Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nationaal Park Hoge Kempen en de ‘National Park Trail’

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg is het enige Nationaal Park in België en doorlopend en vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Wie graag zijn longen wil vullen met verse zuurstof, genieten van de rust en de stilte of de geluiden van de natuur is hier aan het juiste adres, net over de grens van Nederland.

Afbeeldingen: © Nationaal Park Hoge Kempen
Afbeeldingen: © Nationaal Park Hoge Kempen

Natuur in al haar glorie

Het natuurgebied bestaat uit meer dan 12.000 hectare aan beschermde natuur. De natuur mag hier haar gang gaan waardoor het gebied een walhalla is voor tal van zeldzame en bijzondere dieren. Om de afwisseling in het landschap te vergroten, helpen verschillende grote grazers het gebied te beheren. Grote kans dus dat jij Noorse fjordenpaarden, koniks, Angus-runderen of zelfs ezels tegenkomt. De omgeving met donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen en grote landduinen nodigt uit tot wandelen. Je hebt de keuze uit meer dan 80 wandellussen, die dankzij wandelwissels makkelijk te combineren zijn. Zo komen alle wandelaars aan hun trekken.

Meer informatie over de wandellussen
De purperen Heide
De purperen Heide

National Park Trail

Er loopt een Lange-Afstand-Wandelpad (kortweg LAW) door het park, namelijk de GR561 Kempen-Maaspad, maar het park had tot voor kort nog geen eigen trail. De 110-kilometer-lange ‘National Park Trail’ heeft daar recent verandering in gebracht. Het pad, dat bestaat uit vijf basisetappes, voert je in een lus door het natuurgebied en gaat langs de mooiste plekken van de Hoge Kempen. De route biedt veel variatie, inclusief zeven beklimmingen. Het is een van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je gedurende meer dan 100 kilometer amper bebouwing of verkeer ziet. Je bent dus een aantal dagen helemaal één met de natuur.

Je kunt de trail vrij bewandelen zoals je wilt. Je bepaalt zelf het aantal etappes, de richting, de startplek en het aantal kilometers. De route is in beide richtingen geheel bewegwijzerd. Je kunt ervoor kiezen om de volledige lus van 110 kilometer te wandelen of kortere stukken. Wil je echt alle hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen zien? Dan moet je uiteraard de hele wandellus van 110 kilometer doen. Wij adviseren om deze in 4 of 5 dagen op te splitsen. De ideale etappes zijn voor je uitgewerkt op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.

Bekijk de etappes van de ‘National Park Trail’
Vlonderpad Nationaal Park Hoge Kempen

Faciliteiten langs de trail

Elke etappe begint en eindigt bij een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen, waar alle faciliteiten voorzien zijn: ruime parking, infoborden, toiletten en horeca. Zowel rondom de toegangspoorten als onderweg liggen logies in de buurt om te overnachten. Er is voor ieder wat wils: hotels, campings, B&B's, vakantieparken en vakantiehuizen. Maar er zijn ook genoeg gastvrije Limburgers die hun tuin openstellen voor jouw tent. Kijk op Campspace of Welcome to my garden.

Meer informatie vind je op www.nationaalparkhogekempen.be.