Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Pieterpad etappe 3: Groningen – Zuidlaren

Gebied / Regio
Pieterpad
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
21km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De derde etappe van het Pieterpad brengt je van het historische Groningen naar het bekende dorp van Berend Botje: Zuidlaren. Er gaat niets boven Groningen!

Startpunt
Naam
P+R station Groningen
Straat
Cascadeplein 6
Postcode
9726 AD
Plaats
Groningen
Pieterpad Zachtleven Fotografie, Pixabay
Pieterpad etappe 3: Groningen – Zuidlaren (Foto: © Zachtleven, Pixabay)

Het Pieterpad is de bekendste Lange-Afstand-Wandeling van Nederland en gaat dwars door Nederland heen. Van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Maastricht, met een totale lengte van bijna 500 kilometer.

Hoornsediep

Terwijl je langs het slingerende dijkje aan het Hoornsediep loopt, verlaat je de stad Groningen en ga je richting het Paterswoldsemeer. Het gebied kende ooit een moerassig veenmoeras, waarbij de vorm van het meer werd beïnvloed door de turfwinning. Dit is een gedeelte van de Drentsche Aa, als onderdeel van het Noord-Willemskanaal. Je wandelt via kronkelpaadjes en schilderachtige dijkjes verder richting Paterswoldemeer.

Paterswoldsemeer

Vlakbij de stad Groningen vind je het Paterswoldemeer; een belangrijk recreatiegebied. Je vindt er diverse highlights waarlangs je wandelt tijdens deze etappe van het Pieterpad. Zoals Molen de Helper, een poldermolen uit 1863. De molen staat aan het Paterswoldemeer. Dankzij veel en zorgvuldig onderhoud kun je geregeld op zaterdagen op bezoek in de molen.

Beekdal van de Drentse Aa

Als je bijna in Zuidlaren bent, kom je langs het Noordlaarderbos. Het is onderdeel van Nationaal Landschap Drentsche Aa. De route gaat niet door het Noordlaarderbos, maar zeker wat áchter het bos ligt is bijzonder. Achter het Noordlaarderbos vind je de Westerlanden en de Besloten Vennen. Uit dit vennetje wordt drinkwater gehaald. Het Noordlaarderbos ligt op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentsche Aa. In het bos ligt een galgenberg en er zijn twee grafheuvels van rond 1500 voor Christus gevonden.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Pieterburen. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De dichtbijgelegen OV-halte bij het startpunt is centraal station Groningen
  • De wandelroute is in twee richtingen gemarkeerd
  • Volg de bordjes met wit-rode strepen