Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen bij IJmuiden: tips

De Zuidpier van IJmuiden is een kilometerslange pier in de Noordzee. Het is een walhalla voor vogelliefhebbers. De pier en omgeving lenen zich uitstekend voor een mooie wandeling. Wandel.nl geeft je tips.

de Zuidpier van IJmuiden
Uitzicht vanaf de Zuidpier van IJmuiden, foto: David Meulenbeld

Wat is de Zuidpier?

Wandel je over de Zuidpier van IJmuiden, dan wandel je eigenlijk midden in de zee. De pier steekt namelijk bijna drie kilometer de Noordzee in. Aan weerszijden van de pier kun je heel veel kustvogels zien. Niet voor niets is de Zuidpier een populaire plek voor vogelaars. Vogels die je hier kunt zien, zijn onder meer jan-van-genten, zeekoeten en brilduikers. Zelfs zangvogels en uilen laten zich soms op de pier zien. Op het stuk strand bij de pier zoeken diverse soorten strand- en steltlopers naar voedsel, zoals de grutto en de zilverplevier.

Wanneer?

Het beste tijdstip om op de Zuidpier van IJmuiden vogels te kijken, is 's ochtends in alle vroegte bij zonsopkomst. Zeker als je graag vogels fotografeert, heb je op dat moment het mooiste licht. Houd er overigens rekening mee dat de pier vanaf windkracht 6 wordt afgesloten. Dan is het te gevaarlijk om de pier te betreden.

De Zuidpier van IJmuiden
De Zuidpier van IJmuiden, foto: David Meulenbeld

Bereikbaarheid

De pier zelf is niet bereikbaar met de auto. Je kunt parkeren op de Kennemerboulevard in IJmuiden. Vervolgens is het ongeveer een halve kilometer lopen om bij de Zuidpier te komen. Wandel je vervolgens naar het eind van de pier en weer terug, dan heb je in totaal een wandeling van zo'n 7 kilometer gemaakt.

 

Wandelroutes in de buurt van de Zuidpier

Routes Wandelnetwerk Noord-Holland

In IJmuiden starten twee routes van het Wandelnetwerk Noord-Holland: de Havenroute van 3,6 kilometer en de Reyndersroute van 5,8 kilometer. Bij de Havenroute (blauwe route) staat vis en de zeevaart centraal. Je komt onder meer langs de visafslag en de sluizen. De route start vanaf de Kop van de Haven. Op deze plek start ook de Reyndersroute (groene route). Deze route begint met een overtocht per watertaxi naar de Noordpier van IJmuiden (vanwege de coronamaatregelen vaart deze in 2021 pas vanaf 4 juni, check hier de vaartijden). De Noordpier ligt precies tegenover de Zuidpier. Vervolgens wandel je door de duinen richting Wijk aan Zee. Terwijl je over het strand wandelt, zie je de fabriek en schoorstenen van Tata Steel. Klik op deze link voor meer informatie over de twee wandelroutes.

Humberto Tan op de Zuidpier in IJmuiden
Humberto Tan op de Zuidpier in IJmuiden, foto: David Meulenbeld
Konikpaarden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Konikpaarden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Iets ten zuiden van IJmuiden ligt een uitgestrekt duingebied: Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je vindt er behalve duinen ook bossen, meren en uitzichtpunten. Schotse hooglanders en konikpaarden begrazen het gebied. In het Nationaal Park liggen meerdere mooie wandelroutes. Bijvoorbeeld de 4,5 kilometer lange Wandelroute Heerenduinen. Deze route start vanaf de Heerenduinweg in IJmuiden en gaat langs zeldzame duineikenbossen, een uitkijkpunt en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Buitenplaats Velserbeek

Aan de oostkant van IJmuiden ligt Buitenplaats Velserbeek: een park met onder meer een kinderboerderij en theeschenkerij. De geschiedenis van de buitenplaats, die is uitgeroepen tot rijksmonument, gaat terug tot de zeventiende eeuw. Het gebied om het historische herenhuis is tegenwoordig een openbaar wandelpark. Er gaat een route door de Buitenplaats Velserbeek: de Buitenplaatsroute Velsen. Deze route van ongeveer 7 kilometer start vanaf de paar kilometer verderop gelegen Buitenplaats Beeckestijn. Buitenplaats Velserbeek ligt aan de Velserbeek 3 in Velsen-Zuid.

wandel.nl

Wandelen met Humberto Tan op de Zuidpier

In Magazine Wandel.nl nummer 2-2021 kun je een groot interview met Humberto Tan lezen. Hierin vertelt Humberto onder meer over de plek waar hij graag naar toe gaat om te wandelen en vogels te kijken: de Zuidpier van IJmuiden. Je kunt Magazine Wandel.nl bestellen in onze webhop via de button hieronder. Of neem een abonnement en ontvang Magazine Wandel.nl vier keer per jaar (kies optie 2 van het KWBN-lidmaatschap).

Bestel Magazine Wandel.nl nummer 2-2021