Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Grappige plaatsnamen: hier moet je een keer gewandeld hebben

Nederland kent 2500 dorpen en steden en wel 4000 buurtschappen. Daar zitten nogal wat gekke plaatsnamen tussen. Ga met Wandel.nl op pad en ontdek deze grappig genaamde plekken en de omgeving.

vrouw lacht terwijl ze buiten loopt.
(Foto: © Shutterstock)

Koekoek, Limburg

In het noorden van de provincie Limburg ligt het buurtschap Koekoek op een steenworp afstand van Nationaal Park de Maasduinen. Met zijn twintig woningen en geen plaatsnaambord zou je dit gehuchtje zo voorbij lopen. Alleen aan de straatnaambordjes is te zien dat je in Koekoek bent. Wandelknooppunt 88 ligt midden in Koekoek. Bepaal je eigen wandelroute door de knooppunten aan elkaar te knopen.

Bekijk het wandelknooppuntennetwerk

Electra, Groningen

In 1918 werd begonnen met de bouw van het eerste elektrisch stoomgemaal van Nederland aan het Rietdiep in de provincie Groningen. Dit stoomgemaal kan maar liefst 100.000 hectare land droog houden en kreeg de naam De Waterwolf. Het gehucht Electra omvat het stoomgemaal, drie vroegere dienstwoningen, een camping, een hertenkampje en een jachthaven. Deze wandeling van 12 kilometer voert je door het landschap, waar je zonder het gemaal natte voeten zou hebben.

Bekijk de route
elektrisch stoomgemaal in Electra.
Stoomgemaal in Electra. (Foto: © Adrie Oosterwijk, Shutterstock)

Muggenbeet, Overijssel

Het gehucht Muggenbeet doet zijn naam eer aan. In de waterrijke Weerribben leven tal van muggen, meer dan mensen. Met z’n 25 inwoners ben je ook zo door dit gehucht heen. Deze wandeling door de Weerribben start en eindigt in Muggenbeet, waar je nog een terrasje kunt pakken. De wandeling is 14 kilometer en voornamelijk verhard.

Bekijk de route
de duinen in Kampeersnol Texel.
Kampeersnol op Texel. (Foto: © Shutterstock)

Kampeersnol, Noord-Holland

Voor deze uitzonderlijke naam moeten we naar Texel. Kampeersnol is een duin dat de naam dankt aan de kampeerders die ruim een eeuw geleden als eersten neerstreken op Texel. Kampeersnol is nu een uitzichtpunt, waar je een prachtig zicht hebt op het duingebied. De wandeling Weg van de Dennen voert je in 12 kilometer door de duinen, over strand en door het bos de Dennen.

Bekijk de route

Trutjeshoek, Gelderland

De herkomst van de naam Trutjeshoek is eigenlijk onbekend. Het staat pas sinds 1991 op de geografische kaart en onduidelijk is of de naam toen is verzonnen of is herontdekt en daardoor op de kaart is gekomen. Slechts een paar boerderijen maken deel uit van dit gehucht, waar de inwoners ‘trutjes’ worden genoemd. Als je hier wandelt, neem dan je verrekijker mee om de weidevogels te observeren. Een 6,5 kilometerlange wandeling laat je kennismaken met het gebied om Trutjeshoek.

Bekijk de route

Maaskantje, Noord-Brabant

Wie de films New Kids Nitro en New Kids Turbo heeft gezien, zal deze naam bekend voorkomen. Maaskantje is in de films een rustig dorpje dat geteisterd wordt door hangjongeren in de jaren ’90, die geweld niet schuwen. Het dorpje is onderdeel van Den Dungen en de Dijkenroute van 13 kilometer voert je door Maaskantje, wat toch een stuk rustiger is dan in de film.

Bekijk de route
het blauwe plaatsnaambord van Maaskantje.
(Foto: © Wirestock Creators, Shutterstock)

Zwartschaap, Drenthe

Nabij Hoogeveen ligt het buurtschap Zwartschaap met ongeveer 100 inwoners. Het gehucht dankt de naam waarschijnlijk aan een boerderij of veld waar veel zwarte schapen huisden. Tijdens deze 13 kilometerlange wandeling wandel je niet alleen door Zwartschaap, maar doe je ook even Siberië aan. Wist je dat Vincent van Gogh deze streek in zijn brieven naar zijn broer heeft beschreven?

Bekijk de route
Het plaatsnaambord van Nummer Een.
Nummer Een. (Foto: © Google Streetview)

Nummer Eén, Zeeland

In Zeeland vinden we het buurtschap Nummer Eén. Het is aan het einde van de 18e eeuw ontstaan, na inpoldering van de Hoofdplaatpolder. Landarbeiders bakenden met paaltjes het gebied af. Paaltje nummer één kreeg een plek bij het buurtschap en zodoende ontstond de naam. Je wandelt hier een groot deel van deze wandeling over de dijk van de Westerschelde.

