bomenlanen, maar ook over heidevelden en stuifzanden.
De route is 17,1 kilometer en niet gemarkeerd. Volg de routebeschrijving van Roots. Via de site kun je ook een .GPX-bestand vinden.

Wandel In En Om De A.Vogel Tuinen, jong koppel plukt kruiden
© A.Vogel

Praktische informatie

  • De A.Vogel Tuinen zijn te vinden aan Eperweg 5, 8084 RB ’t Harde.
  • De tuinen zijn het gehele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Het A.Vogel bezoekerscentrum is geopend van mei tot en met oktober van 10.00-17.00 uur. Zondags gesloten.
  • Combineer een bezoek aan de A.Vogel tuinen met een bezoek aan Elburg.