Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De favoriete wandelroutes van...René Turk

In de Wandelroute top-5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top-5 van dichter, schrijver en columnist René Turk.

Het Pieterpad
Het Pieterpad

Het wandelen van het Pieterpad, Lingepad en het Oeverloperpad brengt twee passies van dichter, schrijver en columnist René Turk samen. In 2012 verscheen zijn gedichtenbundel Turk in de kast. De Afstanden werden langer en gedichten gingen over in columns. In 2013 gaf een vriend een Kennedymars cadeau. Het begin van meer. Voor Wandel.nl stelt René zijn top 5 van favoriete wandelroutes samen.

1. Pieterpad (Groningen naar Limburg)

René: “Het pad waarmee het allemaal begon. Verwondering over zoveel verschillende landschappen binnen vijfhonderd kilometer. Van het vlakke Groningen tot het heuvelachtige Limburg. Zandvlaktes, heide, bossen, beekjes en moerassen. Uitschieters: Het Quin met haar geiten en de meanderende Swalm. De aankomst op de Sint-Pietersberg was wel een beetje een deceptie. In de schemer lezen, bijgelicht door een aansteker, dat we er zijn. Het eindpunt is gebeiteld in een grote steen. We hadden een bruisend nachtleven verwacht. In het donker zitten we op het Vrijthof in Maastricht aan de lasagne. Proosten met Westmalle Dubbel. Trots. De schoenen uit.”

Het Pieterpad (492 km) is de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. De route loopt van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. De route is opgedeeld in 26 dag etappes. Iedere etappe is tussen de 10 en 25 kilometer lang en het pad heeft een goede bewegwijzering.

2. Kennedymars Hengelo (Overijssel)

In zes jaar tijd liep René 26 Kennedymarsen. “Moeilijk kiezen. Ik heb adembenemend mooie nachten mogen ervaren, toch kies ik een mars die overdag plaatsvindt. De tocht van Hengelo staat als een huis. De mars voert je door het uitgestrekte Tukkerland, langs de prachtigste boerderijen. Je ervaart een intense rust en stilte, voelt verbondenheid met alles.

De Kennedymars is een wandeltocht van tachtig kilometer die binnen twintig uur gelopen dient te worden. De wandeltocht is vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy. Voor René springt de Kennedymars Hengelo (80 km) eruit.

Tijdens de Kennedymars Hengelo
Tijdens de Kennedymars Hengelo, foto: René Turk
Z tot Z tocht
Z tot Z tocht, foto: René Turk

3. Z tot Z tocht (Flevoland)

In 'Het spoort bijster' schrijft René over deze route: ‘Het is honderdtien kilometer, maar je komt wel vijf kilo aan.’ In het wandelpeloton hoorde hij vaak over ‘dat lopende buffet daar in de polder’. Rene: “Vroeg in de avond verlaten we Zeewolde. Een etmaal de tijd om daar via een omweg terug te keren. Excursie door de nieuwste provincie van Nederland.”

Het startpunt én het eindpunt van deze Z tot Z tocht (110 km) is Zeewolde.

4. Amsterdam – Tilburg (Noord-Holland naar Noord-Brabant)

De eerste 42 kilometer moet René zeven kilometer per uur wandelen. Een flink stuk boven zijn kunnen. “Hoewel het tempo snel omlaag gaat, moeten we op tijd het pontje halen. Hij vaart maar één keer. We resteren het allemaal. Net binnen de tijd haal ik Tilburg.”

De tocht van Amsterdam naar Tilburg (125 km) kent een aantal instap mogelijkheden. Zo kan je in Vleuten starten voor tachtig kilometer naar Tilburg, in Gorinchem voor veertig kilometer en in Dussen voor de laatste 25 km.

Van Amsterdam naar Tilburg
Van Amsterdam naar Tilburg
Afbeelding 4 | De Favoriete Wandelroutes Van Rene Turk

5. Amsterdam – Leeuwarden

René startte om 08.30 uur bij de start in de zes kilometer-groep. Dertig uur en twintig minuten later komt hij fluitend over de finish in Leeuwarden. René: “In de camper van een vriend vallen we al snel in slaap.” De wandeltocht van Amsterdam naar Leeuwarden (150 km) is al sinds 1946 een must voor iedere langeafstandswandelaar.

Wat is jouw top-5?

Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Nederland? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl. Zet in de onderwerpregel van je mail 'Favoriete wandelroutes'. De redactie neemt vervolgens contact met je op.