Bekijk de route

Sexbierum, Friesland

Over dit plaatsje zijn al vaak grappen gemaakt. Maar dat je er ook mooi kunt wandelen, bewijst deze route van 13 kilometer. Je wandelt onder meer over de zeedijk, waar je een weids zicht hebt over de Waddenzee. Met een beetje helder weer zie je de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland.

Bekijk de route

Klaphek, Utrecht

Buurtschap Klaphek ligt net onder IJsselstein en markeert de oorsprong van de Hollandse IJssel, die rond 1200 nog een zijrivier was van de Lek. In de 13e eeuw werd de Hollandse IJssel afgedamd. Dat leek de beste oplossing voor de vele overstromingen die het gebied teisterden. Het Hollandse IJsselpad loopt van Klaphek tot aan Gouda en bedraagt 37 kilometer. De route is opgedeeld in vier etappes.

Bekijk de route

In welke grappige plaats ben jij geweest?

Heb jij een leuke foto gemaakt tijdens je wandeling in dorp of stad met een grappige naam? Van het plaatsnaambordje of op een andere originele manier? Wij publiceren 'm graag onder dit artikel. Stuur je foto in op redactie@wandel.nl. En vergeet niet om Wandel.nl te taggen op Instagram en Facebook!

Een van onze lezers, Clemens, stuurde deze website door: opmerkelijkeborden.org. Dat zijn nog eens een heleboel leuke voorbeelden bij elkaar, waaronder Uitweg, De Poffert, Gaarkeuken of Grauwe Kat.

Neem ook eens een kijkje op de Facebook-pagina van Jan de Plaatsnaambordjesman. Hij kwam o.a. in Katlijk, Doosje, Blauwe Hand en Gaarkeuken.

Ad raadt aan om een keer te gaan wandelen in Turkije. Je hoeft er geen vliegtuig voor te pakken, het ligt namelijk in de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen.

Henk tipt het gehucht Doodstil in Noord-Groningen. Het is ook echt een doodstil dorp, zegt hij.

Ingestuurd door Ine en enkele andere lezers: Moddergat, een dorpje in Friesland.

plaatsnaambord Moddergat in Friesland.
Moddergat. (Foto: © Ine van de Rijke)

Ingestuurd door Mary: Stroobos in Friesland en De Hamsterpein in dezelfde gemeente Achtkarspelen.

foto van een plaatsnaambord Stroobos in Friesland.
Stroobos in Friesland. (Foto: © Mary Rentenaar)
Plaatsnaambord in Friesland.
De Hamsterpein in Friesland. (Foto: © Mary Rentenaar)

Ingestuurd door Adolf Zuidhof: Hongerige Wolf in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen.

Hongerige Wolf in Groningen.
Hongerige Wolf in Groningen. (Foto: © Adolf Zuidhof)

Leon Erwich was er ook en maakte deze grappige foto.

grappige plaatsnamen hongerige wolf
(Foto: © Leon Erwich)

Ingestuurd door Lemco Klaassen: het gehucht Schimmelarij, gelegen in Drenthe in de buurt van Nieuw-Amsterdam. Het bordje doet zijn naam eer aan.

Schimmelarij in Drenthe
Schimmelarij (Foto: © Lemco Klaassen)

Tip van Martin Lamboo: buurtschap Poepershoek, tussen Zwartsluis en Sint Jansklooster in Overijssel.

grappige plaatsnamen: Poepershoek.
(Foto: © Martin Lamboo)

Francien Hoving wandelde in Oude Willem in Drenthe.

Grappige plaatsnamen: Oude Willem
(Foto: © Francien Hoving)

Ja, Nederland is ook een plaatsnaam. Getipt door John Smit.

grappige plaatsnamen nederland
(Foto: © John Smit)

Krijnie Melissant tipt Ter Wupping in de Groningse streek Westerwolde.

grappige plaatsnamen ter wupping
(Foto: © Krijnie Melissant)

Marleen Tuin heeft naar eigen zeggen altijd veel uit te leggen als ze zegt dat ze een 'geboren Monster' is.

grappige plaatsnamen monster
(Foto: © Marleen Tuin)

Hanney Bruijn wandelde in Boerenhol, een buurtschap in de Zeeuwse gemeente Sluis.

grappige plaatsnamen boerenhol sluis
(Foto: © Hanney Bruijn)

Janny van den Brink heeft er niet gewandeld, maar wel gefietst: door het kleine Drentse Esdorp Amen.

grappige plaatsnamen Amen
(Foto: © Janny van den Brink)

Wout van 't Wel tipt dit buurtschap in Overijssel, grappig genaamd: Doosje.

grappige plaatsnamen; Doosje in Overijssel
Doosje, een grappige plaatsnaam. (Foto: © Wout van 't Wel)

Ingezonden door Marjo Vink, het buurtschap Oventje in Noord-Brabant.

grappige plaatsnamen; oventje
(Foto: © Marjo Vink)