Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pieterpad etappe 2: Winsum – Groningen

Gebied / Regio
Pieterpad
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
22km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De tweede etappe van het Pieterpad brengt je van Winsum naar Groningen. Een wandelroute met grote contrasten: van de uitgestrekte weidelandschappen tot het historische stadscentrum van Groningen.

Startpunt
Naam
P+R Winsum
Straat
Het Hoge Heem 4
Postcode
9951 BW
Plaats
Winsum
drop gelegen aan het water met windmolens op de achtergrond
Pieterpad etappe 2: Winsum – Groningen (Foto: © Zachtleven, Pixabay)

Het Pieterpad is de bekendste Lange-Afstand-Wandeling van Nederland en gaat dwars door Nederland heen. Van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Maastricht, met een totale lengte van bijna 500 kilometer.

Winsum

Het wonderschone dorp Winsum werd in 2020 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Een reis terug in de tijd, want met maar liefst 59 rijksmonumenten is hier overal wel wat te zien. Bekijk bijvoorbeeld de molens in Winsum: Molen de Ster aan de Molenstraat en Molen de Vriendschap aan de Kerkstraat. Molen de Vriendschap is zelfs één van de oudste werkende molens van Nederland. Als de wieken van de molens draaien, kun je een kijkje binnen nemen.

Reitdiep; rivier van Groningen

Het Reitdiep is een waar vogelparadijs; de cultuurhistorische achtertuin van de stad Groningen. Tijdens de tweede etappe van het Pieterpad steek je twee keer het Reitdiep over. Het Reitdiep staat volledig in het teken van de weidevogels die hier broeden en foerageren. Wat opvalt zijn de vele veren en bruggetjes die over de rivier steken. Het is bijna niet voor te stellen dat in de 19e eeuw hier geen brug of veer lag. Wie naar de overkant wilde, moest gebruik maken van een klein veerpontje.

Toren in de stad met blauwe lucht als achtergrond
Martinitoren in Groningen (Foto: © Marykehoofdmann, Pixabay)

Martinitoren

Als je eenmaal het Van Starckeborghkanaal bent overgestoken, staat de stad Groningen voor je. Eerst zie je de Groningse Universiteit, de woonwijk met nieuwbouw en daarna doemt de historische binnenstad van Groningen op. Met uiteraard de bekende Martinitoren. Een 97 meter hoge toren en daarmee de hoogste toren van de stad Groningen. De Martinitoren hoort bij de Martinikerk.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van het Pieterpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De dichtbijgelegen OV-halte bij het startpunt is station Winsum
  • De wandelroute is in twee richtingen gemarkeerd
  • Volg de bordjes met wit-rode strepen