Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Een juffer
Een juffer

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Sneeuwmug

Dacht je van de mug af te zijn na de zomer? Hij is er zeker nog. Het hele jaar door zijn in ons land muggen te vinden. De sneeuwmug is met zijn lengte van slechts vier tot vijf millimeter niet eenvoudig te vinden. Al rusten ze soms op sneeuw. De sneeuwmug heeft geen vleugels. Gezoem rond je oren is er dus niet bij. Deze insecten zijn in december het actiefst, maar in Nederland erg zeldzaam. De mug is enkel een aantal keren levenloos in Zuid-Limburg gevonden.

De winterjuffer
De winterjuffer

Winterjuffer

Winterjuffers zijn de enige juffers die in de winter te vinden zijn. Ze zitten meestal op struiken of gras, veelal in bos- of heidegebied. In Nederland bestaan twee soorten winterjuffers, de bruine winterjuffer en de noordse winterjuffer, waarvan de eerste de meest voorkomende is. Het beestje wordt drie tot vier centimeter lang en kan verbazingwekkend goed tegen kou: zelfs met besneeuwd lijfje blijft dit diertje prima in leven. Goed uitkijken in natuurgebieden naar deze bijzondere insecten dus, zelfs wanneer het hartje winter is.

Kleine wintervlinder

Kleine wintervlinders vliegen rond in november en december, want dan paren deze nachtvlinders. Hij komt voor in heel Nederland, met name in bosrijke gebieden. Een aardige kans dus dat je deze gevleugelde insecten tegenkomt. Vooral tijdens avond- of nachtwandelingen zijn ze te zien, kruipend op een boom of fladderend bij licht. De vliegende vlinders zijn mannetjes, de vrouwtjes komen met hun kleine vleugelstompjes niet van de grond. Je vindt ze door goed uit te kijken naar hun bruinachtig gekleurde vleugels van ongeveer vijftien millimeter lang.

De kleine wintervlinder
De kleine wintervlinder