Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen op of nabij (voormalig) vliegvelden

Vliegen spreekt bij veel mensen nog altijd tot de verbeelding. Stalen vogels, die de zwaartekracht trotseren. Hoe bijzonder is het dan om over een startbaan te wandelen? Ervaar de historie van voormalige vliegbases, ruik de kerosine van de vliegmachines of geniet van het gezoem van een zweefvliegtuig. Wandel.nl zet voor jou vijf mooie wandelingen op of nabij (voormalige) vliegvelden op een rijtje.

Voormalig vliegveld Soesterberg

Vliegveld Twente - Enschede

Gelegen tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal ligt de voormalige vliegbasis Twente, ingesloten door een eeuwenoud landschap. Het vliegveld werd in 1931 in gebruik genomen en tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet. Na de oorlog nam defensie het vliegveld in gebruik en in de jaren ’60 heeft zelfs de burgerluchtvaart nog gebruikgemaakt van het vliegveld. Het zuidelijke deel is nu toegankelijk voor publiek en in beheer van Landschap Overijssel, terwijl zakelijke vluchten nog steeds plaatsvinden op het noordelijker gelegen Airport Twente. Natuur, recreatie, cultuurhistorie, landschap, kunst en economische ontwikkeling gaan hier hand in hand.

Voormalig vliegveld Twente
Voormalig vliegveld Twente

De wandeling voert je niet alleen over het vliegveld met sporen van de oorlog, zoals splitterboxen met de rolbanen om de vliegtuigen te verplaatsen, een bomkrater en een schietbaan. Je maakt ook kennis met omliggende landerijen, akkers en velden en verschillende landgoederen.

Routes en parkeren

Fliegerhorst wandelroute – 13 kilometer 

Park Vliegbasis Soesterberg
Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg – Soesterberg

Cultuurhistorisch erfgoed en natuur gaan hier hand in hand. De voormalige militaire vliegbasis Soesterberg is sinds 2008 niet meer in gebruik en de natuur heeft hier vrij spel gekregen. In het broedseizoen (15 maart – 15 augustus) is de zuidelijke landingsbaan niet toegankelijk, maar er valt nog genoeg te ontdekken. Wandel door het munitiepark van de voormalige vliegbasis en laat je meevoeren naar de tijd van de Koude Oorlog of laat je verrassen door het totaal andere landschap van het statige landgoed De Paltz. Als je hier toch bent, breng dan meteen een bezoekje aan het Nationaal Militair Museum of kijk in het weekend naar de zweefvliegtuigen die af en aan vliegen.

Routes en parkeren:
Munitiepark – 5 kilometer
De Paltz – 3,4 kilometer 

Marinevliegveld Valkenburg – Valkenburg ZH

Ook al heeft het vliegveld maar 67 jaar bestaan, het heeft een rijke geschiedenis. Nog voordat het vliegveld in gebruik kon worden genomen, werd het door de Duitse bezetter in 1940 geconfisqueerd. Na de oorlog heeft het tot 2005 gediend als marinevliegkamp. De stichting Historie Vliegveld Valkenburg houdt de herinneringen aan Vliegveld Valkenburg levend. Een wandeling is niet compleet zonder een bezoekje aan het Bezoekerscentrum. Rondom het vliegveld vind je veel sporen uit de oorlog. Je komt meer te weten over de gevechten in mei 1940, de voedseldroppingen in 1945, de Atlantikwall en het marinevliegkamp. Combineer je wandeling met een mooie ronde door de Hollandse Duinen.

Routes en parkeren: 
Wandelroute Meta Jochemspad – 2,5 kilometer 
Wandelroute Duinroos – 4,5 kilometer 

Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg – 14 kilometer (fietsroute)

Restanten van het voormalig vliegveld in Valkenburg
Restanten van het voormalig vliegveld in Valkenburg
Het Deelerwoud nabij zweefvliegveld Terlet
Het Deelerwoud nabij zweefvliegveld Terlet, foto: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Zweefvliegers op Terlet – Deelen

Wandelen over het vliegveld zelf is hier niet mogelijk. Maar de mooie wandeling die je over heidevelden, door het bos en het prachtige coulisselandschap voert, terwijl de zweefvliegtuigen boven je hoofd zoemen, maakt veel goed. Vanaf een uitzichtpunt heb je kans de reeën over de landingsbaan te zien rennen.
De route ligt ingeklemd tussen zweefvliegveld Terlet en de militaire vliegbasis Deelen. Schrik niet als een militaire helikopter laag over komt vliegen; defensie gebruikt vliegbasis Deelen vaak als basis voor vliegoefeningen.

Route en parkeren:
Wandelroute Deelerwoud – 9 kilometer 

Vliegveld Teuge - De Vecht (Terwolde)

Nog een vliegveld in gebruik, nu in een prachtig landelijk gebied. Vliegveld Teuge is zelfs een internationaal vliegveld voor kleinere vliegtuigen. Maar je hoeft niet ver van het vliegveld te wandelen om je in de landelijke rust onder te dompelen. Klompenpad Avervoorderpad voert je langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van buurtschap De Vecht.

Route en parkeren:
Klompenpad Avervoorderpad – 13 kilometer

Het Avervoorderpad
Het Avervoorderpad