Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Jutten doe je op deze wandelroutes langs de zee of rivier

Houd jij er ook zo van om over het strand te struinen? Met de wind in je haren en de zilte lucht in je neus speurend naar wat het zee- of rivierwater op het strand heeft achtergelaten? Met deze wandelroutes kun je je juttersogen de kost geven.

Afbeelding van een vrouw op het strand

Al eerder schreven wij op Wandel.nl een artikel over strandjutten. Het beste kun je langs de vloedlijn zoeken naar schatten. Na een storm of hoog getij is de kans groot dat er van alles is aangespoeld.

Jutten is niet helemaal zonder regels. Zo mogen waardevolle artikelen niet behouden worden, maar deze dienen bij de gemeente of politie gemeld te worden om de rechtmatige eigenaar te achterhalen. Maar schelpen, haaientanden, roggeneieren en veel andere spulletjes mag je gewoon meenemen. Neem ook eens een vuilniszak mee om al het afval op te ruimen wat door de zee is achtergelaten. Zo help je meteen de natuur een handje.

Het Zwin, Zeeland

Wil je speuren naar haaientanden? Dan is de kans groot dat je ze vindt in Het Zwin in Zeeland. Naast haaientanden heb je hier ook grote kans andere historische vondsten te doen, zoals stukjes mammoetbot of versteende schelpen.

In vroeger jaren werd hier zand opgespoten om de kust te versterken. Dit zand kwam van plekken voor de kust, waar zich ook fossiele lagen bevonden. Hierdoor is de kans zo groot om prehistorische vondsten te doen. Neem een schep en zeef mee en duik terug in de tijd.

Natuurpark Het Zwin ligt op de grens van Nederland en België. Wandelen in het Nederlandse deel is gratis, voor het Belgische deel heb je een toegangsbewijs nodig. In het Nederlandse deel is een vrije wandelroute van 4 kilometer, maar er bestaat ook de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan.

Afbeelding van haaientanden
Haaientanden. (Foto’s: © Shutterstock)
Afbeelding van wandelaars op het strand

De Kwade Hoek, Zuid-Holland

Nederland staat bekend om de eeuwige strijd tegen het water, maar in dit gebied heeft de zee nog vrij spel. De invloed van getijden en stormen zorgt voor een continu veranderend en uniek landschap. De combinatie van zout-, brak- en zelfs zoetwatergebieden zorgt voor een rijke flora en fauna. Tijdens een wandeling door De Kwade Hoek valt er dus van alles te ontdekken.

Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in het duingebied van De Kwade Hoek, zoals een route van Natuurmonumenten van 4 kilometer of deze route van Wandelnet van ruim 13 kilometer. Zo kun je het jutten op het strand combineren met een mooie wandeling door het duingebied.

Waddeneilanden

De Waddeneilanden vormen misschien wel de bakermat van het Nederlandse jutten. Jutten was vroeger een manier om te overleven. Aangespoeld hout werd gebruikt voor onderhoud van de huisjes of om op te stoken. Door de gunstige ligging van de wadden zijn de noordelijke zijdes van de eilanden de perfecte plek om te jutten naar barnsteen, flessenpost, schelpen, hout en meer. Maar het zijn ook de plekken waar heel veel afval aanspoelt.

Je kunt zelf op pad gaan, maar je kunt ook een excursie boeken en onder deskundige begeleiding gaan jutten en van je vondsten een kunstwerk maken. Meer informatie vind je hier.

Enkele andere mooie juttersroutes op de Wadden:
Jutten bij de slufter op Texel (17 km)
Rondje Oost Vlieland (10 km)
Struinen en jutten op Terschelling (11,5 km)
Boswachterspad Hollumerduinen op Ameland (8,6 km)
Nationaal Park Schiermonnikoog (15 km)

Afbeelding van een gevonden schelp

De Waal, Nijmegen-Lent

Is jutten alleen mogelijk aan de kust? Nee hoor. De rivier de Waal staat er om bekend ook schatten achter te laten. Vooral nabij Lent (Nijmegen-Noord) is het goed jutten, omdat de Waal daar een scherpe bocht maakt. De vondsten zijn hier wel anders dan aan het strand, maar niet minder bijzonder. Zo werd hier een mammoetkies gevonden. Ook botjes en tanden van landdieren, zoals konijnen en koeien, vind je hier.

Combineer je wandeling door de uiterwaarden en jutten met een stadswandeling door Nijmegen. Routes ter inspiratie vind je hier.

Afbeelding van de Waal bij Lent
De rivier de Waal bij Nijmegen-Lent.