Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De hoogtepunten van het Stoutenburgerpad

Het Klompenpad Stoutenburgerpad ligt ingesloten in een verrassend gebied tussen Amersfoort, Hoevelaken en Leusden en dankt de naam aan Kasteel Stoutenburg, startpunt van de wandeling. Wandel.nl ging voor je op pad.

Kasteel Stoutenburg
Kasteel Stoutenburg

Klompenpaden

Het Stoutenburgerpad is één van de vele klompenpaden die in de provincies Utrecht en Gelderland te vinden is. De wandelingen gaan over boerenland, door natuurgebieden en vaak over privaat terrein.

Deze route van 10 kilometer voert je langs verschillende cultureel-historische hoogtepunten en is eventueel te verkorten. Omdat de wandeling over boerenland gaat, zijn honden niet overal toegestaan. Klompenpaden zijn op meerdere manieren te volgen. Het Stoutenburgerpad is beide richtingen op gemarkeerd met een oranje klompenpadbordje. Wij liepen de route tegen de klok in. Er is de Klompenpad-app, waar naast de route ook leuke informatie over bijzondere plaatsen op de route wordt gegeven. Van de klompenpaden zijn ook wandelkaarten met extra informatie verkrijgbaar. Deze kun je vaak bij de lokale VVV verkrijgen.

Klompenpad

Kasteel Stoutenburg

Het officiële startpunt van deze wandeling is bij het Koetshuis Stoutenburg, gelegen naast het kasteel - een imposant landhuis dat momenteel verbouwd wordt en onderdak gaat bieden aan dementerende bejaarden. Het huidige kasteel Stoutenburg dateert van 1888 en de naam verwijst naar de middeleeuwse burcht die ooit op dit landgoed stond en betekent stevig, fors, krachtig. Deze burcht werd in 1259 door Walter van Amersfoort gebouwd en vervolgens geschonken aan de bisschop van Utrecht in ruil voor stadsrechten voor de stad Amersfoort. De bisschop gebruikte de burcht ter verdediging van de grenzen van Utrecht tegen de Geldersen. De burcht stond 1000 meter noordwestelijk van het huidige kasteel en werd in de 16e eeuw afgebroken. Het landgoed heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gekend, waarvan Johan van Oldenbarnevelt rond 1600 de bekendste was.

Vilderskerkhof
't Vilderskerkhof

’t Vilderskerkhof

Als je vanaf het kasteel richting de Emelaarseweg wandelt, loop je bijna recht tegen dit kleine begraafplaatsje aan. Het valt bijna niet op, maar het hek verraadt dit bijzondere plekje.

In 1872 werd door de toenmalige gemeente Stoutenburg de begraafplaats aangelegd. Het was gemeenten door de komst van de Wet op de lijkbezorging in 1869 verplicht om een algemene begraafplaats te hebben. Op dit begraafplaatsje zijn niet veel mensen begraven. Het is bekend dat hier in ieder geval vier vilders zijn begraven. Vilders waren landlopers die voor een slaapplek klusjes deden, zoals het villen van dieren. Siempie is de bekendste landloper die hier zijn laatste rustplaats vond. Het gemeentelijke monument heeft in 2019 een grondige opknapbeurt gekregen.

Teruggeven aan de natuur

Het klompenpad meandert door weilanden langs de Barneveldsche Beek en door de waterrijke gebieden van Bloeidaal en De Schammer. De Barneveldsche Beek speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van de Gelderse Vallei. Door het teruggeven van landbouwgrond aan de natuur, zoals in het gebied Bloeidaal, ontstaat ruimte voor waterberging en wateroverloop.

De natte vegetatie kent een grote aantrekkingskracht op reeën, vlinders, libellen en vele soorten vogels. Het geheel vormt een ecologische verbindingszone, waarbij planten en dieren zich van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verspreiden en verplaatsen. Je hebt er bijna geen erg in dat je vlak langs de A28 loopt, totdat de bebouwing van Amersfoort boven de bomen uittorent.

Houd er rekening mee dat in natte periodes de paden nat en glad kunnen zijn, dus stevig (waterdicht) schoeisel is aan te raden.

De Schammer
De Schammer
Het Stoutenburgerpad
Markering van het Stoutenburgerpad

Landwinkel De Kopermolen

Even een momentje rust pakken kan bij Landwinkel en kaasboerderij De Kopermolen. Het horecagedeelte is tijdens de coronaperiode gesloten, maar de Landwinkel is een bezoekje zeker waard. Hier worden onder meer de kazen en boerenzuivel uit de eigen kaasboerderij verkocht, maar ook groente, vlees en delicatessen vind je hier. Onderweg picknicken? Stel je eigen lunch samen in de landwinkel en neem het mee voor onderweg. Plekjes genoeg om van de natuur en je lekkere lunch te genieten.

Tip: als je wilt picknicken met producten van de landwinkel, loop dan de route vanaf Kasteel Stoutenburg of vanaf Toeristisch Overstappunt De Schammer met de klok mee. Vanaf de landwinkel kom je langs de mooiste plekjes van het klompenpad om te picknicken.

Grebbelinie start

Met Amersfoort in de rug wandelen we zuidwaarts langs Leusden. In de 18e eeuw werd er een verdedigingslinie aangelegd tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe: de Grebbelinie. De linie was er op gericht om bepaalde gebieden onder water te kunnen zetten om de vijand tegen te houden en bestond uit een stelsel van dammen, sluizen en forten. Hier heeft de Grebbelinie in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld. Op 10 mei 1940 werden de boerderijen langs de Grebbelinie door de Nederlandse verdediging in brand gestoken om een vrij schootsveld te hebben. Zo ook de boerderijen aan de Engweg waar we overheen lopen. De boerderijen zijn later weer herbouwd. De meeste van deze heropbouwboerderijen hebben een gevelsteen met de ongekroonde leeuw herrijzend uit de vlammen. Wil je meer zien van de Grebbelinie? Loop dan via de overstaproute naar het Termatenpad, deze loopt letterlijk over de Grebbeliniedijk.

Termatenpad
De Grebbeliniedijk langs het Termatenpad bij Leusden, foto: Wikimedia - HenkvD

Praktische informatie

Het startpunt van het Stoutenburgerpad is bij Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg.

Andere mogelijkheden om de wandelroute te starten:

  • Parkeerplaats Toeristisch Overstappunt De Schammer, Schammersteeg 2, Stoutenburg (tevens overstappunt naar klompenpaden Snorrenhoefpad, Termatenpad en Schutpad).
  • Parkeerplaats Koedijkerweg (ter hoogte van nummer 14), Amersfoort (tevens overstappunt naar klompenpad Laaksepad).

Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart, in de app en middels markeringen.

Meer informatie over klompenpaden