Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes in Lochem

In 2022 werd de gemeente Lochem uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Wandel.nl is benieuwd: wat heeft deze titel gebracht, hoe is het nu in Lochem en de belangrijkste vraag: wat zijn de mooiste wandelroutes in de omgeving?

De mooiste wandelroutes in Lochem
(Foto: © Shutterstock)

De gemeente Lochem bestaat uit de twaalf kleine woonkernen, waarvan de stad Lochem de grootste is met nog geen 14.000 inwoners. Lochem kent een rijke geschiedenis en kreeg in 1233 stadsrechten. De stad groeide en er werd een heuse stadsmuur opgeworpen. Belegeringen heeft Lochem ook gekend. Vooral de Tachtigjarige Oorlog liet zijn sporen na. De oude stadskern kent nog veel monumentale panden, waar de geschiedenis nog leeft. De gemeente Lochem is gelegen in de Achterhoek en kenmerkt zich door de landelijkheid, die wordt doorbroken met het Twentekanaal, kleine dorpskernen en meerdere prachtige bosrijke gebieden met onverharde wandelpaden. Een ideale plek om te wandelen dus.

De mooiste wandelroutes in Lochem: terras, toeristen
(Foto: © Jan van der Wolf, Shutterstock)

Lochem: Wandelgemeente van het Jaar 2022

Dankzij de inzet en samenwerking van vele vrijwilligers, grondeigenaren, ondernemers, stichtingen, (belangen)verenigingen, de gemeente Lochem en VVV Lochem mag de gemeente Lochem zich Wandelgemeente van het jaar 2022 noemen. Laura van der Linden van Achterhoek Toerisme is trots op de titel. “De titel heeft er toe geleid dat veel wandelaars Lochem het afgelopen jaar al wandelend hebben ontdekt. We hebben de Lochemse Bergroute voor de verkiezing ingebracht. Deze relatief korte wandeling laat alle aspecten zien die Lochem biedt: heuvels, natuur, het prachtige landelijke landschap en één van de vele kastelen die Lochem rijk is.” Ook zijn er nieuwe routes ontwikkeld, waaronder twee Klompenpaden.

Volop wandelroutes in Lochem

Op de website van Achterhoek Toerisme is een overzicht van wandelingen in de gemeente te vinden. Toch is deze lijst lang niet compleet. Laura legt uit: “We kennen hier een rijke wandelcultuur. Barchem heeft een heel actieve wandelvereniging en alleen vanuit deze kern starten al meer dan tien gemarkeerde wandelingen. Bovendien kent iedere kern wel zijn eigen ommetjes en doen ook twee langeafstandswandelingen Lochem aan. Wij hopen dat wandelaars die hier komen geïnspireerd raken en hier graag terug komen om te wandelen om nog meer van onze prachtige omgeving te ontdekken.”

Voor wie niet kan wachten, geven wij alvast zes wandeltips. Alle wandelingen hebben een eigen verhaal en karakter en laten je op een unieke manier kennismaken met Lochem.

Overzicht van wandelroutes in Lochem
De mooiste wandelroutes in Lochem: Landgoed Verwolde.
Landgoed Verwolde. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute in Lochem, tip 1: Klompenpad Braakhekke Bultenpad (5 of 11 km)

Het klompenpad Braakhekke Bultenpad werd in mei 2023 geopend en voert je in 11 kilometer door het natte gebied van het Harfsense broek, met haar rabatbossen en vele sloten en door het beekdal van de Harfsense Beek. Het bosgebied waar je doorkomt kent verhogingen en glooiingen: de Braakhekke Bulten. Eigenlijk zijn dit zandduinen die zijn ontstaan nadat in de laatste ijstijd het achtergebleven zand opwaaide en een soort duinlandschap ontstond. Inmiddels zijn deze bulten overgroeit met struiken en bomen en deels afgegraven en in gebruik genomen als landbouwgrond. De route is eventueel in te korten tot 5 kilometer. Je kunt de route ook verbinden met het Laorns Enkerpad (zie hieronder).

