Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling

Winterse wandelingen langs kastelen en buitenplaatsen, bevroren vijvers en warme chocolademelk. Wie houdt er niet van? Onze ultieme winterwandeltip is dan ook: het historisch Breukelen met haar kasteel Nijenrode. Welke wandelroutes zijn hier de moeite waard? Wandel.nl geeft je tips.

Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling
Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling. (Foto: © Shutterstock)

De geschiedenis van Kasteel Nijenrode

In Breukelen vind je het statige kasteel Nijenrode, waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de 13e eeuw. In die tijd werd de Vecht tussen Maarssen en Breukelen een steeds belangrijkere vaarroute. Om deze te kunnen beheersen besloot Gerard Splinter van Ruwiel hier een kasteel te bouwen op een stuk land waar de bomen gerooid waren. Deze ‘nije’ rode (nieuw gerooide) grond verklaart meteen de naam van het kasteel. Het kasteel was omsloten door water en toegankelijk middels twee ophaalbruggen en omvatte ook een aantal bijgebouwen. In de Eerste Wereldoorlog werd het poortgebouw toegevoegd. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende eigenaren gekend, werd het in brand gestoken en opnieuw opgebouwd. In 1950 werd het kasteel aangekocht door Stichting Nijenrode, Instituut voor Bedrijfskunde, en vestigde de particuliere Universiteit Nijenrode zich er. Sinds 2005 beter bekend als Nyenrode Business University.

Kasteel Nijenrode nu

Het kasteel is gelegen op een 60 hectare bosrijk landgoed en omvat de campus, maar ook monumentale bezienswaardigheden, zoals de rozentuin, het Koetshuis, volières en een hertenkamp. De kasteeltuin is vrij toegankelijk. Het kasteel is echter enkel op bepaalde momenten opengesteld voor publiek. Houd hiervoor de UITagenda in de gaten.

Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling
(Foto: © Shutterstock)
Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling en schaatsen op ijs.
(Foto: © Jan van der Wolf, Shutterstock)

Winterwandelingen in de omgeving van Kasteel Nijenrode

De kasteeltuinen van Nijenrode, het oude Breukelen, de Vecht met haar buitenplaatsen en de plassen, waar vroeger veen werd gestoken, lenen zich uitstekend voor een winterse wandeling. Misschien komen deze wandelingen wel het meest tot hun recht als het flink vriest en de wereld wit is gekleurd door de rijp op  de bomen en de schaatsende mensen op de plassen en sloten.

Wandeltip 1: Breukelen vroeger en nu (2 km)

Combineer een bezoek aan de kasteeltuin met een wandeling door het dorpje Breukelen en maak kennis met het Breukelen van vroeger en nu. De route voert je via markante plekken door de oude dorpskern en borden langs de route geven je informatie over hoe het er vroeger uitzag. Door de plaatsing zie je de huidige situatie precies vanuit hetzelfde perspectief als de foto’s of kunstwerken op de borden.

Bekijk de wandelroute

Wandeltip 2: Knopenrondje Breukelen (7 km)

Tijdens de wandeling wordt je ondergedompeld in het rijke verleden van Breukelen en omgeving. Niet alleen heb je een prachtig zicht op kasteel Nijenrode, ridderhofstad Gunterstein en Fort Tienhoven, maar vergaap je ook aan de landhuizen en kastelen aan de Vecht. Een deel van de route gaat over grasland. Goede (waterdichte) schoenen worden aangeraden.

Bekijk de wandelroute
Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling, botenhuis Het Gajloen.
Botenhuis Het Galjoen, nabij Kasteel Nijenrode. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltip 3: Rondje Nijenrode (2 km)

Op het landgoed is een trimroute van 2 kilometer uitgezet, die onder meer langs het kasteel, het rosarium en de grote vijver. De route is gemarkeerd met roestkleurige bewegwijzering met een uitgesneden trimlogo.

Bekijk de wandelroute

Wandeltip 4: Marskramerpad, etappe 15 (20,5 km)

De 15e etappe van het Marskramerpad loopt van Maartensdijk naar Breukelen (of vice versa). Vanuit Maartensdijk wandel je door landelijk gebied, langs plassen, vennen en kanaaltjes en zie je in de verte kasteel Nijenrode achter het groen uittorenen. Een imposant aangezicht als je Breukelen nadert.

Bekijk de wandelroute

Wandeltip 5: Floris V-pad, etappe 3 (18,8 km)

Ook de LAW Floris V-pad doet Breukelen (bijna) aan. De derde etappe voert je van Kortenhoef, via de Loosdrechtse Plassen slingerend langs de Vecht naar Nieuwer ter Aar. Door echter een stukje van de route af te wijken en de Vecht verder richting Breukelen te volgen, kom je vanzelf langs kasteel Nijenrode. Vergeet niet om in het oude Breukelen even lekker op te warmen met een warme chocolademelk.

Bekijk de wandelroute
Kasteel Nijenrode: de ultieme winterwandeling
Kasteel Nijenrode. (Foto: © Shutterstock)

Meer kasteelwandelingen

Kastelen met een slotgracht, kantelen en piepkleine raampjes waar prinsessen met lange vlechten uit hangen. Een sprookje? Nee hoor. Dit soort magische plekken vind je, op de prinsessen na, in bijna iedere provincie in Nederland. Kan je hier niet genoeg van krijgen? Wij tippen je nog 12 mooie kasteelwandelingen door het hele land.

Bekijk de kasteelwandelingen