Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op deze schaduwrijke wandelroutes houd jij het hoofd koel

Hoe houd je je hoofd koel op zonnige wandeldagen? Kay, Pauline en hun zoon Nim (10) zweren in de zomer bij ‘groene schaduw’, oftewel een dik bladerdek. Op Wandel.nl delen ze hun favoriete routes in de koelste (en coolste) bossen.

kind wandelt in het bos op blote voeten.
Blotevoetenpad, Landgoed Lievensberg. (Foto's: © De Ontdekkers)

Ken je De Ontdekkers al? Op hun website en Instagram-account delen Kay en Pauline uit Krimpen aan den IJssel grote en kleine avonturen in de natuur, die ze samen met hun zoon maken. In de zomer zoeken ze bij uitstek schaduwrijke wandelroutes uit, zoals in het bos.

Rustzoekers

“Drukke stranden omzeilen we het liefst”, vertelt Kay. “Wij moeten er best een eindje voor rijden en je belandt nogal snel in de file. Bovendien zijn wij juist rustzoekers. Zoveel zon op je bol is ook echt niet gezond. In het bos ben je beter beschermd tegen uv-stralen. Het kan er soms wel 10 graden koeler zijn!”

Voor hun zoon is het bos altijd een feest. “De ene keer is hij gefascineerd door een hagedisje of een steen, en de andere keer besluit hij om allemaal stokken te verzamelen.” Ze maken meestal wandelingen van 2 tot 5 kilometer, het liefst in de ochtend. “Wij zijn vroege vogels, dat scheelt ook qua hitte. Waar anderen vaak vanaf 13.00 uur de natuur in gaan, gaan wij dan vaak al richting huis. In de ochtend is het nog rustig.” We vroegen De Ontdekkers om hun 5 favoriete schaduwrijke natuurwandelingen. Dit zijn ze:

moeder en zoon staan in het bos op de uitkijk bij een boom
Pauline en Nim in Speelbos Ordelmanskoele in Neede.
twee wandelaars in de verte in het bos met dennennaalden.
Blotevoetenpad, Landgoed Lievensberg.

1. Blotevoetenpad, Landgoed Lievensberg (Noord-Brabant)

“Op dit blotevoetenpad van 2,5 kilometer loop je veel in het bos en is het lekker koel! Wij zijn in deze omgeving al twee keer geweest en zijn echt verrast door dit prachtige gebied. Het is heel puur, je vindt er nog echte natuur. Variërend van loofbomen tot struiken en soms een bosje dat als een koepel boven je hoofd gaat. De hoge dennen houden de felste zonnestralen tegen. Je loopt ook een stuk op de heide met een zandvlakte, neem dus wel een petje mee! Een blotevoetenpad betekent wandelen op poedelnaakte voeten en de prikkels ervaren op allerlei ondergronden. Van koud steen en water naar zacht en warm zand, tot een zacht kussen van dennennaalden. Je komt er nagenoeg geen afval tegen, het wordt er goed veilig gehouden.”

Startpunt:
Balsedreef 5, Bergen op Zoom

Lees meer over de route

2. Oisterwijkse bossen (Noord-Brabant)

“Nog een tip in Brabant, want daar komen wij graag. Je hebt er heerlijke dichte bossen. De Oisterwijkse bossen en vennen zijn misschien wel onze favoriet. Voor Nim is 10 kilometer wandelen het maximum. Vanaf 7 kilometer begint hij moe te worden. De 14-vennenroute in Oisterwijk telt 10 kilometer, maar we hebben er drie van afgesnoept. Het is een prachtige plek om even aan de warmte te ontsnappen. De vele vennen zien er schitterend uit. Het spiegelende oppervlak van het water, de heuveltjes en de diversiteit aan de waterkant. Hier kom je heel veel leuke kleine beestjes tegen, zoals hagedissen. De natuur is er nog ongerept.”