Download de wandelroute
De mooiste wandelroutes in Lochem
(Foto: © Shutterstock)

Wandelroute in Lochem, tip 2: Klompenpad Laorns Enkenpad (15 of 22 km)

Deze wandelroute voert je vanuit Laren over landgoederen, die getuigen van het welgestelde leven van weleer, en door mooie natuurgebieden. Opvallend zijn de glooiingen in het landschap. Deze enken, waar het Klompenpad haar naam aan dankt, zijn ontstaan door eeuwenlange bemesting van de gronden voor landbouw, waardoor deze hoger kwamen te liggen. Het klompenpad is 15 kilometer, maar is te verlengen naar 22 kilometer.

Download de wandelroute
De mooiste wandelroutes in Lochem: bos
(Foto: © Shutterstock)

Wandelroute in Lochem, tip 3: Rondje Exel (17 km)

Misschien is de herfst wel de mooiste tijd van het jaar om dit rondje te wandelen. Zeker als de bomen al hun kleuren laten zien voor ze hun blad verliezen. Het Rondje Exel van ruim 17 kilometer voert je over de landgoederen van Kasteel Ampsen en Verwolde. Maar het hoogtepunt is misschien wel het Bijzondere Bomenpad met wel zeventien verschillende soorten bomen, die nu het bos in vele herfsttinten kleuren. Je ontmoet hier de dikste eik van Nederland en meerdere mammoetbomen.

Download de wandelroute

Wandelroute in Lochem, tip 4: De Lochemse Bergroute (9 km)

Ten zuidoosten van Lochem ligt een bosrijke stuwwal waar de nodige hoogtemeters gewandeld kunnen worden. Op De Lochemse Bergroute van 9 kilometer kom je twee stuwheuvels tegen. Op de top van de Lochemse Berg staat uitkijktoren Belvedère, daterend uit 1893. De toren is niet meer in gebruik en de hoge bomen belemmeren nu het weidse uitzicht. De stuwwal is nu namelijk een bosrijk gebied, waar je met een beetje geluk reeën en wel vijf soorten spechten tegen kunt komen. Vanaf de Kale Berg, die 46 meter hoog is, heb je wel een mooi uitzicht over de omgeving. Op de noordelijke flank van deze heuvel ligt de Witte Wievenkoele. Volgens de legende dwalen hier ’s nachts de witte wieven rond.

Download de wandelroute
De mooiste wandelroutes in Lochem: uitkijktoren Belvedère, Lochemse Berg
Uitkijktoren Belvedère, Lochemse Berg. (Foto: © Alex Hoekerd, Flickr)
De mooiste wandelroutes in Lochem: Huize De Wiersse
Huize De Wiersse in Lochem. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroute in Lochem, tip 5: Kastelenroute Barchem (21 km)

Wandel door het rijke verleden van Lochem tijdens de 21,2 kilometerlange Kastelenroute Barchem. Tijdens deze wandeling bezoek je de kasteellandgoederen De Wiersse, ‘t Medler en De Wildenborch. Vergaap je aan de statige landhuizen en buitenplaatsen, die prachtig zijn onderhouden. Via fraai aangelegde lanen en onverharde paden wandel je door het coulissenlandschap. Deze wandeling zal iedereen die van cultuur, kastelen en natuur houdt verwonderen.

Download de wandelroute

Wandelroute in Lochem, tip 6: Drie Kieftenroute (16 km)

Maak kennis met de Achterhoekse gastvrijheid tijdens de Drie Kieftenroute van 16,4 kilometer. De naam verwijst naar een vroegere herberg die hier stond met een afbeelding van drie kieviten (kieften). Gorssel kenmerkt zich door de hartelijkheid, rust en eenvoud in combinatie met de allure van de mooie landhuizen en het museum voor Nederlands Realisme MORE. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken als de route zich voortzet richting de Gorsselse Heide. Als je bij Knooppunt J15 richting het zuiden van de route afwijkt, kun je genieten van dit heidegebied. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht.

Download de wandelroute
De mooiste wandelroutes in Lochem: runderen op de Gorsselse Heide
Gorsselse Heide. (Foto: © Shutterstock)

Op wandelexcursie in Lochem

In Lochem worden er met regelmaat wandelexcursies georganiseerd. Een stadswandeling door Lochem, paddenstoel- of natuurexcursies, de jaarlijkse herfsttinten- of midwinterhoorntocht of wandelingen met begeleiding vanaf verschillende locaties, waarbij de gids je alles vertelt over lokale legenden en bezienswaardigheden. Bekijk hiervoor de agenda van VVV Lochem en IVN.