Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadsnatuurpad IJsselstein

Gebied / Regio
IJsselstein
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
21km
Soort wandeling
Rondwandeling
 • Niet rolstoeltoegankelijk
 • Huisdieren toegestaan

Het historische stadje IJsselstein is omgeven door een prachtig natuurgebied aan de rand van de Lopikerwaard. Iedereen die van cultuur en natuur houdt, komt op deze wandeling goed aan zijn trekken. Van de mooie historische gebouwen tot aan de rust in de weilanden rondom het stadje.

Startpunt
Naam
IJsselpoort
Straat
IJsselstraat 2
Postcode
3401 DK
Plaats
IJsselstein
de IJsselpoort in IJsselstein
IJsselpoort in IJsselstein.

Tekst & foto's: Muriel Nohlmans

De wandeling voert je via een van de twee historische stadspoorten het stadje uit, naar het jaagpad langs de Hollandse IJssel, om daar de veenweidegebieden rond IJsselstein in te lopen. De markante Gerbrandytoren – in de kersttijd de grootste kerstboom van Nederland – is net als de kerktoren van de Sint Nicolaasbasiliek voortdurend in je zicht. In IJsselstein zelf zijn veel monumentale gebouwen en oude patriciërswoningen te zien.

Kenmerken

 • Deels onverhard
 • Historische stad
 • Weilanden

Jaagpad langs de IJssel

Het jaagpad loopt vlak langs de Hollandse IJssel en is smal. In het voorjaar, als er nog niet gemaaid is, loop je tussen het hoog opgroeiende gras met daarin de mooiste weidebloemen. Een weldadige rust valt over je heen, nergens hoor je enig verkeer, alleen natuurgeluiden zijn er waar te nemen. Een eend die een aanloop neemt over de IJssel, een kievit in de wei en heel in de verte hoor je de koeien loeien die buiten grazen. Wat je niet ziet maar des te meer hoort, zijn de vele kikkers en padden die hier hun verblijfplaats hebben. Een waar concert, en nog gratis ook!

weiland.
gracht in IJsselstein met oude huisjes.
Havenstraat in IJsselstein.

Stadhuis en meer monumenten

In de dertiende eeuw werd het kasteel Het Steen aan de IJssel gebouwd en kreeg IJsselstein in 1310 zijn stadsrechten. Van het kasteel zelf is alleen nog de toren over. Door de twee stadspoorten en de gracht rond het stadje, is er zichtbaar weinig aan de oude kern veranderd. Je ziet nog veel monumentale panden. Het stadhuis aan de Plaats is gebouwd in 1560 in opdracht van Willem van Oranje, baron van IJsselstein. Het stadhuis is nu een trouwlocatie en onderin is restaurant 1560 gevestigd, genoemd naar het bouwjaar.

Korenmolen de Windotter dateert uit 1732 en is nog volop in gebruik: per dag wordt 1000 kg graan gemalen! De molen is op vrijdag en zaterdag te bezichtigen en er is ook een winkel waar je allerlei soorten meel kunt kopen.

De Hervormde Nicolaaskerk vlakbij de IJsselpoort (niet te verwarren met de katholieke Sint Nicolaasbasiliek die bij de Benschopperpoort staat) dateert uit de zestiende eeuw en is gesticht door Gijsbrecht van Amstel, die hier ook met zijn vrouw, zoon en schoondochter een praalgraf heeft.

molen: Korenmolen de Windotter in IJsselstein
Korenmolen de Windotter in IJsselstein.
gracht met boodjes en bomen.
Stadsgracht IJsselstein.

Praktische informatie

 • De route is een rondwandeling van 21 km in de vorm van een 8, verdeeld over Rondje Noord (9 km) en Rondje Zuid (12 km). De rondjes kruisen elkaar in de binnenstad van IJsselstein.

 • De route is gemarkeerd met geel-rood-geel stickers met het opschrift Natuurpad. Een beschrijving is wel nodig, aangezien de markering soms ontbreekt. Het routeboekje is gratis verkrijgbaar bij UIT in IJsselstein, in de bibliotheek naast de parkeergarage Overtoom.
 • Parkeren kan in parkeergarage Overtoom of Eiteren.

 • In de binnenstad van IJsselstein zijn volop horecamogelijkheden.

 • Op vrijdagmiddag en -avond is het markt in de lange winkelstraat van de Benschopperstraat t/m de Utrechtsestraat.

 • Kijk voor actuele routeinformatie op de onderstaande website van UIT in IJsselstein. Hier vind je ook nog andere leuke wandelrondjes en activiteiten in IJsselstein.
Lees meer over de route
markering van het Stadsnatuurpad IJsselstein via een sticker op een lantaarnpaal.
Markering van het Stadsnatuurpad IJsselstein.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.