Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pionierspad (LAW 1-2) etappe 3: Vollenhove - Enservaart

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
13.5km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De Noordoostpolder biedt een unieke wandeling langs eeuwenoude waterwerken, groene bossen en stille polders. Vanuit het Vollenhoverkanaal wandel je door het bijzondere Waterloopbos en het Voorsterbos, en kom je via fruittelersdorp Kraggenburg uit bij een indrukwekkend stuk Nederlandse geschiedenis.

Startpunt
Naam
Parkeerterrein Aan Zee
Straat
Aan Zee 2
Postcode
8325 AB
Plaats
Vollenhove
Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 3 Vollenhove Enservaart
Pionierspad (LAW 1-2) etappe 3: Vollenhove - Enservaart. (Foto: © Nisangha van Getty Images)

Stap in de voetsporen van pioniers met het Pionierspad! Deze 208 kilometer lange wandelroute start in de Wieden en leidt je naar het voormalige Zuiderzeegebied: Flevoland. Hier hebben ondernemende boeren en burgers in 80 jaar tijd een uniek landschap opgebouwd. Wandel langs de indrukwekkende Oostvaardersplassen en tussen de kleurrijke bollenvelden. Onderweg ontdek je het fascinerende Schokland, het Waterloopbos en de kunst van LandArt. Met boeiende podcasts die je onderweg kunt beluisteren, leer je nog meer over de omgeving die je verkent. Een wandelroute vol afwisseling en ontdekkingen!

Het Waterloopbos: Een levend Rijksmonument

Het Waterloopbos, tegenwoordig een rijksmonument, was ooit de testlocatie van het Waterloopkundig Laboratorium. Hier bouwden onderzoekers op schaal modellen van waterwerken zoals de Rotterdamse haven en de Deltawerken. De restanten zijn nu overwoekerd door de natuur en vormen een sprookjesachtig decor van mossen, paddenstoelen en stromend water. Terwijl je door het bos wandelt, hoor je overal het zachte kabbelen van het water en kun je bijzondere flora en fauna spotten, zoals ijsvogels en beekjuffers.

Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 3 Vollenhove Enservaart Het Waterloopbos Een
Het Waterloopbos: Een levend Rijksmonument. (Foto: © fokkebok, Getty Images)
Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 3 Vollenhove Enservaart Voorsterbos Van Zandplaat
Voorsterbos: Van zandplaat tot oerbos. (Foto: © Gouwenaar, Wikimedia)

Voorsterbos: Van zandplaat tot oerbos

Het Voorsterbos ligt op een oude zandplaat die ooit voor de kust van Vollenhove lag. Door de kalkrijke bodem, waarin ook schelpen te vinden zijn, groeien hier voornamelijk naaldbomen. Dit jonge bos ontwikkelt zich steeds meer tot een natuurgebied met verschillende boomsoorten en leeftijden, wat een ideale leefomgeving biedt voor vele dier- en plantensoorten. Speur eens tussen de wortels en grassprieten; wie weet ontdek je een schelp als herinnering aan de vroegere zee.

Gemaalcomplex Smeenge: Begin van de Noordoostpolder

Het gemaal- en sluiscomplex Smeenge markeert de start van de Noordoostpolder. Het historische complex, gebouwd tussen 1939 en 1941, bevat naast het gemaal ook een schutsluis, sluiswachtershuisje en dienstwoningen. De Voorster Sluis zorgt voor het overbruggen van het waterpeil tussen het lagere polderland en het hogere Kadoelermeer. Dit bijzondere complex vertelt het verhaal van het begin van de inpoldering en de unieke waterhuishouding in de regio.

Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 3 Vollenhove Enservaart Gemaalcomplex Smeenge Begin
Gemaalcomplex Smeenge: Begin van de Noordoostpolder. (Foto: © Gouwenaar, Wikimedia)
Pionierspad (LAW 1 2) Etappe 3 Vollenhove Enservaart Fruittelers In Kraggenburg
Fruittelers in Kraggenburg: Een bloeiende traditie. (Foto: © Forester_ van Getty Images)

Fruittelers in Kraggenburg: Een bloeiende traditie

Kraggenburg staat bekend als fruittelersdorp, waar de gemengde bodemsamenstelling ideaal bleek voor de fruitteelt. In het voorjaar kleuren de boomgaarden wit en roze van de bloesem, en in de herfst hangen de bomen vol fruit. Tegenwoordig staat de sector onder druk, maar de fruittelers werken samen aan plannen voor ruilverkaveling om de traditie te behouden. Dit zorgt voor een intiem landschap te midden van de weidse polder.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de wit-rode markeringen
  • Een rustpauze onderweg neem je bij de vele restaurants onderweg
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is bushalte Zwembad, Vollenhove
  • Op deze route zijn honden niet toegestaan