Startpunt:
Bezoekerscentrum Groot Speijck
Tienhovenlaan 4, Oisterwijk

Lees meer over de route
jongen met pet aan de waterkant tussen het gras en riet.
Oisterwijkse bossen en vennen.
bomen spiegelen in het water.
Oisterwijkse bossen en vennen.
moeder en zoon wandelen in de schaduw in het bos.
Wolfheze.

3. Wodanseiken in Wolfheze (Gelderland)

“Wodanseiken zijn bomen met een leeftijd tot wel 450 jaar oud. Op de wandelroute van Natuurmonumenten (4,5 km) hoef je alleen maar de markering van grote keien te volgen en je vindt de bomen vanzelf. Leuk gedaan, want je merkt dat kinderen echt gaan zoeken naar de blauwe pijlen op de stenen. Ik hou van de hoogteverschillen op deze route en de beek die door het landschap meandert. Sowieso is het gaaf dat er nog plekken zijn in Nederland waar bomen van vier- tot vijfhonderd jaar oud staan. Het is mooi om te zien hoe ze groeien als we ze met rust laten.”

Startpunt:
Parkeerplaats Oude Kloosterweg, Wolfheze

Lees meer over de route

4. Speelbos Ordelmanskoele in Neede (Gelderland)

“Wij vinden Camping Lolotte de allerleukste camping voor kinderen en ouders. Op wandelafstand van de camping ligt Speelbos Ordelmanskoele. De natuur eromheen is rustieker dan in een gewoon bos. Je vindt er een klimparcours en een speeltuin met o.a. een olifantenglijbaan en picknicktafels. En een erg leuke wandelroute: Op zoek naar Woudy. De loofbomen zorgen onderweg voor een goede schaduwfilter. We kwamen een begroeide put tegen en je passeert een uitkijktoren op de Needse Berg. Het allerleukste vonden wij de markering. Je volgt een afbeelding van een mammoet en zijn slurf wijst de weg. Het zijn van die kleine dingen die voor een glimlach zorgen.”

Startpunt:
Brummelweg 3, Neede

Lees meer over de route
wandelroute markering van een olifant met een wandelaar op een zandpad.
Op zoek naar Woudy, Speelbos Ordelmanskoele in Neede.
houten raaf
Grave Ravenpad.

5. Grave Ravenpad in Ravels (België)

“Het Gewestbos Ravels is een schitterend mooi bos, vlak over de Belgische grens bij Tilburg, met een mega-fantastisch wandelpad: het Grave Ravenpad. Wat zo gaaf is, is dat het echt voor kinderen is gemaakt. Je volgt de route via grote houten raven en leest steeds op borden de pagina’s van een boek. Je stapt letterlijk het verhaal in. Er staan ook opdrachtjes beschreven, dus je beleeft het boek helemaal. Zo moet je bijvoorbeeld herrie maken om de ‘gevaarlijke’ zwijnen weg te jagen. Daarvoor stonden pannen en bekers klaar, waar je met takken op mocht slaan. Samen ga je op zoek naar het witte raafje. Een aanrader om hier een keer met kinderen naartoe te gaan!”

Startpunt:
Jachtweg 27, Ravels (BE)

Lees meer over de route
jongen zit op een beeld van een dier in het bos.
Grave Ravenpad.

Praktische tips op een warme, zonnige wandeldag

  • Wandel in de koelte van de ochtend en neem je lunch mee in een broodtrommel. Na de lunch kun je weer naar huis, op het moment dat het bos volloopt met andere wandelaars.
  • Neem een handdoekje mee om op te zitten, voor het geval je geen bankje of picknicktafel kunt vinden.
  • Neem je drinken mee in een thermosfles. Zo blijft het veel langer koud in de warmte en koel je ook beter af door te drinken.
  • Draag kleding in lichte kleuren, die reflecteren meer zonlicht waardoor je minder snel opwarmt.
  • Van veel inspanning krijg je het sneller warm. Doe het daarom eens wat rustiger aan op hete dagen.
jongen loopt op stenen door het water op blote voeten.
Blotevoetenpad, Landgoed Lievensberg.