Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pionierspad (LAW 1-2) etappe 4: Enservaart - Ketelmeer

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
19.8km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze wandeling neemt je mee door de rijke geschiedenis van Schokland, een voormalig eiland dat nu in de Noordoostpolder ligt. Je ontdekt iconische landschappen, bijzondere natuur en fascinerende overblijfselen van de Zuiderzee.

Startpunt
Naam
Startpunt Leemringweg
Straat
Leemringweg
Postcode
8317 RD
Plaats
Kraggenburg
Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 4 Enservaart Ketelmeer
Pionierspad (LAW 1-2) etappe 4: Enservaart - Ketelmeer. (Foto: © Steven Lek, Wikimedia)

Op het Pionierspad ontdek je de geschiedenis en natuur van Flevoland en Overijssel. De route begint in de natte Wieden en gaat verder over de bodem van de oude Zuiderzee. Al 80 jaar lang werken pioniers hier aan een uniek landschap vol verrassingen. Deze tocht van 208 kilometer voert je langs de Oostvaardersplassen, uitgestrekte bollenvelden, en het bijzondere Schokland. Je passeert ook het Waterloopbos en indrukwekkende kunstwerken, zoals LandArt. Luister onderweg naar interessante podcasts die je nog meer vertellen over de plekken waar je langsloopt!

Enservaart

Langs de Enservaart, die zich uitstrekt van de Zwolse Vaart tot Ens, wandel je door een kleurrijk lint van akkerflora en kruidenrijke oevers. Veel agrariërs werken hier met aandacht voor biodiversiteit, wat resulteert in bloemrijke hooilanden en een levendig landschap. Deze initiatieven zorgen niet alleen voor een prachtig uitzicht, maar dragen ook bij aan een gezonde omgeving voor insecten en vogels.

Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 4 Enservaart Ketelmeer Enservaart
Enservaart. (Foto: © Gouwenaar, Wikimedia)
Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 4 Enservaart Ketelmeer Het Nederlands Onderduikers
Het Nederlands Onderduikers Paradijs. (Foto: © Koos de Wilt photographs van Getty Images)

Het Nederlands Onderduikers Paradijs

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Noordoostpolder drooggelegd, wat het gebied tot een ‘onderduikersparadijs’ maakte. Door de polderarbeiders vrij te stellen van tewerkstelling in Duitsland, werd het een veilige haven voor duizenden mensen die zich wilden verstoppen voor de bezetter. Maar in 1944 kwam er een einde aan deze schuilplaats tijdens razzia’s waarbij veel mannen alsnog werden opgepakt en gedeporteerd.

De Mammouthweg

De inrichting van de Noordoostpolder is een indrukwekkend voorbeeld van naoorlogse planologie. De Mammouthweg, een van de radiale lijnen die Emmeloord met de omgeving verbindt, vormt samen met kanalen en beplanting het iconische assenkruis van de polder. Boerderijen zijn strategisch gegroepeerd in clusters en vormen een harmonieuze eenheid met het strakke verkavelingspatroon, wat deze polder tot een toonbeeld van functionele landbouwarchitectuur maakt.

Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 4 Enservaart Ketelmeer De Mammouthweg
De Mammouthweg. (Foto: © Petra Koudijs, Google Maps)
Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 4 Enservaart Ketelmeer Scheepswrakken
Scheepswrakken. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Scheepswrakken

De Noordoostpolder herbergt een van de grootste scheepskerkhoven ter wereld. Tijdens de drooglegging kwamen zo’n 180 scheepswrakken tevoorschijn, die herinneren aan het ruige verleden van de Zuiderzee. Daarnaast liggen er ook vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog, die de turbulente geschiedenis van het luchtruim boven Nederland illustreren. Blauwwitte palen met symbolen markeren deze historische vindplaatsen en brengen het verhaal van strijd en avontuur tot leven.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de wit-rode markeringen
  • Een rustpauze onderweg neem je bij de vele restaurants onderweg
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is bushalte Mammouthweg, Kraggenburg
  • Op deze route zijn honden niet toegestaan