Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek het nollenlandschap en de bloemenvelden van Callantsoog

Het kustplaatsje Callantsoog is in trek bij vakantiegangers die houden van zon, zee en strand. In tegenstelling tot de bekendste badplaatsen aan de Nederlandse kust, is het hier wat rustiger. Maar wist je dat je hier ook heel mooi en afwisselend kunt wandelen? Ga met Wandel.nl op pad en laat je verrassen!

onverhard wandelpad in duingebied met struiken en gras in Callantsoog.
Callantsoog. (Foto's: © Shutterstock)

Callantsoog ligt net ten zuiden van Den Helder en ligt pal aan de kust. Vanuit het gezellige centrum hoef je alleen de duinen over te steken om het zand tussen de tenen te voelen. Het strand van Callantsoog staat bekend als één van de mooiste en veiligste stranden van Nederland. Met meerdere strandpaviljoens en het dorpscentrum op wandelafstand genoeg mogelijkheden om de innerlijke mens te verzorgen of te winkelen.

Maar niet alleen de mooie kustlijn met prachtige vergezichten is een trekpleister. De omgeving van Callantsoog verandert in het voorjaar in een kleurenpracht door de vele bloemenvelden die volop in bloei staan. Bijzonder in het landschap zijn ook de nolletjes. Een nol is een aaneenstuiving van zand, die geleidelijk wordt begroeid met helm en andere sterke planten of struiken en zo het zand vasthoudt. Deze hoopjes zand groeien vervolgens uit tot duintjes, de nollen, en kunnen tot 1000 jaar oud zijn. Wist je dat Callantsoog vroeger een eiland was en door de vorming van nollen is ontstaan? De naam ‘oog’ verwijst ook naar ‘eiland’. Rond 1600 werd het gebied ingepolderd en verkaveld.

runderen op het gras bij heuvels

Ten zuiden van Callantsoog ligt het door Natuurmonumenten beheerde Zwanenwater (let op: alleen toegankelijk met toegangsbewijs, leden van Natuurmonumenten hebben gratis toegang). Hier vindt je de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Vanaf juni geniet je hier van de duizenden orchideeën die weelderig bloeien.

wandelaars op een pad in de duinen van Callantsoog.
(Foto: © Thijs de Graaf, Shutterstock)

Fotowandeling door het Zwanenwater (5,8 km)

Deze wandeling van 5,8 kilometer voert je dwars door natuurgebied het Zwanenwater en laat je verbazen over de verschillen in leefomstandigheden voor flora en fauna op een relatief klein oppervlakte. Hoog en laag, droog en nat, warm en koud, zonnig en schaduwrijk wisselen elkaar hier af. De duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poelen en meren bieden een habitat aan onder meer de zandhagedis, een keur aan vogels, twaalf soorten orchideeën, parnassia, heidesoorten en vele vlinders. Deze route voert je langs de mooiste en meest fotogenieke plekjes. Vergeet niet om je fototoestel en verrekijker mee te nemen!

Bekijk de route

Rode route Uitlandse Polder (6,3 km)

Dorpsplein rode route [LINK 

De Uitlandse Polder is een uniek stukje natuur vlak ten zuiden van Callantsoog. Opvallend zijn hier de ‘nolletjes’. De rode route van 6,3 kilometer voert je door het prachtige en kenmerkende nollenlandschap. Je wandelt door het natte, schrale land en over het pad over de nollen van de Zijperzeedijk achter Callantsoog. Hier zie je duidelijk hoe het landschap zich gevormd heeft voordat het werd ingepolderd.
Deze route is uit te breiden met een rondje door de Uitlandse Polder van 3,3, kilometer.

Bekijk de route
kerktoren in Callantsoog, vanaf een duin gefotografeerd.
Huizen en duinen van bovenaf in Callantsoog

Zwarte route vanaf het Dorpsplein (11 km)

Een wandeling over het strand mag natuurlijk niet ontbreken. Deze route start vanuit het dorpscentrum en gaat direct het strand op. Over het brede strand, met weidse uitzichten over de zee links en de prachtige duinen rechts, wandel je noordwaarts. Deze wandeling van ruim 11 kilometer is een verlenging van de paarse route, dus mocht deze route te lang zijn, kies dan voor de paarse route (6,5 kilometer). Bij de Nollen van Abbestede vervolg je de route landinwaarts en zie je meer van alles. Meer bollenvelden, meer nollen en mocht het een warme dag zijn, dan geeft het dennenbos je de nodige verkoeling.

De route voert je uiteindelijk weer terug Callantsoog in. Een dorp dat een geschiedenis heeft dat teruggaat tot voor het jaar 1000 na Christus en waar de strijd tegen het water meerdere keren werd gevoerd. De kerk is het oudste gebouw in het dorp en dateert uit de tweede helft van de 17e eeuw. De kerkklok uit 1491 komt uit een eerdere kerk, die door de zee is weggespoeld.

Bekijk de route

Wandelroute Zwanenwater (16 km)

Deze wandelroute van bijna 16 kilometer van Wandelnet combineert alles wat Callantsoog te bieden heeft. Van de kust met haar duinen, de plassen en vennen van het Zwanenwater tot het boerenland en de nolletjes. De route is niet gemarkeerd maar te volgen via een kaart of .gpx, die je kunt downloaden.

Bekijk de route
molentje op het boerenland bij Callantsoog.

Groene wandelroute Sint Maartenszee (12 km)

Deze wandeling start officieel in Sint Maartenszee en voert je via het strand naar de zuidkant van Callantsoog, maar je kunt uiteraard de route ook in Callantsoog oppakken. Via de Zuidschinkeldijk (een stuifdijk, die dateert uit de 16e eeuw) en de Zijperzeedijk wandel je rond het Zwanenwater zuidwaarts. Deze wandeling gaat dus niet het natuurgebied in, maar je kunt je wandeling uiteraard wel verlengen door bij keuzepunt 38 één van de twee wandelingen door het Zwanenwater (2 of 4,5 kilometer) aan je route te knopen.

Bekijk de route