Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pieterpad etappe 1: Pieterburen – Winsum

Gebied / Regio
Pieterpad
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
12km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De eerste etappe van het Pieterpad brengt je van Pieterburen naar Winsum. Een wandelroute van 11,7 km door de kleibodem van Groningen. Langs zeehonden en wadden.

Startpunt
Naam
Pieterburen
Straat
Hoofdstraat 82
Postcode
9968 AG
Plaats
Pieterburen
Pieterpad Lneke Scholtena, Pixabay
Pieterpad etappe 1: Pieterburen – Winsum

Het Pieterpad is de bekendste Lange-Afstand-Wandeling van Nederland en gaat dwars door Nederland heen. Van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Maastricht, met een totale lengte van bijna 500 kilometer.

Zeehond in een opvang, op de stenen
Zeehond in Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen

De bekendste opvangplek voor zeehonden in Nederland is zonder meer Zeehondencentrum Pieterburen. Het is het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa. Ze zetten zich elke dag in om te voorkomen dat zeehonden in de problemen komen. Het zeehondenziekenhuis heeft 3 pijlers: Seal (zeehonden), sea (zee) en science (wetenschap). Alle drie de zaken komen terug in het zeehondencentrum.

Domies Toen

Vlakbij de 15e -eeuwse Petruskerk van Pieterburen ligt Domies Toen. Ook wel de ‘tuin van de dominee’ genoemd. Het is een oude pastorietuin. In het jaar 1880 werd er een slingertuin aangelegd, een tuin met een rode beuk en plataan. Hoewel in 1960 de pastorie is afgebroken, werd de tuin gered en kreeg het de naam Domies Toen. Wat opvalt is dat er aan één kant van de tuin een eeuwenoude tuinmuur staat. Vooral in de seizoen waarin de bloemen bloeien, vind je hier prachtige bloemenweiden en talloze inheemse planten.

Notoarestoen - Arborethem eenrum

In het Arboretum van Eenrum vind je een botanische tuin, dat is ontstaan uit de 18e en 19e eeuw. Je vindt er 600 soorten rododendrons en 400 uitheemse bomen. Met onder andere een Japanse tempelboom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse sequoia’s en veel meer. Deze enorme botanische tuin is het levenswerk van notaris Smit uit Eenrum. Vandaar de naam ‘Notoarestoen’, dat is Gronings voor ‘tuin van de notaris’.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de officiële website van het Pieterpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De dichtbijgelegen OV-halte bij het startpunt is bushalte Pieterplein, Pieterburen
  • De wandelroute is in twee richtingen gemarkeerd
  • Volg de bordjes met wit-rode strepen