Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Indrukwekkende bruggen: 7 wandeltips

Gelukkig zijn er heel veel ingenieuze, mooie en minder mooie bruggen gebouwd om ons van de ene oever met de andere kant te verbinden. Geen wandelaar heeft namelijk zin in natte voeten! Lees onze ode aan 7 indrukwekkende bruggen incl. de beste wandeltips.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; Geierlay Hangbrug
Indrukwekkende hangbrug: Geierlay in Duitsland. (Foto: © Shutterstock)

Sint Servaasbrug, Maastricht

De oudste brug van Nederland vind je in Maastricht. Al sinds de 13e eeuw verbindt de stenen brug de oevers van de Maas. Deze brug moest de ingestorte Romeinse brug vervangen, waarvan de resten 130 meter zuidelijker onder de waterspiegel liggen. De Sint Servaasbrug heeft deze naam pas sinds 1934 en is daarmee vernoemd naar het opdrachtgevende kapittel van Sint-Servaas.

De brug heeft veel meegemaakt, zoals hoogwater en ijsgang. Maar ook bloedvergieten tijdens de Spaanse Furie en de inname door Parma in de 16e eeuw. Toch is de brug, zoals wij hem kennen, niet geheel origineel. Ingrijpende renovaties en aanpassingen, zoals verbreding van de brug en een hefgedeelte voor de scheepvaart in de 20e eeuw, waren noodzakelijk. Toch staat de brug bekend als de oudste brug van Nederland. De Sint Servaasbrug, met de kenmerkende bogen, is een icoon voor de stad en een bezoek aan Maastricht is niet compleet zonder deze brug overgelopen te zijn.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; Servaasbrug
Indrukwekkende brug: Servaasbrug. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute over de Servaasbrug

Deze wandeling van 7,8 kilometer rondom het centrum van Maastricht voert je onder meer over de Sint Servaasbrug, langs de historische Helpoort en de Linie van Du Moulin.

Download de wandelroute

Moerputtenbrug, ‘s-Hertogenbosch

In Noord-Brabant reed ooit een trein over het Langstraatspoort, van ’s-Hertogenbosch naar Geertruidenberg. Om de veenplas Lange Putten te ‘overbruggen’ werd een spoorbrug gebouwd, die het gebied op hoogte doorkruist. Via het spoor werden benodigdheden voor de vele schoenfabrieken in de regio vervoerd. Daarom werd het spoor ook wel het Halve Zolenlijntje genoemd. Het enkelspoor is sinds 1972 niet meer in gebruik en sinds de eeuwwisseling is de brug een voetgangersbrug.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; de Moerputten
Indrukwekkende brug: de Moerputten. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute over de Moerputtenbrug

Wandel het Halve Zolenpad van 12 kilometer en treedt in het spoor van het Halve Zolenlijntje. In deze blog van Ellen Luijks wordt een leuke gele paaltjesroute van 4,7 kilometer getipt.

Download de wandelroute

Magere Brug, Amsterdam

Met 14 kilometer aan grachten en 80 bruggen is de grachtengordel van Amsterdam niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. De Magere Brug is zo mogelijk de bekendste brug. Deze houten brug over de Amstel verbindt de oevers tussen de Prinsengracht met de Keizersgracht. De eerste brug op deze locatie werd eind 17e eeuw aangelegd. Maar de huidige brug dateert echter van 1934 en heeft in de tijd ook al de nodige renovaties en reparaties meegemaakt.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; Magere Brug
Indrukwekkende brug: Magere Brug. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute over de Magere Brug

Wandelen over de Amsterdamse grachtengordel is een reis terug in de tijd, naar de welvarende Gouden Eeuw. Tijdens een 10-kilometerlange wandeling kom je oog in oog met de VOC, de grachten waar handel aan werd gedreven en de vele bruggen, die de kleine straatjes en grachtensingels met elkaar verbinden.

Download de wandelroute

Tegeltjesbrug, tussen Lekkum en Giekerk

De Kanterlandse Brug over de Murk is bij menig schaatsliefhebber bekend. Het Elfstedenmonument ‘It Sil Heve’ bestaat uit een prachtig mozaïek van tegeltjes. De duizenden tegeltjes portretteren de schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uit geschaatst. Van veraf vormen al deze tegeltjes het beeld van een groep schaatsers. Deze brug is de laatste brug waar de schaatsers tijdens de Elfstedentocht onderdoor komen voor ze in Leeuwarden over de finish komen. Deze brug moet je niet alleen zien, die moet je voelen.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; Elfstedenmonument; Tegeltjesbrug
Indrukwekkende brug en Elfstedenmonument: Tegeltjesbrug. (Foto: © Harry Wedzinga, Shutterstock)

Wandelroute over de Tegeltjesbrug

Het Elfstedenpad is een 283 kilometerlange wandeltocht, verdeeld over 15 etappes en een proloog. Etappe 15 voert je over deze befaamde brug. Meer informatie over het gehele pad vind je op deze pagina.

Download de wandelroute

Ecoduct Wolfhezeheide, Wolfheze

Over de A50 is nabij Wolfheze een ecoduct geplaatst die niet alleen het wild een veilige overgang biedt, maar ook wandelaars. Het verbindt de Wolfhezerheide en de Doorwerthse heide aan weerszijde van de A50 met elkaar.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; Ecoduct
Ecoduct Wolfhezerheide A50. (Foto: © Wandelnet)

Wandelroute over het Ecoduct

De rondwandeling Wolfheze voert je niet alleen over dit ecoduct, maar ook langs de grootste en oudste grove den van Wolfheze, grafheuvels, het verdwenen dorp Wolfheze, knoestige wodanseiken en weidse heidevelden.

Download de wandelroute

Geierlay hangbrug, Mörsdorf (Duitsland)

Met een lengte van 360 meter is de Geierlay hangbrug in het Duitse Hunsrück over het Mörsdorfer Bachtal de mooiste hangtouwbrug van Duitsland. De brug is pas sinds 2015 geopend en niet voor mensen die niet van hoogtes houden. Je wandelt namelijk over een smalle, wiebelende brug 100 meter boven de grond!

Indrukwekkende bruggen: 8 wandeltips; Geierlay Hangbrug
Indrukwekkende hangbrug: Geierlay in Duitsland. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute over de Geierlay hangbrug

Deze rondwandeling van 6,6 kilometer start in het kleine dorpje Mörsdorf en voert je door de prachtige natuur met de hangbrug als hoogtepunt.

Download de wandelroute

Le Pont de Claies, Vresse-Sur-Semois (België)

Voor deze brug moet je op het juiste moment op de juiste plaats zijn, anders is hij er niet. Jaarlijks wordt le Pont de Claies geplaatst als de waterstand laag genoeg is. Aan het einde van de zomer wordt de brug weer afgebroken. De 80-meterlange brug over de Semois verbindt Vresse en Laforet. Het bijzondere is de constructie van deze brug, die volledig uit panelen van berken- en hazelaartakken bestaat, die op houten pijlers rusten en geen leuningen heeft.

Indrukwekkende bruggen wandeltips; Le Pont De Claies
Indrukwekkende brug: Le Pont De Claies. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute over le Pont de Claies

Een prachtige rondwandeling van 11 kilometer door het stroomgebied van de Semois laat je gebruik maken van deze unieke brug.

Download de wandelroute