Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De favoriete wandelroutes van… Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top 5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met Henrie van Zoggel mee aan de hand van zijn wandel top 5, nu te lezen op Wandel.nl.

De Maashorst Noord-Brabant

Henrie van Zoggel (58) maakte 35 jaar zijn eerste wandeling op het Vennenpad bij ‘s-Hertogenbosch. Sindsdien heeft hij overal in Nederland gewandeld: van nagenoeg alle streekpaden en LAW’s, tot paden met een bijzonder thema zoals het Maaspad, Peerkepad en Peelpad. Op zijn wandelblog verschijnt binnenkort zijn duizendste wandeling. Voor Wandel.nl stelde Henrie zijn top-5 samen, waarin vooral wandelingen met een verhaal, op historische en markante plekken, een rol spelen.

 

Door De Maashorst (Noord-Brabant)

Henrie: “De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant waar de Maas 125.000 jaar geleden stroomde. De Maas ligt nu oostelijker, maar heeft hier veel grind en keien afgezet. Daarnaast loopt hier de Peelrandbreuk die plaatselijk zware kwel of wijst veroorzaakt. Je wandelt onder andere door bossen en heidevelden, over zandheuvels, langs bolle akkers en waterpartijen.”

De wandelapp Brabant Vertelt neemt je met gedichten, geluiden en animaties mee door de vele verhalen die Brabant rijk is. De kunstwerken op de wandelroute Paden Banen door De Maashorst (9,5 km) laten je kennis maken met de zogenaamde dreven. De structuur hiervan is ontstaan om De Maashorst toegankelijk te maken voor schapen, hun herders en imkers met hun bijenvolken. De kunstwerken doen tevens dienst als wegwijzer, schaapsscheerplek, bijenkast en toegangshek tot het wengebied van de wisent.

Oorlogspad Arnhem

Oorlogspad Arnhem (Gelderland)

Henrie: “Het pad is een fraaie en rustige tocht met mooie vergezichten over de glooiende heuvels langs de Rijn naar het centrum van Arnhem. Waar in september 1944 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide bij Wolfheze via Oosterbeek richting Arnhem trokken, wandel je nu zonder soldaten langs Villa Hartenstein, het Arnhem Oosterbeek War Cemetery, De Hemelse Berg met schattige beekjes, richting uiterwaarden van de Rijn naar de John Frostbrug in Arnhem. De combinatie van natuur, cultuur en historie maakt deze wandeling bijzonder en aantrekkelijk. Vooral in dit jaar waarin we 75 jaar bevrijding vieren.”

Het Oorlogspad bij Arnhem (19 km) komt uit de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.  De routebeschrijving vind je hier.

In het spoor van Van Gogh (Noord-Brabant)

Henrie: “Tijdens deze wandeling kwam ik langs verschillende plekken die de schilder heeft vastgelegd. Zo wandel je langs de pastorie waar Vincent en zijn ouders woonden en langs de plaats waar Vincent zijn beroemdste schilderij uit zijn Nuenense periode maakte: 'De aardappeleters'. Ook loop je langs het kerkje waarvan Van Gogh een schilderij maakte als troost voor zijn moeder, omdat ze haar heup had gebroken en lange tijd op bed moest liggen. Molen De Roosdonck die vaak te zien is op de schilderijen van Van Gogh ligt ook langs de route. Behalve langs deze markante plekken wandel je door het mooie Brabantse buitengebied.”

Afbeelding 2 | De favoriete wandelroutes van… Henrie van Zoggel

Wandelroute In het spoor van Van Gogh (4,5 km) start bij museum Vincentre in Nuenen, dat gevestigd is in het oude gemeentehuis van Nuenen. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen wordt hier het levensverhaal van Van Gogh en zijn tijd in Nuenen verteld.

Wandelroute Anton Coolen

Wandelroute Anton Coolen (Noord-Brabant)

Henrie: “De roman 'Dorp aan de Rivier' werd in 1934 geschreven door Antoon Coolen. Het was zijn achtste roman met hoofdpersoon Tjerk van Taeke. Van Taeke was van 1889 tot 1929 huisarts in Lith. Samen met andere personages en plaatsen in het boek is zijn verhaal in 1958 verfilmd door Fons Rademakers. De buitenopnamen werden op locatie in Lith gemaakt en veel inwoners speelden als figurant mee. In de wandeling over de dijk van de rivier de Maas kom je langs de plekken uit het boek, zoals de dokterswoning van dokter Van Taeke, de Lambertuskerk en het Nederlands Hervormde kerkje.”

Maar niet alleen vanwege de film is deze wandeling de moeite waard, vindt Henrie. Je komt langs prachtige plekken aan de Maas en je vindt op de route van 2,5 km mooie doorkijkjes achter de huizen in het dorpje Lith aan de Maas.

Bomenwandeling Amersfoort (Utrecht)

Henrie: “Je loopt over de stadswallen door het Zocherplantsoen dat rond 1840 is omgetoverd in Engelse landschapsstijl. Onderweg heb je verrassende doorkijkjes naar de oude binnenstad met als leidraad prachtige bomen als de beverboom, koningslinde, moeraseik en rode paardenkastanje. Je vindt op diverse plekken in het plantsoen borden waarop de geschiedenis van het plantsoen uitvoerig wordt beschreven. Zo vertellen de bomen de geschiedenis van de stad Amersfoort.”

Bomenwandeling Amersfoort

De Bomenwandeling (2,5 km) is uitgestippeld door de gemeente Amersfoort en leidt langs ruim honderd bomen in en rondom het centrum van de stad.

Wat is jouw top-5?

Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Nederland? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl. Zet in de onderwerpregel van je mail 'Favoriete wandelroutes'. De redactie neemt vervolgens contact met je op.