Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

NS-wandeling Valkenburg aan de Geul: station Valkenburg

Gebied / Regio
Limburg
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
17km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Vanaf het station wandel je de stad uit over de ‘Groene Loper’: een langgerekt plantsoen boven op de A2. Maar van het autoverkeer merk je niets. Daarna wordt de route steeds groener met natuurakkers, bossen en een mergelgroeve. Dan volg je de slingerende Geul naar Valkenburg, maar je kunt ook doorlopen naar Schin op Geul.

Startpunt
Naam
Station Maastricht
Straat
Stationsplein 27
Postcode
6221 BT
Plaats
Maastricht
NS Wandeling Valkenburg Aan De Geul
NS-wandeling Valkenburg aan de Geul: station Valkenburg. (Foto: © Sietske de Vet)

Wandelen in Zuid-Limburg betekent ook: bourgondisch genieten. Dat kun je tijdens deze wandeling volop, want aan horeca geen gebrek. Smul bij aankomst in Maastricht eerst van een Limburgse vlaai. Rust onderweg uit bij een berghotel of strijk neer op een van de vele terrassen in Valkenburg. Loop je door naar Schin op Geul, dan kun je ook pauzeren in een heus kasteel.

Door: Sietske de Vet

Natuurakkers en Curfsgroeve

Onderweg kom je langs twee bijzondere fenomenen. Eerst zijn dat de natuurakkers, met speciale gewassen zoals ‘luzerne’ en ‘rammenas’. Er vertoeft ook een bijzonder diertje: de korenwolf. Niet te verwarren met de echte wolf, want de korenwolf is een kleine, wilde hamster. Vroeger vrat hij de akkers kaal, tegenwoordig gelukkig niet meer omdat het diertje slechts in kleine aantallen voorkomt.

Curfsgroeve

Verderop, in de bossen, sta je aan de rand van de Curfsgroeve, waar vroeger mergel werd gewonnen. Vanaf het uitzichtpunt kijk je uit over de groeve, nu een natuurgebied dat niet toegankelijk is. Er schijnen regelmatig brokken steen naar beneden te vallen…

NS Wandeling Valkenburg Aan De Natuurakkers En Curfsgroeve
Natuurakkers en Curfsgroeve. (Foto: © Sietske de Vet)
NS Wandeling Valkenburg Aan De De Geul
De Geul. (Foto: © Sietske de Vet)

De Geul

De Geul doet bijna on-Nederlands aan: het riviertje slingert en stroomt door het heuvellandschap als een echte bergbeek. En dat is het ook eigenlijk, want voor onze begrippen heeft het een flink verval: een hoogteverschil van 240 meter op 58 kilometer. In 2021 was de Geul volop in het nieuws omdat het riviertje vanwege dagenlange regenbuien flink overstroomde.

Bevers

Het landschap links en rechts van de Geul is adembenemend mooi. Hellingbossen, holle wegen, fruitbomen, boerderijen en kastelen rijgen zich aaneen. Planten en dieren vertoeven er graag. Van zinkviooltjes, ijsvogels tot bevers aan toe die dammen aanleggen in het stroompje en knagen aan de wilgen.

Mooie stations

Je kunt deze NS-wandeling beëindigen in Valkenburg of 4 kilometer verderop in Schin op Geul. Wat ze gemeen hebben, behalve de Geul? Ze hebben allebei een prachtig, rijksmonumentaal stationsgebouw. Die in Valkenburg is het oudste (1853) nog in gebruik zijnde station van Nederland. Het neogotische pand is opgetrokken uit mergelsteen, binnen pronken fraaie torentjes en spitsboogvensters.

Schin op Geul

Het station in Schin op Geul dateert uit 1913 en ademt een en al rust, midden in het Limburgse heuvellandschap. Bewonder de originele houten zitbanken in de wachtruimte en sluit je tocht af in het restaurant, dat overigens alleen ’s zomers is geopend.

NS Wandeling Valkenburg Aan De Mooie Stations
Mooie stations. (Foto: © Sietske de Vet)
NS Wandeling Valkenburg Aan De Meer Informatie
Andere etappes Krijtlandpad. (Foto: © Sietske de Vet)

Meer informatie

Tip: Loop ook de andere etappes van het Krijtlandpad, een Streekpad door Zuid-Limburg (99 km). De gids is te koop bij Wandelnet.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.